kasiaszok 09.08.09, 20:00 Mam do wyboru dwa wózki Peg perego i ABC zoom. Proszę o opinie na temat tych wózków. Który jest lepszy i praktyczniejszy na zimę? Jakie mają wady i zalety? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agskaplus5 Re: Jaki wóżek peg oerego czy abc zoom 09.08.09, 22:21 Witam! Chętnie podzielę się moimi spostrzeżeniami - choć jak na razie rozglądam się tylko w tym temacie... Do niedawna byłam w 100%pewna, że kupię Emmaljunga - idealny wózek...ale dla jednego dziecka. Okazuje się , że dla jednego z bliźniąt jest tylko 28 cm szer siedzenie ( na zdjęciu roczne dzieciaczki mocno ściśnięte )...W Peg Perego już 35 cm - uważam komfort jazdy dziecka za równie ważny jak mój, jak nie ważniejszy.Do tego dzieci można sadzać w czterech możliwych kombinacjach (tak jak w ABC Zoom), ale PP ma moim zdaniem nad ABC tę przewagę, że siedzenia są dość zabudowane( boki), dziecko nie siedzi niemalże jak na desce...Jest osłonięte od wiatru i chłodu. W ABC Krzesełka są płytkie z rodzaju kubełkowych - dzidziuś czy siedzi, czy leży zawsze ma nogi ugięte pod tym samym kontem i nie ma w takim wózku możliwości dobrania sobie dowolnej , wygodnej pozycji do spania ( jak leżenie na boczku..), tylko jest unieruchomione. Jak sobie wyobrażę , że miałabym w TYLKO takiej pozycji spać to mnie skręca!!!! Szkoda tylko dzieci.To tyle jeżeli chodzi o te dwa wózki...jednak radziłabym się zastanowić nad wózkiem szerokim np. Teutonia(szer. siedzenia dla 1 dziecka 33,2)lub Twin Raptor firmy Herqules( tu siedzenia węższe choć wózek w całkowitym wymiarze jest tylko o 0,5 cm węższy - trzeba chyba sprawdzić w sklepie - no więc szer. siedz. 28cm).Wydaje mi się, że przy podjeżdżaniu pod krawężniki o wiele lepsze będą te właśnie wózki, zwłaszcza z większymi już dziećmi, które troszkę będą ważyć. Też to warto jakoś sprawdzić...Bo mój typ to właśnie PP, ale boję się o wyważenie wózka - na logikę w szerokich wózkach jest większa szansa na bezwysiłkowe podnoszenie przodu wózka. Prawie na równi z nim lub nawet wysuwający się na prowadzenie- to z "urody" )) Twin Raptor, a z praktyki Teutonia.Aha! Teutonia ma wiekszy podnóżek - 27 cm, a Raptor tylko 20 cm...Czyli ogólnie T.jest większy i wygodniejszy od Raptora, ale pewnie porównywalny jeżeli chodzi o komfort jazdy dzieci z PP. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaszok Re: Jaki wóżek peg oerego czy abc zoom 10.08.09, 08:15 agskaplus5 bardzo pomogłaś. Ja nad szerokimi się zastanawiałam na początku ale po zmierzeniu windy niestety szerokie odpadły bo za każdym wyjściem musiała bym składać wózek i rozkładać. Szczerze mówiąc to nie wiem jak bym to miała robić. A mieszkam w bloku na piątym piętrze więc bez windy ani rusz. Dlatego zastanawiam się nad tymi dwoma. Wiem że jeszcze jest jeden za drugim Jane twin power. Ale jakoś tak nad nim nie myślałam. Ja miałam takie za i przeciw że w ABC Zoom są osobno budki dla malutkich i osobno siedziska ale zaś z drugiej strony to zajmuje też miejsce w domu jak by nie było. W ABC jeden siedzi wyżej niż drugi czyli może trochę lepiej widzi i przez to jest też krótszy niż peg perego. Po złożeniu stelaż też jest krótszy w ABC zoom ale mamy duży bagażniki i peg perego tez by nam się zmieścił.W ABC są trochę mniejsze kółka więc może wydawał by się mniej stabilniejszy a potrzebuję wózek do jazdy w zimę więc odpowiedniejszy był by peg perego. Peg perego ma fajne budki ptóre można zasłonić prawie do końca i z opinii innych mam wynika że nie musiały nawet używać folii przeciw deszczowych. Ja też narazie skłaniam się do PP w tym ABC odrzucają mnie właśnie te siedziska i te małe przednie kółka. Czekam na więcej opinii Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa33 Re: Jaki wóżek peg oerego czy abc zoom 10.08.09, 12:49 Ja już kiedyś dodawałam taki wątek.Poszukaj a znajdziesz.Ja wybrałam Peg Perego z tych dwóch które chciałam jak zobaczyłam te siedziska w zoomie to odrazu zrezygnowałam są one zdecydowanie na starsze dzieci. I mnie się wydaje że nie są zbyt wygodne.Z peg perego jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
tremollo Re: Jaki wóżek peg oerego czy abc zoom 10.08.09, 15:48 Zdecydowanie PP ! Jak dla mnie nie ma żadnych minusów, używam od narodzin moich maluchów. Gdy go kupowałam brałam pod uwagę oczywiście to czy zmieści się do windy ale bardzo ważny był dla mnie komfort dzieci więc szczególną uwagę przywiązywałam do siedzisk. PP ma super siedziska, szerokie 35 cm, wysokie, głębokie, dzieciaki mają dużo miejsca na nogi i duże pole widzenia , 2 rodzaje podnóżka, głębokie budki, pokrowce łatwe do ściągnięcia i uprania w pralce( a muszę to robić często), no i oba siedzenia rozkładają się całkiem na płasko więc używasz od pierwszych dni życia dzieci. Co do prowadzenia jest świetny, moje maluchy już trochę ważą bo mają 2 lata a ja dalej mogę odbywać długie spacery po mieście i po lesie. No i najważniejsze: mogę jeździć z tym wózkiem autobusem, wchodzenie i wychodzenie bez pomocy innych nie sprawia mi żadnych trudności, nawet gdy mam jeszcze wypakowany kosz zakupami. No i przez swoją szerokość mieści się w każde drzwi.Przez te dwa lata nie zdarzyło się by wózek uniemożliwił mi dotarcie w jakież miejsce i załatwienie spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaszok Re: Jaki wóżek peg oerego czy abc zoom 10.08.09, 22:29 Dziękuje bardzo. Upewniłyście mnie w chyba już podjętej decyzji. A jeszcze mam takie pytanko ile przed terminem porodu kupiłyście wózek? Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa33 Re: Jaki wóżek peg oerego czy abc zoom 11.08.09, 08:35 Ja kupiłam dwa tygodnie po porodzie :] Odpowiedz Link Zgłoś
tremollo Re: Jaki wóżek peg oerego czy abc zoom 11.08.09, 16:02 ja kupiłam 2,5 miesiąca przed porodem. Odpowiedz Link Zgłoś
komarek32 Re: Jaki wóżek peg oerego czy abc zoom 12.08.09, 22:39 Witam, Widzę, że tu same zwoleniczki PP. Ja od 3 m-cy jestem właścicielką ZOOMa i jestem BARDZO zadowolona. mimo że brałam różne opcje pod uwagę ( PP, Jane, BEBECAR ). Zareklamowała mi go moja szwagierka jej bliźniaki mają 2,5 roku i jeszcze ma nim zamiar przejechać zimę. Troszkę obawiałam się małych kółek z przodu tymbardziej, że mieszkam na wsi oraz kubełkowych siedzisk ale sprawdza się wyśmienicie (maluchy mają teraz 10 m-cy). PP akurat ma moja koleżanka i strasznie narzeka szczególnie jak ma podjechać pod krawężnik i podnieść wózek ( w tym przypadku kierownica jest bardzo nieporęczna) - To był dla mnie duży minus. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
0magkac Re: Jaki wóżek peg oerego czy abc zoom 13.08.09, 18:15 ja tez jestem zwolenniczka zooma uzywam od 15 miesiecy i nie zamienilabym na zaden inny.... z tym, ze pewnie bedziemy sie rozstawac, bo chlopaki juz coraz chetnie chodza, w wozku ogolnie nie wytrzymaja dluzej niz 15-20 min, i w takiej sytuacji zostawie sobie tylko parasolke (kees side by side - tez polecam) aa- na kubelkowowsc siedzen narzekaja tylko te dziewczyny, ktore go nie maja chlopcom w ogole nie przeszkadza to rozwiazanie. dopoki spali na spacerach chrapali az milo, potrafili przespac i 1,5 h..... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaszok Re: Jaki wóżek peg oerego czy abc zoom 13.08.09, 22:02 Po prostu wynika z tego tyle że oby dwa wózki są dobre, bo każdy zachwala ten wózek który ma. Ja pewnie będę mogła się dopiero wypowiedzieć w trakcie użytkowania Odpowiedz Link Zgłoś
0magkac Re: Jaki wóżek peg oerego czy abc zoom 14.08.09, 06:33 no i tak jest chyba. wiesz kazdy mowi ze nie ma idealnego wozka blizniaczego.... jesli wybierasz miedzy zoomem a PP to patrzysz pod katem swoich gustow i potrzeb. PP gorzej radzi sobie z kraweznikami, zoom ze sniegiem, PP ma fajniejsze siedziska spacerowe, w zoomie mozna zamontowac normalne gondole (ja jezdzilam z chlopcami w gondolkach do 7,5 msca, poza tym na zoomie mozna zamontowac maxi-cosi, a mi zalezalo na tych fotelikach (polecam wersje z baza - "wklikniecie" w nia fotelika trwa 2 sekundy, nie trzeba sie meczyc z pasami) itp itd ale co bys nie wybrala to nie spotkalam neizadowolonej uzytkowniczki ani PP ani zooma.... Odpowiedz Link Zgłoś