Dodaj do ulubionych

mamy łatwiej

05.03.09, 10:22
wątek bez konkretnego przekazu, może kogoś rozbawi, jak mnie Z góry podkreślę,
że nie piszę tego, by oczernić czy obgadać teściową lub by podkreślić, że mamy
z jednym dzieckiem mają łatwiej
Otóż moja teściowa była pierwszą osobą w rodzinie do ciągłego lamentowania jak
my sobie poradzimy z bliźniakami, gdyż ona wychowuje jedną wnuczkę i nie daje
rady Aż pewnego dnia wszystko się zmieniło Spotkała moją daleką znajomą, mamę
2-letnich bliźniaczek Dziewczyna tak jak ja nieskłonna do narzekania i na
przekór wszystkim mówiąca tylko o zaletach i dobrych stronach wychowywania
bliźniąt, pomijając oczywiste fakty, że wszystko robi się podwójnie No i
koleżanka w wywiadzie z mamą powiedziała, że teraz jest już dużo łatwiej bo
panny się zajmują sobą- wspólne zabawy, pierwsze "rozmowy" Więc teściowa wątek
podłapała i w rozmowie z moją mamą wprost powiedziała: ja już nie mam siły do
tej mojej wnuczki, Wy to macie dobrze, bo będą się sobą zajmować, dużo łatwiej
I powtarza to wszem i wobec jak mantrę smile
Jasne, że czekam na moment gdy zaczną się zauważać Ale chyba mnie nie ominie
podwójna robota przy nich
Strasznie mnie rozbawiła, jak to człowiek czasem potrafi przekręcić wszelkie
okoliczności na swoją korzyść lub w tym wypadku niekorzyść
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • donata72 Re: mamy łatwiej 05.03.09, 10:56
      z kad ja to znam????unas było tak my wiedzielismy ze mozemy miec
      blizniaki ale na pierwszym usg niebyło widac ze sa dwa zarodki i
      moja mama na to...i dobrze bo wiecej obowiazkow dobrze ze wogole
      jest jedno,na drugim usg dzwonie i mowie mamusiu jednak sa blizniaki
      a moja mamusia boze jak Ty sobie dziewczyno poradzisz sama bo maz
      pracuje bez babc bo dalego i finansowao .a teraz jak chłopaki maja
      prawie 3 lata ,ktoregos dnia mi mowi oni sie tak ladnie bawia ja
      zawsze wiedzialam ze z 2 jest lepiej!!!!!!litosci smialam sie i
      plakalam ale coz tak to bywa pozdrawiam
    • piegoosek Re: mamy łatwiej 05.03.09, 11:18
      haha, fajne te Wasze mamy/tesciowe smile ja rowniez sie spotkalam z takimi
      opiniami, ale nie w rodzinie, dzieki bogu wink
    • optymist1 Re: mamy łatwiej 05.03.09, 12:00
      mi jedna młoda mama w szpitalu powiedziała, ze ja karmiac piersią dwójke dzieci
      mam łatwiej, bo nie musze tak jak ona odciagac nawału pokarmu smile))))))
    • anna_sla Re: mamy łatwiej 05.03.09, 12:52
      hehe.. moja teściowa to trochę w inny deseń. Mianowicie ona ma dwóch synów z
      różnicą wieku 14 m-cy i ona uważa, że z tą dwójką moich chłopców to mam nie
      gorzej niż ona, a wręcz często "to samo". Teraz kiedy mam swoich troje i troje
      podopiecznych do wieku 3-ch lat (to jest łącznie 5-cioro dzieci do 3-ch lat i
      jedna prawie 5-latka) i też mam to samo co ona, bo ponoć też opiekowała się
      dziećmi z sąsiedztwa, ale starszymi o kilka lat (łącznie miała czwórkę czy
      piątkę)! Więc onazna te wszystkie moje problemy, bo zna z własnej autopsji ;P
    • chrust5 Re: mamy łatwiej 05.03.09, 14:37
      W rodzinie tego nie slyszalam, choc od tesciowej rozne kwiatki
      padaja, ale od ludzi - da;lzych znajomych ird bardzo czesto. I chyba
      tez jest to efektem tego, ze nie lubie narzekac i podkreslam
      pozytywy naszej trojeczki.
      • ladyacid Re: mamy łatwiej 05.03.09, 14:49
        Ja podobnie w rodzinie tego nie słyszałam smile Nie wiem tylko czy to z racji
        odległości,Mama i teściowa daleko.A jak coś mówią to nie słyszymy smile A ludzie
        niech gadają smile
        • bweiher Re: mamy łatwiej 05.03.09, 15:09
          Tak,tak....znamy to.Moi rodzice nic nie mówia,za to bratowa bardzo często mi się
          "żali" jak też ona ma ciężko(też ma troje dzieci z tym że różnica jest ok 2 lata
          między każdym),no i oczywiście że ja mam łatwiej bo dwójka na raz(starszak jakby
          się nie liczył).Że robię wszystko za jednym zamachem a ona to się musiała
          męczyć,z jednych pieluch wchodziła w drugie itd...
          Nigdy nic nie mówię tylko się uśmiecham.Niech sobie myśli co tam chce smile
    • mamaigiiemilki Re: mamy łatwiej 05.03.09, 21:51
      spoko, u teściowych to chyba normalkawink
      moja mieszka ze swoja córka i razem zajmowały się wychowaniem jej córeczki; i ta
      córeczka miała 2lata kiedy ja urodziłam swoje panny; oj, słyszałam wtedy, że ona
      nie może nawet na chwile pomóc, bo musi pomagać swoje córce; i że jest im
      strasznie ciężko; no a potem jak moje miały 2lata, to usłyszałam, że teraz to
      już mam lekkosmile
      a jeszcze teraz jak ur sie tam synek- czyli ta pierwsza ma 6lat, a ten maluch
      7M, to dopiero maja ciężko(oczywiście we dwie), a jak chorowali to już w ogóle
      katastrofasmilenooooooo- ja oczywiście zawsze mam lżejwinkprzyzwyczaiłam się...
      • pajesia Re: mamy łatwiej 09.03.09, 00:05
        zdarzyło mi się kiedyś skomentować narzekania ewidentnie leniwych córki i jej
        matki "że nie mogą nadążyć" za pojedynczą, dość spokojną dziewczynką słowami:

oh, jak mi ciebie nie żal!

wstrętna jędza ze mnie, co? wink
        ---
        ania
    • hannamay Re: mamy łatwiej 05.03.09, 23:43
      ja tam wierze w dbre intencje ludzi i gdy ktos wyglasza tego typu komentarz to
      jakos z sercem go odbieram bo niby co ma powiedzie c.. biedulka ty jedna, tyle
      roboty itd .. fajnei ze czasmai inni widza pozytywnie rzeczy o ktorych ja czesto
      zapominam .. wole takie ku pokrzepieniu niz takie co mnie zdoluja na pare
      kolejnych dni .. a swoja droga to mama blizniakow moze tylko zrozumiec z 100%
      inna mame bliznikaow ..
      • hannamay Re: mamy łatwiej 05.03.09, 23:48
        a swoja droga, to my naprawde wielokrotnie mamy duzo latwiej .. to prawda ..
        wiem ile roboty mialam przy pierwszej corce, bylam zmeczona, zestresowana i
        przerazona czasami .. teraz jest luzik pomimo ze mam 3 corki - jestem caly dzien
        z nimi sama i wierzcie mi nei powrocilabym do tamtego czasu ..
        poza tym jak wychodze z dziewczynkami widze zawsze usmiechniete twarze, ludzie
        tak szcerze i spontanicznie wciaz reaguja na blizniaki i dodaje mi to skrzydel
        ..z jednym dzieckiem to monotonia plus nadgorliwosc,z trojka to raj!
        • doro77 Re: mamy łatwiej 06.03.09, 22:07
          hannamay napisała:

> poza tym jak wychodze z dziewczynkami widze zawsze usmiechniete
          twarze, ludzie
          > tak szcerze i spontanicznie wciaz reaguja na blizniaki i dodaje mi
          to skrzydel

To fakt! Zadko zdazaja sie spacery na ktorych nikt sie za nami nie
          obejzal, nikt nie usmiechnal lub zajzal do wozka. I podejrzewam, ze
          przyczyna tego nie jest moja uroda smile) Ja czuje sie wtedy zawsze
          niesamowicie dumna z moich wyjatkowych malenstw!

• hannamay Re: mamy łatwiej 07.03.09, 00:07
            ja dziisaj dla przykladu bylam na zakupach tygodniowych smile odwiozlam z corkami
            starsza do przedszkola i robilysmy zakupy. dzieci w wozku z przodu jedna reka
            popycham a druga mam za soba i ciagne wozek z gigantycznymi zakupami na caly
            tydzien. zeby sie wyskrecac co rusz nie lada gimnastyka. podeszla starsza pani z
            malym koszyczkiem i zapytala czy moze mi pomoc i tak robilysmy sobie razem
            zakupy ona cignela moj wozek i rozmawialysmy sympatycznie i jakos tak lzej na
            sercu ze sa naprawde mile i dobre i szczere osoby obok nas .. tak latwiej!

wczoraj tez bylysmy na spacerze starsza na rowerku male jak one to mowia
            hikingsmile i tez weszlysmy w las i lake i rowerek zostal .. biegnal pewien pan -
            porannny joging i przyniosl nam rowerek abysmy juz nei wracaly .. jakos my sie
            spotykamy co dzin z takimi milymi ludzmi wokolo!

a woja droga to zapraszam was do obejrzenia naszego wczorajszego spaceru ..
            trojka dzieci, rower, dwa kije i aparat - nei lada sprawa ogarnac wszystko smile

myworldmybabies.shutterfly.com/

Love, Peace andLollipops
            • donata72 hanna 07.03.09, 08:14
              widoki macie przecudne!!!!!!i jak uwas cieplo z golymi glowkami!!!
              unas jeszcze chlopaki w cienkich kombinezonach laza i zakopianskich
              czapach!!1a pozatym mistrzostwo swiata z 3 dzieci mi sie marzy 3 ale
              unas niewykonalna sprawa ech!!!!
              • minirolls Re: hanna 07.03.09, 22:01
                swietne te zdjeciasmilesmilewiecie co dziewczyny,tyle radosci co my mamy z blizniakami
                to tylko trojaki lub wiecej zrozumiec potrafiasmilesmilesmilesmile
                • hannamay Re: hanna 08.03.09, 23:51
                  a dzieki wielkie .. ciesze sie ze podobaja sie zdjeci a.. ja niemal ciagle mam
                  aparat a jak nei mam to zawsze zaluje bo zazwyczaj wtedy wedrujemy w naprawde
                  przesliczne i magiczne miejsca .. codziennie niemal robie nowe fotki i wrzucam
                  na stroen smile .. i codziennie bez wzgledu na pogode z maluchami wedruje przez
                  swiat smile .. male tak wspaniale spaceruja - szukaja skarbow zachwycaja sie
                  malebnkimi rzeczami, ze starsza jest juz neico trudniej bo potrafi narzekac ze
                  zmeczona ale wowczas ja biore na plecy, jedna dziewczynek w jedna reke, druga w
                  druga i tak idziemy smile .. ach .. la bella vita!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka