Dodaj do ulubionych

Adaptacja w żłobku

20.06.06, 09:15
Kochani Rodzice..
napiszcie mi jak długo dziecko adaoptuje się w żłobku?
Moj 16m-czny syn zaczął uczeszczać do złobka z poczatkiem czerwca. Na
poczatku był raptem trzy dni, złapałó ode mnie przeziebienie i był w domu
przesżło tydzień. Od wczoraj zaczął ponownie uczęszczać do żłobka i zaczął
sie koszmar (npaewno dla mnie). Juz w drzwiach zaczyna płakać, a mnie serce
sie kraje, ze jestem taka okrutna i bez serca.Odbieram go potem takiego
smutnego, że aż żal patrzeć.Będę wdzięczna za ewentualne rady jak to przehśc
w miarę mało bolesnie.Chetnie na gg 1416071.
G.
Obserwuj wątek
    • izabellaz1 Re: Adaptacja w żłobku 20.06.06, 22:23
      Witam, jestem pedagogiem. Najlepiej byłoby chyba aby wzięła Pani krótki urlop
      (jeśli to możliwe)i "pochodziła" do żłobka razem z synkiem. Zobaczy,że nie jest
      to miejsce groźne, oswoi się z nim, z opiekunkami i większą ilością dzieci niż
      jedensmile. Warto zacząć od krótkiego zostawiania Go w żłobku i stopniowo wydłużać
      czas Pani nieobecności. Stanie się wówczas dla niego miejscem bezpiecznym,
      znajomym - elementem jego środowiska.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia
      • igajos Re: Adaptacja w żłobku 22.06.06, 21:27
        cześć,
        u nas wyglądało to tak. Gdy wróciłam do pracy przez następne 3 tygodnie synkiem
        opiekował się mój mąż. Dzięki temu najpierw Przemko przywyczaił się do tego, że
        ja wychodzę na długo. Przez pierwsze 3 dni synek nie odstępował mnie na krok i
        jak wracałam z pracy to starał się nadrobić cały dzień.
        W trzecim tygodniu Przemko zaczął chodzić do żłobka. Pierwszego dnia był tam
        godzinę. Drugiego 2 i zjadł tam jeden posiłek, trzeciego 3 godziny, czwartego
        trochę dłużej, tak żeby się tam również przespał i piątego dnia znowu jego
        pobyt był wydłużony. W następnym tygodniu mąż wrócił już do pracy, więc synek
        został już na 8 godzin. I tak w miarę bezboleśnie i bez płaczu Przemko zaczął
        chodzić do żłobka.
        Jest jeszcze jedna ważna rzecz. Nie można okazać dziecku, że boisz się żłobka,
        bo to się może udzielić. Warto i siebie i dziecko nastawić pozytywnie.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka