Dodaj do ulubionych

potrzebuję rady

IP: *.* 16.11.02, 17:39
No i dziewczyny potrzebuję pierwszej rady co do moich bliźniaków. Dziewczynki mają 4 tyg.są dwujajowe.Olivia jest większa a Julia mniejsza, ale mój problem właściwie dotyczy Olivi. Chodzi o to że Olivia zasypia tylko przy piersi, a i tak żeby położyć ją do łóżeczka muszę odczekać żeby dobrze zasnęła bo inaczej jest straszny krzyk. Pomyślałam sobie że pomoże smoczek, bo chyba ma silną potrzebę ssania i właściwie pomaga ale na bardzo krótko bo zaraz jej wypada i znowu jest płacz. Wychodzi na to że przez pół dnia chodzę i podaje jej smoczek co jakieś 3 minuty albo ją karmię, a przecież jest jeszcze Julia. Z nią nie ma problemu bo mogę ją położyć i po jakimś czasie potrafi sama zasnąć, a jak jej dam smoczka to go trzyma. Sama nie wiem jak postępować czy nie podawać jej tego smoczka jak go wypluje i ma sobie popłakać, czy co chwilę ją karmić. Szkoda mi tej drugiej córeczki bo przez to że jest spokojniejsza poświęcamy jej mniej uwagi. Poza tym nie mogę sobie pozwolić na to żeby cały czas siedzieć tylko przy Olivi bo jak mąż jest w pracy to nikt mi nie pomaga i nie dam sobie później z nimi rady. Czy jest jakiś sposób na to aby Olivia sama zasypiała, a może jest jeszcze za mała? Tylko że mi się wydaje ,że z dnia na dzień jest coraz gorzej i ona się do tego przyzwyczaja. Jeśli macie jakieś rozwiązanie lub miałyście podobny problem to proszę o podzielenie się doświadczeniem. Anna.
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa2 Re: potrzebuję rady IP: *.* 16.11.02, 19:51
      Nie mam doświadczenia jeżeli chodzi o bliźniaki, ale mam dwoje dzieci i mogę coś na ten temat powiedzieć. Dzieci są różne i mają różne potrzeby. Ja z jednym synem musiałam leżeć godzinami nawet kiedy miał już ponad rok. W końcu bardzo pomału i stopniowo nauczył się usypiać sam. Drugi usypiał sam niemal od razu.Moja kolężanka natomiast miała kłopot z drugim dzieckiem i mimo dużego doświadczenia z pierwszym (karmiła przez pół roku tylko piersią i dalej do roku) nie spostrzegła się że młodsza córka nie najada się. Objawy były podobne jak u ciebie. Cały czas chciała być przy piersi, krótko spała i nie chciała smoka. Dopiero przy wizycie w poradni okazało się że dziewczynka nie najada się. Zwróć uwagę czy Olivia wyraźnie łyka podczas jedzenia i robi to przez kilkanaście minut ( może w tym czasie trochę odpoczywać ale nie może spać). Jeżeli uznasz że je dobrze nie przejmuj się widocznie potrzebuje więcej kontaktów z mamą niż Julia. Tobie może się to wydawać nie sprawiedliwe, ale skoro Julia nie płacze nie dostrzega tej „niesprawiedliwości” i jest szczęśliwa.Ewa
    • Gość: Magda_D Re: potrzebuję rady IP: *.* 16.11.02, 21:51
      Aniu,Miałam podobną sytuację - Zosia była mniejsza i spokojniejsza. Myślę, że Ewa ma rację - każde dziecko jest inne. Ciesz się tym, że tylko Olivia daje Ci popalić - mogłyby to robić obydwie. Gdybyś miała jedno dziecko, nie martwiłabyś się przecież gdyby dużo spało, tylko mogłabyś więcej wypoczywać. Olivia też nauczy się radzić sobie "sama" - ale teraz jest naprawdę malutka.Jedyny pomysł, który przychodzi mi do głowy, to to co sama robiłam z moimi panienkami (z których żadna nie zasypiała sama) - w trakcie gdy karmiłam jedną, drugą bujałam nogą w foteliku samochodowym i w ten sposób obie były zajęte.Życzę Ci wszystkiego najlepszego z małymi - dużo sił!Magda
    • Gość: madzia22 Re: potrzebuję rady IP: *.* 19.11.02, 22:55
      Bardzo możliwe, że ewa ma rację, czyli że Olivia się nie najada. Jednak jeśli nie, to: moje metody byly inne niż dziewczyny opisują, jakby to powiedzieć - nie pochylałam sie tak nad dziećmi. Przez pierwszy okres Kuba bardo chciał być noszony na rękach, inaczej płakał. Uznałam, że nie mogę mu ulec bo z czasem będzie mu coraz trudniej to wyperswadować. I po prostu przestałam reagować na jego płacz, jeśli wiedziałam, że nic innego nie jest mu potrzebne, że nic mu nie dolega. Poskutkowało po jakichś dwóch tygodniach. Do tej pory Kuba garnie się na ręce, ale jestem konsekwentna - chcesz się synku przytulić, prosze bardzo i kucam albo siadam, po czym przytulam go do siebie.Madzia
    • Gość: Jagac Re: potrzebuję rady IP: *.* 23.11.02, 22:36
      Hej!Ja jak zwykle czytam z opóźnieniem :-( .Mój Bartek też tak ma jak Twoja Olivia (hi hi hi i też jest większy). W ciągu dnia co prawda nie ma tego problemu ale jest wieczorem. Ja karmię go na poduszce, jak trochę przyśnie (oczywiście jak się naje) wyjmuję mu pierś i chwilę czekam, nadal jest przytulony. Potem go delikatnie odsuwam i przekładam do łóżeczka razem z poduszką. Po jakiejś pół godz. wyjmuję mu poduchę. Albo kładę się z nim do łóżka i potem wstaję i znów za jakiś czas go przenoszę. U mnie to jest pewnie inna przyczyna - ja często daję mu wieczorem ściągnięty pokarm w butli a on niezależnie od tego ile zje to i tak po chwili ląduje przy cycu.Pozdrawiam i życzę udanych prób.Aga z Majką i Bartkiem (3,5 m-ca)
    • Gość: Baś Re: potrzebuję rady - nie na temat IP: *.* 03.12.02, 00:07
      Ania! A skąd wiesz, że Twoje dziewczynki są dwujajowe?Basia
      • Gość: Ankad Re: potrzebuję rady - nie na temat IP: *.* 06.12.02, 12:15
        bo są zupełnie różne i miały osobne łożyska. Anna.
        • Gość: kasienkkaa Re: potrzebuję rady - nie na temat IP: *.* 06.12.02, 20:13
          Aniu, ja jestem w ciazy z blizniakami i moje sa jednojajowe, a maja dwa lozyska. czytalam, ze ilosc lozysk nie ma nic wspolnego z tym, czy sa to dwu-czy jednojajowe. Kasienka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka