15.02.10, 18:14
Drodzy Rodzice,

w związku z tym, że wizytę u kardiologa mam dopiero za pare dni, zwracam sie z
pytaniem do zorientowanych: co moze oznaczac podwyzszony enzym ck mb u
4,5-miesięcznego niemowlaka? (norma 4,94, synek ma 6,44).

Dodam, ze walczymy z gronkowcem juz od 3 tygodnia życia. Zaczęło się sapką, a
potem był tylko katar i katar i trwa nadal. Zrobiliśmy wymazy z nosa i gardła
- ma gronkowca. Antybiotykoterapia nie pomogla (bactrim, bactroban).
Wydzielina jest biało-przezroczysta (ale alergii nie ma, eozynofili w wymazie
brak).
Dodatkowo w wynikach podwyższone crp - 34,7 (norma do 5).
EKG prawidlowe.
Czy ktoś miał podobnie? W necie mało można znaleźć na ten temat w odniesieniu
do niemowląt, a zawału chyba nie mial.. jest bardzo pogodny, żywy, dużo się
śmieje.
Obserwuj wątek
    • laurah Re: CK MB 15.02.10, 19:05
      CK-MB to skrót od oznaczenia izoenzymu sercowego kinazy kreatyninowej i ogólnie w medycynie stanowi podstawowe kryterium rozpoznania zawału serca. Podkreślam - ogólnie, ponieważ dostarcza informacji prognostycznych.
      Ponadto, warunkuje właściwie przebiegający proces skurczu i rozkurczu włókna mięśniowego, jak również inne reakcje przebiegające w komórce mięśniowej serca, wymagające nakładu energii.
      Tu znajduje się więcej informacji (tylko sytuacja dotyczy dorosłego człowieka):
      forum.kardiolo.pl/temat343.htm
      • laurah Re: CK MB 15.02.10, 19:09
        Do poczytania:
        parenting.pl/diagnosta-laboratoryjny/8507-prosze-o-interpretacje-wynikow-dziecka.html
        P.S.: Lekarzem nie jestem, ale chciałam bliżej nakreślić temat.
    • aurinko5 Re: CK MB 15.02.10, 20:51
      Dlaczego lekarz zlecil wykonanie ck ? Wysluchal szmery ? Podejrzewa
      zapalenie miesnia sercowego? Ma duzy stan zapalny,wiec moze doszlo
      do takiego powiklania.
      • wanda009 Re: CK MB 15.02.10, 21:17
        Witam,
        któegoś wieczoru pojechalismy z Malym do szpitala, bo bardzo plakal i to trwalo
        pare godzin. Podejrzewalismy zapalenie ucha lub cos z brzuszkiem. Przy przyjeciu
        lekarz stwierdzil tetno 200, potem obnizylo sie do 160 (dziecko caly czas bylo
        bardzo zdenerwowane). W zwiazku z tym przyspieszonym rytmem lekarz chcial zlecic
        zbadanie enzymow sercowych. Ponadto okazalo sie,ze synkowi wyrzynaja sie 2 dolne
        jedynki. Lekarz powiedzial, ze jesli tetno sie unormuje to wszystko ok. W
        szpitalu nie zostalismy, ale badania zrobilam w prywatnej przychodni na wlasna
        reke nastepnego dnia. Tteno bylo juz w normie - 107. Mimo to zrobilam te enzymy,
        m.in c mb.
      • wanda009 Re: CK MB 15.02.10, 21:19
        Szmerow brak, ekg w normie.
    • pawlica2 Re: CK MB 23.03.16, 21:37
      Udało się pani zwalczyć gronkowca?
      • wanda009 Re: CK MB 11.06.17, 20:49
        Nie wiem, czy jeszcze ma sens pisac, bo pytanie padlo ponad rok temu. Ale napisze, bo duzo czasu spedzam w kwestiach medycznych. Otoz gronkowca wtedy zwalczylismy bez problemu - cala nasza trojka dostala masc bactroban i najpewniej bactrim. Gdy synek mieal 7 miesiecy, wyjechalismy z kraju, miedzy innymi przez jego 'atypowe' problemy zdrowotne. Po zmianie klimatu na srodziemnomorski zaden z opisywanych problemow sie wiecej nie pojawil. Nie wiem czy wtedy istaniala potrzeba leczenia niemowlaka antybiotykami. Moim zdaniem to tylko rozpetalo burze i organizm dziecka po prostu zwariowal. W kazdym razie bactroban to poki co nadal najdoskonalsza masc do nosa zwalczajaca patalogicznego gronkowca (patologicznego, nie fizjologicznie wystepujacego w sluzowce nosa, bo ten nam zadnej krzywdy nie czyni,a wrecz jest potrzebny).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka