Dodaj do ulubionych

pulneo??..jak podwac

07.01.11, 16:26
moja córcia ma 5 lat i lekarka zapisała ze 3 x15 ml dziennieale w ulotce czytałam ze to 3 razy na dobę stad moje pytanie czy Wy dawałyscie to Pulneo dziennie czy na dobe a tak wogole mam ten lek pierwszy raz a jakie sa wasze opnie na temat tego leku?
Obserwuj wątek
    • martita1987r Re: pulneo??..jak podwac 07.01.11, 16:37
      Wydaje mi się, że chodzi o to aby nie przekraczac 3 x na dobę najlepiej podac rano popołudnie i wieczorem. smile
    • aljoszka Re: pulneo??..jak podwac 07.01.11, 16:39
      Puleno to stary Eurespal, który został wycofany w UE. U nas się wysprycili i po prostu jest sprzedawany pod inną nazwą. Tak naprawdę zdania są podzielone wg mnie to starszy syf, ale czasem pomaga.
      Ja dawałam 3 razy dziennie, tylko uważaj jeśli dziecko ma silny kaszel, bo Pulneo rozszerza oskrzela i działa wykrztuśnie, więc wtedy na noc lepiej nie dawać. Mój po nim kaszlał,że mało się nie zadusił.
    • najma78 Re: pulneo??..jak podwac 07.01.11, 16:41
      inezz11 napisała:

> moja córcia ma 5 lat i lekarka zapisała ze 3 x15 ml dziennieale w ulotce czytał
      > am ze to 3 razy na dobę stad moje pytanie czy Wy dawałyscie to Pulneo dziennie
      > czy na dobe

?

a tak wogole mam ten lek pierwszy raz a jakie sa wasze opnie na temat tego leku?

IMO substancja czynna jak eurespal, takie samo g...o. Ze wzgledu na niefajne skutki uboczne oraz niepewne dzialanie terapeutyczne bez licencji w wielu krajach. Ja bym nie podala. Tyle w temacie.
      • inezz11 Re: pulneo??..jak podwac 07.01.11, 17:08
        dzieki za opinie..Kurcze moja corcia faktycznie nigdy tego nie dostawałaa miala o wiele gorsze infekcje..Ostatnie pol roku to wylacznie przeziebienia w polaczeniu z kaszlem..Teraz tez ma katar i lekko tylko pokasłuje+goraczka...dlatego poczytalam troszke o tym leku i powiem szczerze ze sie zdziwilam ze lekarka go jej zapisala...
        • inezz11 Re: pulneo??..jak podwac 07.01.11, 17:10
          dodam ze robie jej inhalacje z soli fizjologicznej i daje syrop prawoslaz -na wlasna reke ale ona ma naprawde tylko lekkie pokasływanie
          • aljoszka Re: pulneo??..jak podwac 07.01.11, 17:24
            Mnie to wcale nie dziwi, zauważyłam ostatnio jakiś kult tego syropu i lekarze go wypisują dosłownie na wszystko ;/
            Myślę,że w tej sytuacji powinnaś się wstrzymać, rób te inhalacje, syrop prawoślazowy też jest bardzo dobry, albo Herbapect. Możesz też dorzucić Rutinacea junior i wapno Sanosvit. Ja daję jeszcze syrop z cebuli i zazwyczaj z takiego przeziębienia się tym wyciągamy.
            • oliwka2009 Re: pulneo??..jak podwac 07.01.11, 17:27
              Moja strasznie po nim wymiotowała chyba juz po drugiej dawce
    • klubgogo Re: pulneo??..jak podwac 07.01.11, 17:47
      Ja u mojej zauważyłam poprawę po tym syropie już przy drugiej dawce. Podawałam 3 razy dziennie po 6 ml.
      • pitu_finka Re: pulneo??..jak podwac 07.01.11, 18:18
        Nie wiem czy u Was podanie tego syropu jest zasadne czy nie. Dla mnie to jest super lek, już kilkakrotnie wyratował moje dzieci z mocnych infekcji - dzięki niemu są bezantybiotykowe. Tylko że u nas leczmy tym poważniejsze infekcje jak zapalenia oskrzeli i inne infekcje ze zmianami osłuchowymi. Nie wiem co dolega Twojej córce, natomiast lek jak lek - ma skutki uboczne jak absolutnie każdy inny, pewnie na niektórych działa na innych nie. Na moje działa super.
    • aljoszka Re: pulneo??..jak podwac 07.01.11, 18:22
      No właśnie to jest dobre na oskrzela, bo rozszerza i odśluzowuje. Jedne dzieci tolerują, inne nie...
      Ale na taką infekcję jak autorka napisała, raczej bym tego nie dawała.
      • nadrugiemiania 3x15 ml?? 07.01.11, 19:07
        Dużo trochę moim zdaniem. Na dobę to jest 45 ml!!!, a o ile mnie pamięć nie myli ( chyba nie myli) to nie przekracza sie dawki 30 ml/dobę.Dziecko jest małe, jak już to bym podała 3x7 do 3x10 ml maksymalnie.A pytałaś lekarke czy sa zmiany osłuchowe? Bo jak są to powiem ci ,że lek jest dobry. U nas działa doskonale, to dawny Eurespal nie wiem czy wiesz. Jak podasz lek to zwracaj uwagę na dziecko , bo powodowac może tachykardię (przyspieszone bicie serca).Wtedy nalezy dawke zmniejszyć.
        • inezz11 Re: 3x15 ml?? 07.01.11, 20:29
          corcia nie ma zadnych zmian osluchowych..Tylko pokasłuje troszke w dzien i przy zasypianu to mocniej ale daje jej na noc Sinecod...
        • m.1.p Re: 3x15 ml?? 07.01.11, 21:00
          Mam ten syrop zawsze w domu i zawsze jestem z niego bardzo zadowolona.Faktycznie podaje go przy mocnym kaszlu,ma on mocne działanie przeiwzapalne.Moje dwie córki zawsze go dobrze tolerowały i niejeden raz pomógł im bardzo.Daje go trzy razy-rano popołudniu i wieczór.Jak dla mnie super .
          • m.1.p Re: 3x15 ml?? 07.01.11, 21:04
            I jeszcze jedno;jest to nie inna nazwa eurospalu!!jest to polski odpowiednik i tańszy produkowany przez inną firmę.A swoją drogą też uważałam,że eurespalu już nie produkują a tu się okazało,że dalej jest produkowany i dostępny przynajmniej w moim mieśćie.Jak mnie poinformowano w aptece są to aktualne dostawy.
    • w_miare_normalna Re: pulneo??..jak podwac 07.01.11, 20:57
      Ja daję córce często. Ma zapisywane od Pulmonologa już jako przewlekłe. Zawsze mam czy potrzebuję czy nie, w razie kaszlu podaję. Moim zdaniem jest skuteczny. Podaje go jakoś ponad rok już. Daję 3 razy 5ml. córa ma 2,5 roku.
    • jagranda Re: pulneo??..jak podwac 07.01.11, 22:52
      Syf jakich mało. Eurespal bis. Mój syn dostał po nim czerwonych plam na całym ciele. Dostał go raz i nigdy wiecej.
      • inezz11 Re: na jaki kaszel jest ten lek????? 08.01.11, 09:56
        bo corcia ma tylko suchy kasze(w ciagu dnia mniej ale za to mocno w nocy a mi sie wydaje ze ten cały lek jest na kaszel mokry ...
        • mamaigiiemilki Re: na jaki kaszel jest ten lek????? 08.01.11, 10:34
          wiadomo, że niektóre leki mają działania uboczne i akurat tym bym się aż tak bardzo nie sugerowaławink
          ale na taki kaszel jak u twojego dziecka, to wg mnie wystarczy syrop z cebuli i ten prawoślazowy; pozdrawiamsmile
          • karro80 Re: na jaki kaszel jest ten lek????? 09.01.11, 18:16
            My zawsze jedziemy na prawoślazowych - są genialne - rubital i rubipekt testowałyśmy.
            Plus przy wszelkich infekcjach 2xdziennie psik tantum verde do gardła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka