monikatra 10.03.10, 21:55 Mojej 19,5 mscznej córce wykiełkował ząbek - górna piątka. Spodziewałam się trójki, bo jeszcze żadnej nie ma. U Was też tak nie po kolei? Ksiązki piszą, ze najpierw trójki rosną... no cóż Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sabrina_30 Re: kolejność mleczaków 10.03.10, 21:58 u nas też szły nie po kolei u syna, teraz u córki mimo, że nie pokolei to jeszcze później, bo skończyła rok a dopiero 1 ząbki sie pojawiły )) Odpowiedz Link Zgłoś
mia17 Re: kolejność mleczaków 11.03.10, 07:13 nie ma sensu sugerowac sie do konca tym, co pisza w ksiazkach. mojej np. wyszly najpierw gorne dwojki, a dopiero potem dolne jedynki Odpowiedz Link Zgłoś
aga_martusia Re: kolejność mleczaków 11.03.10, 09:57 hmm, synek 11mcy na dolne jedynki a teraz wyszła gorna dwojka Odpowiedz Link Zgłoś
nie_fikaj Re: kolejność mleczaków 12.03.10, 20:49 Synek mojej koleżanki najpierw miał dwójki, a potem jedynki. Kolejność dość niespodziewana, ale wszystko jest w jak najlepszym porządku Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: kolejność mleczaków 12.03.10, 23:45 mojej mlodszej corce wyszly: najpierw dolne jedynki, potem dolne dwojki nastepnie gorne dwojki, dlugo nic i gorne jedynki dzis mi plakala mocno - mysle sobie: "idzie jakas trojka" szukam, nie ma - maz poswiecil latarka i co znalazlam? "czworke" tak wiec nie ma chyba reguly Odpowiedz Link Zgłoś
lenama_2008 Re: kolejność mleczaków 13.03.10, 22:07 monikatra napisała: > Mojej 19,5 mscznej córce wykiełkował ząbek - górna piątka. > Spodziewałam się trójki, bo jeszcze żadnej nie ma. U Was też tak nie > po kolei? Ksiązki piszą, ze najpierw trójki rosną... no cóż kolejnosc ksiazkowa (w cyklu 'I rok zycia dziecka 'oraz II-III rok) i wg znanych mi lekarzy jest taka: - jedynki - dwojki - czworki - ktore 'wygladaja' jak piatki, bo pozostaje duzo miejsca w stosunku do dwojek (potem to miejsce wypelnia sie w miare rozwoju szczeki) - trojki - na koncu piatki (1,5-3 lata) zwykle pierwsze wyrastaja dolne zeby, czyli dolne jedynki, gorne jedynki, potem dolne dwojki, gorne dwojki itd. czesto rosna w miare symetrycznie parami, czyli po pierwszej jedynce dosc szybko kolejna jedynka, przerwa i para dwojek itd. jesli zeby rosna w innej kolejnosci to nie jest to zaden problem. Odpowiedz Link Zgłoś
lenama_2008 Re: kolejność mleczaków 13.03.10, 22:09 mojemu synowi zeby rosly ksiazkowo, czyli wg kolejnosci jaka opisalam powyzej. czworki tez poczatkowo ocenialismy jako piatki, ktore wyszly dopiero teraz Odpowiedz Link Zgłoś