Dodaj do ulubionych

nebulizacja- pomoc potrzebna

28.01.11, 15:59
Proszę pomóżcie, bo ja od googlowania juz zgłupiałam.
Otóż moje dziecko ma zapalenie oskrzeli,ponieważ drugi raz w krótkim odstępie czasu zalecono nam nebulizacje (pulmicort+berodual+NaCl) 2x dziennie.

Pytania:
1.Czy druga dzienną nebulizację z ww. preparatów dobrze przeprowadzać przed snem -powiedzmy na około pół godziny czy wręcz przeciwnie ?
2. Czy po nebulizacji ww. preparatami oklepywać ?

O to nie zapytałam lekarza, na ulotkach nic nie ma, w necie też nie mogę nic znaleźć.

Oprócz tego mały dostaje 2 x dziennie syrop mukolityczny i po nim wiem, ze klepać więc klepię

P.S. Dla czepialskich dodam, ze do lekarza idziemy w poniedziałek i wtedy nie omieszkam zapytać, aktualnie pani doktor niedostępna nawet tel.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: nebulizacja- pomoc potrzebna 28.01.11, 16:02
      Jak najbardziej pulmicort i berodual mozna dawac przed snem, mukolitykow raczej nie, bo sie dziecko sluzem bedzie dusic, zamiast spac. Oklepywac- jesli chcesz, ale nie sadze, zeby mialo to istotne znaczenie.
    • czar_bajry Re: nebulizacja- pomoc potrzebna 28.01.11, 16:07
      Druga nebulizacja przed snem ale po niej koniecznie trzeba umyć zęby i buzie- steryd.
      po nebulizacji nie ma potrzeby oklepywania.

Mój ten zestaw już od trzech lat bierze jak jest potrzeba i od tamtego czasu antybiotyk poszedł wonsmile
    • lykaena Re: nebulizacja- pomoc potrzebna 28.01.11, 16:16
      Po co mi gugiel skoro są ematki smile

Mukolityk daję oczywiście min 3 godziny przed snami tj. 9.00 i 15.00

W takim razie nebulizuję tym razem tuż przed spaniami.
      Dzięki.
      • i_love_my_babies Re: nebulizacja- pomoc potrzebna 28.01.11, 21:20
        ja swojego to nawet po zaśnięciu, bo na żywca ni cholery się nie dałwink
    • slonko1335 Re: nebulizacja- pomoc potrzebna 28.01.11, 21:23
      My oklepujemy po nebulizacji zawsze-takie mamy zalecenie. A ten mukolityk przez tego samego lekarza przepisany? też przez inhalator?
    • demarta Re: nebulizacja- pomoc potrzebna 28.01.11, 21:34
      mój po nebulizacji na krótko przed snem dostawał motorka w tyłku. przeszłam więc na nebulizację przed dobranocką i kolacją, żeby wyszalał się podczas kąpieli i zasypiał już zmordowany.

ale ogólnie, z tego co usłyszałam od lekarzy nie ma znaczenia, dokłądnie, kiedy, ważne, żeby 2 x dziennie w dużych odstępach czasu. acha, po samej nebulizacji pulmicortem, czy berodualem nie klepałam nigdy. po nebulizacji mucosolvanem zawsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka