Dodaj do ulubionych

Syrop Actifed

27.01.11, 21:52
Synek ma 3 latka. Od ok 3 tyg kaszle. Od razu był wtedy zbadany przez lekarza-osłuchowo czysto. Kiedy wczoraj doszedł katar pojechaliśmy kolejny raz do Pani doktor. Osłuchała,obejrzała i stwierdziła,że wszystko ok. Przepisała Actifed 3 razy dziennie po 3 ml. Przeczytałam ulotkę i jest tam napisane,ze można go podawać dzieciom od 7 r.ż. Dostał wprawdzie mniejszą dawkę niż wspomniane 7 latki,ale jednak... Pozytywne działanie tego syropku było widoczne od razu. Mały ladnie przespał noc,prawie wcale go nie męczyło. Rano dałam mu następną dawkę i godzinę potem zasnął na kolejne 2 godziny. W południe już mu nie dałam,dopiero wieczorem. Dziewczyny czy uważacie,że powinnam dawać mu go wg zaleceń pediatry 3 razy dziennie? On mi chyba prześpi wtedy cały dzień. Zdaję sobie sprawę jaki jest skład tego leku i trochę boję się go tak tym faszerować,z drugiej zaś strony ufam naszej Pani doktor i wierzę,że wie ,co robi. i jeszcze jedno. Jak długo można go podawać? Na ulotce jest napisane,że 3 dni,ale przeszukałam neta i Mamy pisały,że podawały go dłużej. Czy któraś z Was maiła jakieś doświadczenia z tym syropem? Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • bartmam.net Re: Syrop Actifed 27.01.11, 21:58
      ja swojemu 3-latkowi podawałam 3 razy dziennie po 2,5 ml przez 3 dni- ale nie zauważyłam senności- pozdr,
    • dama_2010 Wlasnie pijemy :) 27.01.11, 23:23
      Moja cora lat 5 wlasnie pije 3x dz 3,5ml - tez jest senna wiekszosc dnia ALE widze, ze pomaga.
      Nasza pediatra zapisywala nam czesto leki niewskazane dla wieku, w ktrym akurat byla corka i nigdy nie zrobila nam tym krzywdy (rzecz jasna takze szperalam w necie, zeby sie uspokoic pomimo duzego zaufania do naszej pediatry smile).
      Wprawdzie 3x 3 ml wydaje sie duzo jak na wiek 3 lata ale ja nie jestem lekarzem i nie czuje sie uprawniona do podwazania decyzji Twojej lekarki - skoro przepisala to widac wie co robi.

Trzymajcie sie i zdrowka zycze bo my wojujemy z infekcjami oooj dlugo smile

• dorek3 Re: Syrop Actifed 28.01.11, 10:17
      Mój 7-latek nadal nie może przyjmować pełnej dawki bo jest zmulony przez pół dnia. A ja nigdy nie dawałam 3x dziennie bo wtedy to chyba by przespał cały dzień.
      Skoro na Twojego tez tak działa to odpuściłabym tę jedną dawkę w ciągu dnia.
    • baranska.dietetyk Re: Syrop Actifed 28.01.11, 10:46
      Ja się z tym syropem zetknęłam, jak jeszcze był na receptę i podawałam go moim córeczkom, choć były dużo młodsze niż 7 lat. Tyle, że ja ten syrop podawałam na noc żaby złagodzić ataki kaszlu, więc wpływu na zachowanie dziecka nie zauważyłam. W pewnym momencie z zaskoczeniem stwierdziłam, że jest to lek zalecany powyżej 7 lat i zaskoczona zagadnęłam o tę sprawę lekarkę. Pani pediatra powiedziała mi, że w momencie, jak Aktifed przestał być lekiem na receptę, to dla bezpieczeństwa podniesiono limit wieku. Z tego rozumiem, że jak lekarz przepisze to można stosować u młodszych dzieci.
      Dorota
    • prawdziwy_necik Re: Syrop Actifed 29.01.11, 14:27
      Uwazam ze twoja pani doktor wie co robi,mysle ze tak powinnas podawac jak zalecono ew.zmniejszyc dawke do 2,5ml ale czy osiagniesz wtedy efekt taki jak powinnas to nie wiem.
    • ga-ti Re: Syrop Actifed 29.01.11, 20:04
      Mój syn ma 6 lat właśnie jest na Actifedzie, ale dostawał go dużo wcześniej. No ale ja nie zauważyłam efektów ubocznych, żadnej senności. No i chyba stwierdzam, że teraz to jego działanie jakieś słabsze. Dzieciaki go strasznie nie lubią i błagają, żeby tylko tego czerwonego syropu im nie dawać smile
      • ala_1982 Re: Syrop Actifed 30.01.11, 20:06
        Dziękuję dziewczyny. Dziś już nie podałam. Chyba podziałał,bo Mały nie kaszle. Zobaczymy,co będzie dalej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka