Dodaj do ulubionych

do mam potrójnych

16.07.07, 08:03
W listopadzie przyjdzie na świat nasze trzecie dziecko, a blizniaki będą
miały w tym czasie prawie półtora roku. I mam pytanie: jak wozicie trójkę
dzieci samochodem - chodzi mi o instalację trzeciego fotelika - z tyłu
środkowy pas jest przecież tylko na biodra? Poza tym nie wiem czy uda się
wcisnąc 3 foteliki z tylu. Z przodu odpada, bo jest poduszka powietrzna... I
jaki macie samochód? Może są jakies bardziej przystosowane do takich sytuacji?
Obserwuj wątek
    • keja34 Re: do mam potrójnych 16.07.07, 10:00
      Gratulacje.Ja co prawda mam blizniaki,ale czesto jezdzilam z moja przyjaciolka
      i jej corka na spacery. Trzy foteliki miescily sie spokojnie do C8(Citroen). W
      ogole auto jest mega pakowne bo wchodzily nam jeszcze wozki no a przeciez
      blizniaczy do najmniejszych nie nalezy. Byl kiedys watek o aucie dla blizniakow
      zobacz tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=574&w=58663012&a=58664623
      • nemezja1 Re: do mam potrójnych 16.07.07, 10:07
        A jak montowałyście fotelik pośrodku? Tam jest trochę inny pas, taki na biodra
        tylko, a może w C8 jest normalny?
        • keja34 Re: do mam potrójnych 16.07.07, 11:03
          Ja mialam foteliki BB Confort Creatis wiec one potrzebowaly troche wiejcej
          miejsca i dzieci jezdzily przy drzwiach,a Marta miala Maxi-Cosi,byl mniejszy i
          srodkowy pas spokojnie go obejmowal.
    • chrust5 Re: do mam potrójnych 16.07.07, 14:38
      Ja mam co\prawda tylko smile blizniaki, ale nasz samochod ma z tylu trzy normalne
      pasy, a jest to kilkuletni Volvo v70
    • anna_sla Re: do mam potrójnych 16.07.07, 16:39
      ale przecież poduszka powietrzna nie przeszkadza w zamontowaniu fotelika z
      przodu.. Nie można tylko montować fotelika tyłem do kierunku jazdy, a przodem do
      kierunku jazdy można już wozić dzieci 9-kilowe.. Czy się mylę?? My mamy trzecie
      dziecko starsze i żadne z aut nie ma poduszki, więc i bez problemu..
      • zeb1 Re: do mam potrójnych 16.07.07, 20:28
        My mamy wszystkie pasy trzypunktowe wiec nie ma problemu (toyota avensis combi).
        Jak dzieci były małe mieliśmy inny samochód i tam środkowy pas był tylko
        biodrowy i rzeczywiście fotelik nie był przymocowany zbyt solidnie.

A jeśli jest poduszka nie można w ogóle przewozić dziecka, obojętnie czy przodem
        czy tyłem do kierunki jazdy.
        • nocek1 Re: do mam potrójnych 16.07.07, 20:53
          Ja mam troje tyle ze pojedynczychsmile Mam mazdę 121 - wożę z tyłu 3 foteliki ( na
          styk) środkowy chicco 0-18 zapinam biodrowym - mimo że miałam duuużo obiekcji do
          takiego rozwiazania to jednak widzę że fotelik trzyma się bardzo mocno - ani
          drgnie. Mogłabym mocować z przodu, bo nie nam poduszki - ale tak mi sie wydaje
          bezpieczniej no i chłopcy zabawiają siostrę a to dla mnie ważne, bo po 17 latach
          przerwy wsiadłam do samochodu i jeżdże od miesiąca - więc wole jak mi mała głowy
          nie zawraca, bo jeszcze się czasem stresuję wink
        • 100ania Re: do mam potrójnych 17.07.07, 06:41
          zeb1 napisał:
          > A jeśli jest poduszka nie można w ogóle przewozić dziecka, obojętnie czy przode
          > m
          > czy tyłem do kierunki jazdy.

Nie mozna tylko tyłem, ponieważ istnieje ryzyko wurwania fotelika przez otwierająca sie poduszkę. Starsze dzieci w fotelikach montowanych przodem do kierunku jazdy mogą jeździć na przednim siedzeniu, chociaz nie jest to wskazane. Niestety zycie i warunki finansowo-przewozowe zmuszają do takich rozwiązań, więc mój starszy syn podróżuje z przodu i naturalnie jest z tego bardzo zadowolony.
    • aneta17 Re: do mam potrójnych 18.07.07, 12:43
      ja mam Pegueta Partnera, z tyłu sa trzy normalne pasy i mieszcza sie spokojnie
      trzy duże foteliki dzieci maja ponad 2,5 roku. pozdrawiam
    • nemezja1 Re: do mam potrójnych 19.07.07, 07:38
      Dzięki. My mamy w tej chwili opla zafirę. Super samochód dla rodziny z
      blizniakami - wszystko sie zmiesci. Odkkad nauczylam sie nim jezdzic a
      zwlaszcza wprowadzac go tylem do skosnego garazu to moge powiedziec ze sie tez
      super prowadzi. W srodku mamy zainstalowane foteliki maxi cosi priori xp (9-
      18kg) - one zajmuja niestety duzo miejsca. Posrodku chyba trzeci sie nie
      zmiesci. Na dodatek jest tam tylko pas biodrowy, a ja balabym sie wozic malucha
      przypietego tylko takim pasem. Wiec prawdopodobnie zmienimy samochod. No i
      wlasnie - maz sobie wymyslij, ze bedzie to mercedes vito - kurcze, to jest
      prawie ciezarówka! Ale dzieki za odpowiedzi, uswiadomilam sobie przynajmniej,
      ze srodkowy pas biodrowy to nie standard. A moze jeszcze jakies inne mamy
      napisza jakie maja samochody, ktorymi da sie jezdzic w piatke i zapakowac
      wszystkie bambetle np. na wyjazd na wakacje.
    • full_house5 Re: do mam potrójnych 19.07.07, 10:34
      Renault Megane Grandtour (czyli ,,kombiak"). Trójka wchodzi z tyłu - na wcisk,
      ale wchodzi.
      • moni_flis Re: do mam potrójnych 19.07.07, 13:33
        Mamy 3 fotelki Chicco Key 1 od 9-18 kg! Wszystkie trzy mieszczą sie w tyle! Mamy
        Toyote Corolle Kombi! We Fordzie mondeo miejsca jeszcze więcej! A jeśli chodzi o
        przewożenie dziecka z przodu w przypadku poduszki powietrznej w ogóle nie można
        przewozić dzieci! Nam w serwisie wyłączono!
        • pata100 Re: do mam potrójnych 31.07.07, 12:56
          największy i najpakowniejszy jest opel omega kombi. My mamy bliźniaki ale jadąc
          gdzieś zabieramy pół domu i czasami podrózuję z nimi na tylnym siedzeniu, mam
          miejsce nawet by je nakarmić.w tym aucie 3 foteliki napewno sie zmieszczą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka