Dodaj do ulubionych

czy jest tu ktoś z Niemiec?

10.03.09, 17:42
wygląda na to, że wkrótce przeprowadzimy się z Irlandii do Bremy. A
że nasze bliźniaczki w sierpniu już skończą 3 lata to planowaliśmy
je posłać do przedszkola. No i wygląda na to, że pójdą do
niemieckiego a nie irlandzkiego.
Jak to wygląda w Niemczech? Są płatne? Czy są jakieś warunki, które
trzeba spełnić? Czy jeśli mama nie pracuje to też może posłać
dziecko do przedszkola czy pierwszeństwo mają dzieci obojga
pracujących rodziców?

A w ogóle to przeraża mnie szukanie mieszkania, większość
nieumeblowana, prowizje agencji olbrzymie. Dzieci wiadomo czasem
hałasują, biegają, krzyczą. Jak to będzie z sąsiadami.
Już kiedyś w Niemczech mieszkaliśmy, tylko wtedy jeszcze dzieci nie
było i swoje przeżyliśmy, mimo że spokojni i niekłopotliwi jesteśmy.
Ech...
Obserwuj wątek
    • donata72 a tak sie tylko wtrace 10.03.09, 20:41
      nie mieszakam w niemczech ale mam znajaoma w bremie i nasze chlopaki
      tez w sierpniu 3 kncza 3 latka!!!!!!!i tez chcetnie niemieszkalabym
      w tym naszym kochanym kraju pozdrawiam
      • cytrusowa Re: a tak sie tylko wtrace 10.03.09, 21:27
        my mieszkamy w Niemczech

moje dziewczynki sa mlodsze ale chodza do przedszkola
        w zwiazku z tym, ze w Niemczech panuje prorodzinna polityka, dazy sie do tego,
        by matki siedzialy z dziecmi do ich 3 rz w domu. miejsc w przedszkolu dla
        mlodszych jest jak na lekarstwo.
        natomiast po skonczeniu przez dzieci 3 lat (skonczeniu, podkreslam) kazdemu
        dziecku przysluguje miejsce w przedszkolu.
        oczywiscie zalezy to od rejonu i oblozenia, wtdy albo na pol dnia albo w innym
        przedszkolu.
        i to sa bezplatne przedszkola - teoretycznie, bo praktycznie musisz wnosic
        oplaty takie jak w Pl, jakie smiesieczne.
        nie pytaj mnie jakie, bo nie wiem.
        plus wyzywienie.
        wiem, ze jest taka mozliwosc, ze dziecko nie je obiadu, zabierasz je do domu,
        przyprowadzasz pozniej.
        albo jest pol dnia tylko.

przedszkola sa miejskie i wyznaniowe - katolickie i protestanckie.
        ale przyjecia odbywaja sie n apodobnych zasadach co do miejskich przedszkoli, bo
        wyzaniowe sa podciagniete pod miasto, w pewnym sensie. chyba chodzi o
        finansowanie, dotacje.

aha, no i nawet jesli nie jestes wyznania protestanckiego, nie znaczy to ze nie
        mozesz zapisac dziecka do takiego przedszkola. stad czesto paradoksy
        muzulmanskich dzieci w katolickim czy protestanckim przedszkolusmile

pozdraiwam
        • doro77 Re: a tak sie tylko wtrace 10.03.09, 22:18
          My tez mieszkamy w niemczech. Moje maluchy jeszcze sie do
          przedszkola nie nadaja ale mam kilkoro znajomych ktorych dzieci juz
          do przedszkola chodza.
          Kazde dziecko od trzeciego roku zycia ma miejsce w przedszkolu.
          Mlodsze dzieciaczki trzeba wczesniej zapisac i jak maja miejsce to
          przyjmuja. Napisze ci na przykladzie mojej kumpeli. Jej syn ma trzy
          latka i chodzi do przedszkola katolickiego (oplaty sa zalezne od
          zarobkow rodzicow- im wiecej zarabiasz tym wiecej placisz) Jej corka
          ma poltorej roku i chodzi dwa razy w tygodniu na trzy godzinki tak
          zeby sie na poczatek przyzwyczaic. Akurat w tym przedszkolu mogla
          sobie wybrac w jakie dni i jak dlugo. Pozatym od samego poczatku jak
          zaczal tam chodzic jej syn mogla mala tez zaprowadzac powiedzmy na
          godzinke lub dwie na zasadzi rodzenstwa przedszkolaka (za drobna
          oplata jesli sie nie myle to 1 lub 2 euro za godzine) To bardzo
          praktyczne jak trzeba szybko wyskoczyc cos zalatwic! Takze wydaje mi
          sie ze jest tu duzo latwiej niz w Polsce...
          A jezeli chodzi o samo mieszkanie tutaj to ja nie moge narzekac. A
          na czepialskich sasiadow mozna trafic na calym swieciesmile
          • amikul Re: a tak sie tylko wtrace 11.03.09, 00:20
            dzięki wielkie za odpowiedzi. Moje córki skonczą 3 lata w połowie
            sierpnia więc od września, z tego co piszecie, mogłyby pójść już do
            przedszkola.
            Jak już będziemy wiedzieć dokładnie kiedy przeprowadzka i znajdziemy
            jakieś mieszkanie to przejdę się po przedszkolach w okolicy.
            Dobrze, że nie ma takich masakrycznych opłat jak w Irlandii smile
            Mam nadzieję, że dzieciom się spodoba. Dobrze, że dwie są to będzie
            im raźniej na początku.
            • jummymami Re: a tak sie tylko wtrace 11.03.09, 14:28
              zazdroszcze ci, mieszkalam w Niemczech barrrrrrrrrdzo dlugo,
              wychowalam dwie cory (teraz maja 13 i 15 lat). warunki super. Jak
              pisze poprzedniczka, dla kazdego dziecka jest miejsce w przedszkolu.
              Od ciebie i miejsc wolnych zalezy na jak dlugo je zostawisz. Jezeli
              nic nie zarabiacie na pczatek, oplaty podejmie socjalny. Jezeli
              zarabiacie to podlicza was ile musicie doplacic lub zaplacic. Za
              posilki trzeba samemu placic, w zaleznosci czy sa w danym
              przedszkolu. Acha mozecie zglosic sie do urzedu czyli do rathaus i
              podac swoje dane ze szukacie mieszkania. Tam wam dalej pomoga. Tez
              to jest uzaleznione od zarobkow, czyli czy was stac i na jakie was
              stac, bo sa mieszkania socjalne dla rodzin o malych zarobkach ,
              wtedy potrzebojecie wohnberechtigung schein dla osoby lub spolki
              wynajmojacej mieszkanie itd.
              Powodzenia i milego zycia !!!!
              • amikul Re: a tak sie tylko wtrace 11.03.09, 21:30
                Ja też się cieszę na tą przeprowadzkę. W 2003 i 2004 roku
                mieszkaliśmy w Niemczech w okolicach Norymbergii. Fajnie było. Żal
                było wracać do Polski.
                Teraz trochę żal mi będzie opuszczać Irlandię. A najbardziej żal
                bliskiej odległości do morza, z super czystą piaszczystą plażą. I
                tego rześkiego, morskiego powietrza i tego ogromu zielonej trawy,
                mięciutkiej jak dywan, przez cały rok. I polskich sklepów smile
                Ale wiem, że w Niemczech znowu inne rzeczy działają lepiej niż w
                Irlandii, i komfort życia lepszy. Budynki, mieszkania solidniej
                zbudowane itp.
                Na razie czekamy na umowę dot. przenosin. Dam znać jak się to dalej
                potoczy.

A wiecie może czy Kindergeld na bliźniaki są w zwykłej wysokości*2
                czy większe?
                • cytrusowa Re: a tak sie tylko wtrace 11.03.09, 21:49
                  tylko ta niemiecka mentalnosc....sad
                  • jummymami Re: a tak sie tylko wtrace 12.03.09, 01:11
                    kochana super ze sie cieszysz , jeszcze raz zazdroszcze. Ja
                    mieszkalam tez niedaleko Nürnberg, dokladnie w Ansbach, w czesniej
                    Dortmund . Uwielbiam bayern i ich kulture , October fest See fest
                    frühling fest oj wszystko to mi tu brakuje crying. Kindergeld na
                    blizniaki dostaniesz podwojnie, a do drugiego roku zycia
                    elterngeld wink. Teraz to troche iest z praca problemow, wprowadzili 1
                    euro job crying no i kwartalnie 10 euro za lekarza, jezeli idziesz w tym
                    samym kwartale do innego to potrzebujesz od tego u ktorego 10
                    wplacilas skierowanie, tym sposobem nie musisz ponownie placic, u
                    dentysty tylko 10 extra, no i tam takie rozne inne...
                    jak co pytaj

jeszcze raz powodzenia i udanej przeprowadzki
                    • jummymami Re: a tak sie tylko wtrace 12.03.09, 01:15
                      a jeszcze jedno na bavarii tez duzo zieleni np. Gunzenhausen masz
                      piekne jezioro !!!! widoki piekne !!!Brombachsee tez niedaleko wiec
                      usmiechnij sie !!!
                      • cytrusowa Re: a tak sie tylko wtrace 12.03.09, 09:02
                        zaraz, zaraz jumi, troche musze sprostowacsmile
                        Elterngeld nie dostaja wszyscy, wszystko zalezy od wysokosci zarobkow. i nie ma
                        znaczenia ze jedno z rodzicow tylko pracuje ale jak zarabia za duzo, Elterngeld
                        nie masad

to, co piszesz o wplacie za lakarza tz nie dotyczy wszystkich - dotyczy tych,
                        ktorzy sa ubezpieczenie panstwowo.

co do mieszkan,w szystko jest uzaleznione od wysokosci zarobkow - mozecie starac
                        sie o mieszkanie dotowane przez miasto, wtedy to trwa i lokalizacja jest w
                        naprawde gorszym miejscu, gdzie mieszka wielu imigrantow i do tego
                        bezrobotnych,t o wtedy sa tak zwane niebezpieczne miejsca, mozecie na wlasna
                        reke szukac i starac sie o doplate, a mozecie wynajmowac od spoldzielni, wtedy
                        dzielice sami sobie wybieraciesmile

ale musze przyznac ze wiele slyszalam o Bawarii i czekamy na letnia pogode, by
                        robic calodniowe wypady, bo ilez mozna ogladac wzdluz i wszez Rensmile
                        • jummymami Re: a tak sie tylko wtrace 12.03.09, 11:38
                          cytrusowa, jasne ze elterngeld jest wyplacany w zaleznosci od
                          wielkosci zarobkow wink no i wplaty do lekarza tez mialam na mysli
                          ubezpieczenie panstwow, nie jest zle !!! a mieszkanie mozna samemu
                          poszukac ale jezeli zarobki sa marne to jak mieszkanko znajdzie sie
                          to trzeba wpierw uzgodnic z einwohneramt czy takie przysluguje
                          najemcy . To mialam na mysli. wink
                          Bavaria jest piekna, polecam Gunzenhausen i jego okolice oraz
                          Brombachsee, Wolframseschenbach, Rothenburg jest co zwiedzac o
                          innych wiele pieknych zielonych zabytkowych miejsc
                          • amikul Re: a tak sie tylko wtrace 12.03.09, 13:51
                            smile, będziemy się przenosić do Bremy, to północ Niemiec, niedaleko
                            Hamburga. Koło Norymbergii kiedyś mieszkaliśmy.
                            Tą opłatę 10 euro to pamiętam, wprowadzili to jak tam już
                            mieszkaliśmy.
                            Mąż będzie tam miał pracę, ale mam obawy czy ja dla siebie coś
                            znajdę. Ta oferta za 1 eu jest porażająca...
                            • jummymami Re: a tak sie tylko wtrace 12.03.09, 18:01
                              no niestety zaczelo sie pie... tez w Niemczech, a te 1 euro to
                              dlatego ze za duzo bezrobocia, wtedy arbeitsamt posyla ludzi do
                              takiej roboty(jezeli dlugo siedzi sie np. na arbeitslosegeld) ,
                              wychodzi 20 h w tygodniu nie wiecej coz, mysl pozytywnie, wiesz co
                              nieco i juz zylas w Niemczech wiec dasz rade wink
                              duzo szczesia zycze wink
                              • doro77 Re: a tak sie tylko wtrace 12.03.09, 20:00
                                Ja wychodze z zalozenia, ze jezeli ktos chce to zawsze znajdzie
                                sobie prace. Az tak zle to w Niemczech jeszcze nie jest! Ja mieszkam
                                tu od 11 lat i przez ten okres nigdy nie bylam bez pracy. Fakt, ze
                                na poczatku bywalo roznie i nieraz bylo ciezko, ale to wszystko
                                kwestia czasu. Dasz sobie rade. My tez mieszkamy na polnocy Niemiec,
                                10 km od holenderskiej granicy i ludzie tu sa naprawde w wiekszosci
                                bardzo sympatycznismile
                                A wracajac jeszcze na chwilke do Kinder i Elterngeld-u to Kindergeld
                                dostaje kazdy (pierwsza dwojka dzieci po 164 euro miesiecznie na
                                dziecko, na kazde kolejne jest juz wyzsza stawka) Dostaje sie to do
                                ukonczenia przez dziecko 18 roku zycia a jezeli sie uczy to dluzej
                                ale maksymalnie do 22roku zycia.
                                Elterngeld to cos takiego jak w polsce maciezynskie. Dostajesz tylko
                                jezeli wczesniej pracowalas. Od zeszlego roku zmienily sie zasady
                                Elterngeldu. Jest tylko przez pierwszy rok i faktycznie zalezy od
                                zarobkow rodzica, ktory ze wzgledu na dziecko ma przerwe w pracy ale
                                ciebie to raczej nie dotyczy...
                                A tak wogole to zycze powodzenia i nie przejmuj sie za bardzo,
                                napewno dacie sobie radesmile
                                • jummymami Re: a tak sie tylko wtrace 12.03.09, 22:56
                                  Elerngeld jest dla wszystkich wink(w zaleznosci od sytuacji
                                  finansowej) i na dwa lata, skraca sie o rok jak wyplacaja wieksza
                                  stawke, czyli zamiast 300 przez dwa lata placa 600 przez rok, mozesz
                                  wybrac, na koniec dostaniesz swistek rozliczeniowy dla Finanzamt.
                                  • cytrusowa Re: a tak sie tylko wtrace 13.03.09, 08:43
                                    kochane dziewczyny,my Elterngeld nie dostalismy, bo nam nie przysluguje pomimo,
                                    ze maz pracuje i ze mieszkamy tu juz kilka dobrych lat - takie zasady.
                                    Elterngeld jest fajna sprawa dla kogos, kto pracuje na niepelny etat badz na
                                    basis, bo wtedy opaca mu sie isc wlasnie na macierzynski, by otrzymac Elterngeld.
                                    poza tmy sa wszelkiego rodzaju zapomogi, jelsi nie ma sie pracy lub ma sie slabo
                                    platna

praca sie zawsze znajdzie, to fakt, chocby na basis, wykladanie towaru na polce
                                    w drogerii czy w marketach typu Plus, Aldi - ale wszedzie tam trzeba znac dosc
                                    dobrze jezyk i dobrze zagadac z przyjmujacym, bo Polacy na razie i tak nie moga
                                    oficjalnie podejmowac pracy w De.
                                    chyba ze przyszly pracodawca udowodni, ze nie ma nikogo innego na to miejsce -
                                    jest wtedy szansa na miejsce pracysmile
                                    • dzieckox2 Re: a tak sie tylko wtrace 13.03.09, 11:29
                                      Mam do Was pytanie;chodzi mi o takie drażetki homeopatyczne na
                                      ząbkowanie Osanik dostępne tylko w Niemczech,czy stosujecie u dzieci
                                      i czy ich działanie naprawdę jest rewelacyjne i czy każdemu dziecku
                                      można je podać(alergia pokarmowa)?
                                      • doro77 Re: a tak sie tylko wtrace 13.03.09, 16:03
                                        Moje laski jeszcze nie zabkuja, wiec narazie sie nie interesowalam.
                                        Moge zapytac mojej poloznej, ktora do nas przychodzi ona interesuje
                                        sie homeopatia i co jakis czas podsuwa mi jakies ^cudowne srodki^
                                        A wracajac do Elterngeldu to ja zalatwialam wszystko w tym roku i
                                        wydaje mi sie, ze jestem na biezaco. Kiedys bylo na dwa lata ale w
                                        zeszlym roku weszly nowe przepisy Jezeli z pracy rezygnuje jedno z
                                        rodzicow jest na rok a jezeli rodzice dziela elternzeit miedzy
                                        siebie, kazde po kilka miesiecy to nie dluzej niz 14 miesiecy.
                                        Miesiecznie od 300 do 1800 euro w zaleznosci od zarobkow +300 euro
                                        na drugie dziecko. A co do wyplaty to faktycznie mozna sobie ustalic
                                        w jakich kwotach i co jaki czas, mozna nawet wziac za rok z gory
                                        jednorazowosmile ale ja mam co miesiac
                                        • jummymami Re: a tak sie tylko wtrace 13.03.09, 16:40
                                          doro bylam tez na bierzaca przed 6 miesiacami, bo teraz jestem tu w
                                          USA crying i teskno mi za Bayern
                                          • doro77 Re: a tak sie tylko wtrace 14.03.09, 09:25
                                            Jummymami ja naprawde nie twierdze, ze nie jestes na bierzacosmile i
                                            lepiej zrezygnujmy z dyskusji o Elterngeldzie, bo nikomu sie to nie
                                            przyda a kto chce wiedziec niech sobie poszuka w necie!!
                                            A tak swoja droga to do USA tez bym nie chciala (no chyba ze na
                                            urlop) Strasznie daleko!
                                            • jummymami Re: a tak sie tylko wtrace 15.03.09, 19:32
                                              masz racje doro, w zasadzie bayery ma ja swoje prawa i sumki wink
                                              poza tym no niestety tak sie trafilo i zazdroszcze wam tych Niemiec
                                              teraz wink
                                              a blizniaki twoje to parka ? ile latek juz maja ?
                                              • doro77 Re: a tak sie tylko wtrace 16.03.09, 15:30
                                                Nam marzyla sie dziewczynka, bo moj maz ma juz dwoch synow z
                                                poprzedniego zwiazku (15 i 11 lat) No i zamiast jednej mamy teraz
                                                dwie dziewczynki Nadunie i Ameliesmile Niedawno skonczyly 5 miesiecy.
                                                Ty masz parke prawda?
                                                • jummymami Re: a tak sie tylko wtrace 16.03.09, 17:51
                                                  tak parke 10 ,5 miesiaca oraz dwie corki 13 i 15 lat wink
                                                  wesolo wink, jak dajesz sobie rade ? tzn masz pomoc od starszych
                                                  synow?
                                                  • cytrusowa osanit 16.03.09, 20:37
                                                    moje jada na osanicie od poczatku zabkowania.

nie umiem powiedziec czy pomagaja znaczaco ale ulge daja.
                                                    mlodym wychodza teraz piatki i kulki ida jak swieze buleczki
                                                  • dzieckox2 Re: osanit 16.03.09, 21:19
                                                    Dzięki Cytrusowa za odpowiedź.Najważniejsze,żeby ulżyć dziecku,bo u
                                                    nas już 6 miesiąc i zębów nie widać.Pozdrawiam
                                                  • jummymami Re: osanit 17.03.09, 00:56
                                                    to u nas 10,5 i zero zebow ale dziasla spuchniete i slina cieknie
                                                    wiec moze sie pojawia. Smaruje masca, pomaga ale chyba nie na dlugo .
                                                  • cytrusowa Re: osanit 17.03.09, 08:25
                                                    eee dziewczyny, z zebami moze byctak, ze wlasnie rozpulchnione dziasla bola, a
                                                    zeba ni widu ni slychu. i pojawi sie na przyklad za ca-dwa...trzymam kciuki za
                                                    wszystkie mamy zabkujacych dzieci, bo ja wspominam ten czas jako maly horror. na
                                                    szczescie los byl laskawy i fatalnie przechodzila to jedna coreczka

kjeszcze tylko piatki wyjda do konca, przetrzymamy marudzenie bole itp razy dwa

osanit laczylam z dentinoxem i czesto nurofenem widzac cierpienie dziecka.
                                                    i gryzaki kumowe plus lyzki drewniane - to musowo
                                                  • doro77 Re: a tak sie tylko wtrace 17.03.09, 11:32
                                                    Chlopaki mieszkaja z mama, przyjezdzaja do nas tylko na wakacje,
                                                    ferie i swieta. Szaleja za dziewczynami, wogole starszy i musze
                                                    przyznac, ze sporo mi pomagali. Wystarczy, ze wzieli wozek i poszli
                                                    na godzinke na spacer. Ja ogolnie z malenstwami jestem prawie caly
                                                    czas sama. Moj maz pracuje jako montazysta. Kieruje budowami jesli
                                                    mamy szczescie to na terenie niemiec i wtedy przyjezdza do domu na
                                                    weekendy. Od kiedy sa dziewczyny stara sie ograniczac budowy
                                                    zagraniczne, bo wtedy nie ma go tygodniami, ale nieraz niestety nie
                                                    da sie wybierac i trzeba jechac tam gdzie jest zleceniesad
                                                    Takze przez wiekszosc czasu jestem mama samotnie wychowujaca
                                                    bliznietasmile) i jedyna ogromna pomoca ktora mam jest moja mama.
                                                    Dlatego korzystajac z okazji: MAMUSIU DZIEKUJEMY CI ZA WSZYSTKO CO
                                                    DLA NAS ROBISZ!!
    • Gość: Sylwia Re: czy jest tu ktoś z Niemiec? IP: *.opera-mini.net 03.01.16, 22:56
      witam posiadam na sprzedaż osanit mam trzy opakowania więc zapraszam 691926095
      • Gość: Weronika Re: czy jest tu ktoś z Niemiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.16, 12:55
        W jakiej cenie ten ossanit? Proszę o kontakt pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka