Dodaj do ulubionych

plan żywienia po 4 miesiącu

02.02.09, 16:28
Witam!
mam pytanie do mam, które już te doświadczenia mają za sobą i do
tych które tak jak ja zmagają się z rozszerzaniem diety maluchów.
moje chłopaki 24 stycznia skończyły 4 miesiące, karmię ich piersią ,
wieczorem po kąpieli i cycusiu dostają jeszcze butlę z mleczkiem
modyfikowanym i pomimo iż piersi już nie chcą to z butli zjadają ok
80 - 100 ml mleczka, w nocy budzą się od 3 do 4 razy co jest bardzo
męczące i nie szukają tylko maminej bliskości ale są autentycznie
głodni, w dzień jedzą co 1,5 do 2 godzin, tylko podczas spaceru maja
dłuższą bo trzygodzinną przerwę, pani dr podczas kontroli na
poczatku stycznia zaleciła aby pierwszą zupkę podać dopiero w
połowie lutego, kaszkę w marcu, a ja mam wrażenie, ze moje chłopaki
ciągle głodne i przyznam, że snu rodzicom też by się trochę
przydało. Czy kaszka przed snem już teraz tj. kiedy mają trochę
ponad 4 miesiące jest wskazana? a może lepiej zacząć od zupki w
dzień. poradźcie proszę...
Obserwuj wątek
    • tscina Re: plan żywienia po 4 miesiącu 02.02.09, 18:08
      ja również miałam problem z moimi głodomorami Już w 2 miesiącu zagęszczałam im
      mleko kleikiem ryżowym, pod koniec 3 miesiąca dostali pierwszą kaszkę I od tego
      momentu jedzą co 3-4 godziny, w nocy mają 12-godzinną przerwę No ale moi
      butelkowi, dzieci karmione piersią tak mają więc cierpliwości
      • doti_2 Re: plan żywienia po 4 miesiącu 03.02.09, 20:55
        u mnie córa na butli, syn na cycusiu. Dietę obydwu rozszerzam od początku 5
        miesiąca.
        w kolejności :
        kaszka ryżowa
        warzywa
        jabłuszko
        + picie (woda, herbatki, sok)

u mnie kaszka na noc się nie sprawdziła, maluchy nie chcą spać wcale dłużej,
        wręcz córa budziła się częściej bo kaszka była dla niej na noc "za ciężka". Nie
        mogliśmy jej dobrze odbić po kaszce. Więc musisz wypraktykować czy kaszka
        dzieciom posłuży na noc.
        Moje dostają kaszkę teraz na drugie śniadanko.

Zupki maluchy młucą jak złoto, córcia mimo że ma 6 miesięcy i mleka na raz zje
        max.130 ml (co wg mnie jest trochę mało), to zupki na obiadek zjada 200ml.
        Zupki wprowadza się po jednym składniku co kilka dni, żeby w razie czego
        wykluczyć uczulenie. No i początkowo małe ilości, 2 łyżeczki, 4 łyżeczki itd.

jabłuszko daję jako przekąskę wink

Niestety mają skończona 6 miesięcy i nadal budzą się w nocy. W dodatku głód
        dopada je o różnych porach (syna koło północy, córcię około 3.00) i w nocy mamy
        2 murowane pobudki. Próbowaliśmy walczyć z tym ich pojadaniem, ale po godzinie
        ryku w nocy wymiękliśmy, cóż chyba już tak zostanie aż same przestaną ....
        kiedyś ...

• myszabw Re: plan żywienia po 4 miesiącu 06.02.09, 22:10
          Witam! U mnie też nie sprawdziło się zagęszczanie mleka modyfikowanego na noc.
          Wcale nie spali dłużej, a wręcz się wybudzali z powodu bączków. Za to pomogło
          coś innego - karmienie mieszanką ok 23.00, na śpiąco, bez odbijania i budzenia.
          Zjadają wtedy pięknie po 150 ml (mają 4,5 mieś.)i śpią dalej do 3-4, kiedy budzą
          się ale nie z głodu - kiedyś ich karmiłam o tej 3-4, ale jak zobaczyłam, że nie
          zjadają całej porcji, postanowiłam ich odstawić i podałam smoczek i wodę.
          Poskutkowało i już ok 3 tyg. nie jedzą w nocy. Pierwszy posiłek mają dopiero o
          6.30 - 7.00, a i wtedy nie są bardzo głodni. W dzień zagęszczam jeden posiłek -
          drugie śniadanie kleikiem kukurydzianym i powoli daję im do spróbowania co kilka
          dni a to zupkę, a to deserek ze słoiczków. Na razie ekspozycja smaków i
          sprawdzanie czy nie mają alergii na jakiś składnik. Po spróbowaniu kilku
          łyżeczek daję mleko, najczęściej zjadają całą porcję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka