shemsi1 28.11.07, 09:14 tam w wątku napisałaś, ze roczne leniwce rehabilitujecie jakie to cwiczenia?? moze zaczne z moimi cwiczyc, bo agata cos zaczyna sie zbierac do raczkowania, ale cianko jej to wychodzi // Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chrust5 Re: chrust5, na czym polega rehabilitacja???????? 28.11.07, 18:21 Roznie w przypadku kazdej z moich sztuk. Jezdzimy do szpitala na Kopernika (nie pamietam, czy jestes z Warszawy?) i tam kazde ze swoja rehabilitantka przez 0,5h cwiczylo rozne sklony, zgiecia, Tadka trzeba bylo w ogole naklaniac do zginania nozek w kolanach, bo niespecjalnie to lubi, bawia sie na wielkich pilkach etc. Przepisuje to wszystko lekarz rehabilitant, do ktorego kieruje pediatra. A potem w domu kolyszemy w pozycji do raczkowania, cwiczymy 'taczki' czy tez 'krokodyla', zachecamy do raczkowania (male przesuwa po kolei lapki, a dorosly za nim odpowiednie nozki) itd. Widac efekty, nawet dosc szybko, wiec moj poczatkowy opor chyba zmalal, nadal laza jednak tak sobie (Krysia jak tylko moze to jezdzi na pupie w pozycji wioslarza), wiec od przyszlego tygodnia zaczynamy kolejna porcje - NFZ na raz akceptuje tylko 6 WRRRR... Jak masz watpliwosci, to jednak musisz zaczac od pediatry. Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaki14 Re: chrust5, na czym polega rehabilitacja???????? 28.11.07, 20:02 W naszym (choć nie naszym ,bo stąd nie pochodzimy) mieście wszystkie dzieci z ciąży mnogiej jeżdżą na taką rehabilitację. My zaczęliśmy jak małe miały skończone 6 mcy, rehabilitacja to duże słowo, to takie ćwiczenia jak opisała chrust. ćwiczenia na piłkach, najpierw było ćwiczenia kulania, siedzenia w podporze, potem raczkowanie, teraz będziemy przechodzić do stania. Maluchy uwielbiają tam jeździć. Oczywiście wszystko jest darmowe, każdy z maluchów ćwiczy 0,5 godziny raz w tygodniu, nie ma żadnych limitów co do ilości ćwiczeń. My będziemy na nie uczęszczać do roczku. Maluchy z większymi problemami mają dwa razy tygodniowo po 0,5 godziny. Rehabilitantka Bardzo sie cieszy z postępów maluchów i z tego,iż mimo,że m-c przed terminem urodzone to nie odbiegają od innych 9 miesięczniaków. ja tez lubię tam jeździć bo mamy rehabilitantkę w moim wieku się obie plotkujemy aha skierowanie dał nam neurolog, a potem raz na 3 mce chodzi się do doktora rehabilitacji pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
chrust5 Re: chrust5, na czym polega rehabilitacja???????? 29.11.07, 12:05 Blizniaki, Wy chyba jakis inny NFZ macie?! A moze to leci z kasy miasta, tak jak w Warszawie (do niedawna) szkoly rodzenia? Gdzie jest takie cudowne miasto?! Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaki14 Re: chrust5, na czym polega rehabilitacja???????? 29.11.07, 13:17 Nie wiem dokładnie jak to jest,ale poważnie u nas wszystkie dzieci mają to za darmo i nie ma ograniczonej liczby godzin. To Grudziądz, miasto którego nie cierpię. pochodzę z pięknego Ustronia pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
chrust5 Re: chrust5, na czym polega rehabilitacja???????? 29.11.07, 14:35 No fakt, zrobilas ladny przeskok... Ale jakis plusik Grudziadz jednak ma Odpowiedz Link Zgłoś
optymist1 Re: chrust5, na czym polega rehabilitacja???????? 29.11.07, 15:12 Dlaczego nie cierpisz ? Ja pochodze z Grudziądza A teraz mieszkam pod Poznaniem. Zainteresowałam sie tym wątkiem, bo na początek grudnia mamy skierowanie do poradni oceny rozwoju w Poznaniu i spodziewam sie też rehabilitacji. Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaki14 optymist nie obraź się 29.11.07, 15:16 ale co tu jest ciekawego??? szaro, buro, jakoś dużo patologii...brak pracy, brak perspektyw, tu nawet kina porządnego nie ma. Na dodatek nie mamy tu znajomych buuuu Może jak ty byś tu była, byłoby mi lepiej mieszkałam w ciekawszych miastach poza tym nie ma tu... gór!!! a mieszkaliśmy już w 5ciu miastach... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
optymist1 Re: optymist nie obraź się 29.11.07, 15:39 nie obraze sie przeciez sama sie stamtad wyprowadziłam )))! Odpowiedz Link Zgłoś
chrust5 Re: optymist nie obraź się 29.11.07, 16:17 Postanowilam Ci pomoc i zerknelam do Atlasu zabytkow architektury w Polsce i... jest mnostwo! Poza standardowymi kosciolami i klasztorami, to jeszcze twierdza, mury, spichlerz etc. Moze spojrzysz lagodniejszym okiem? Mnie Grudziadz kojarzy sie glownie z wierszykiem: "Zeby skonczyc kurs w Grudziadzu, trzeba [....] miec z mosiadzu" Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaki14 Re: optymist nie obraź się 29.11.07, 17:01 tak tak... hehehe stare miasto kąsek murów i tyle, jak ja widziałam w necie też mi sie wydało,że tu jest ładnie, nie ma to jak dobrze zrobione fotki, małej części miasta hehehe w ogóle myślałam,że to duuuże miasto, a to tylko blokowiska sprawiają że jest duże, jedyny plus mieszkam przy parku (minu pełno w nim brynów ) hehehe pzdr sorki shemsi za prywaty i że od tematu odbiegłyśmy pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
traganek wracam do wątku 30.11.07, 08:47 Ciąża bliźniacza, poród bliźniaczy i same bliźniaki to wg medycyny stan zagrożenia dla dzieci, nienaturalny. W Monachium (szkole vojty) uczą, że bliżniaki zawsze mają jakieś problemy z napięciem (czasami minimalne, niedostrzegalne) lub z asymetrią. Dlatego bliźniaki powinny być zawsze w pierwszych miesiącach życia kierowane na kontrolę neurologiczną. O tym powinien wiedzieć każdy pediatra. Wiem z doświdczenia, że czasami neurolodzy nie widzą rzeczy, które dostrzeże lekarz od rehabilitacji. Wystarczy poprosić o skierowanie od lekarza rodzinnego i udać się do miejskiego ośrodka wczesnej interwencji. Jeśli coś będzie nie tak lekarz od rehabilitacji zleca ćwiczenia opłacane przez nfz. Tak jest w każdym mieście a nie tylko w grudziądzu. Tylko czasami pediatrzy zdają się o tym zapominać, a może po prostu nie wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaki14 traganek 30.11.07, 10:14 No właśnie nam w mieście mówili,że to należy się wszystkim bliźniakom. Dlatego mnie też zdziwiło,że w innych miastach przydzielają tylko po kilka godzin. Nam tez neurolog mówił,że praktycznie nie ma bliźniaków, które nie miały by lekkiego problemu z napięciem lub asymetrią poza tym te ćwiczenia to dla dzieci super zabawa pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ukomo Re: chrust5, na czym polega rehabilitacja???????? 04.12.07, 13:02 Hej Moi chłopcy są ćwiczeni odkąd skończyli 3 miesiące. Prawda jest taka że sama poprosiłam od pediatry skierowanie do neurologa jak tylko wspomniała że mają lekką asymetrię. I dobrze zrobiłam bo problemy z napięciem też były. Zresztą jeden do tej pory ma nieco słabsze a ze z natury leniwy jest i refleksyjny więc i stymulacja mu potrzebna. Wcześniej chodziliśmy nawet raz w tygodniu a teraz mamy znajomą rewelacyjną rehabilitantkę która przychodzi do nas i tylko już mówi nam co mamy robić żeby było lepiej. Ja to mam wrażenie że te ćwiczenia to sie przydają każdemu dziecku nawet takiemu bez problemów, fantastycznie rozwijają. Odpowiedz Link Zgłoś