Dodaj do ulubionych

Choroba Pseudokrup pomocy...........

19.09.11, 09:08
Witam, czy któreś z waszych dzieci miało tą chorobę (zapalenie krtani)? jak leczyliście - tzn. jakie leki mieliście zapisane itd.?
My mamy zapisane:
Encorton
Elofen
Zyrtec
Obserwuj wątek
    • gajmal Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 19.09.11, 12:26
      Inhalacje z Pulmicortu i z soli fizjologicznej.
      Do tego Clemastinum.

W czasie ataku duszności należy z dzieckiem wyjść na dwór !
      • schiraz Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 19.09.11, 21:27
        Encorton też wielokrotnie miewałam zapisywany, pięknie przywraca możliwość oddechu i zapobiega gwałtownym skurczom krtani. Tyle, że to steryd nieobojętny dla organizmu niestety. Poza tym aerius, inhalacje z pulmicortu i nawilżanie pokoju. Na dwór teraz to bezsens, chyba, że masz naprawdę zimno za oknem, w razie nocnych ataków polecam łazienkę wypełnioną gorącą parą (ja sadzałam dziecko na kolanach, puszczałam wrzątek do wanny i tak siedzieliśmy w tej parze na wannie), a ekstremalnie (ale bardzo pomaga) otwierałam zamrażalnik i dawałam dziecku oddychać tym zimnym powietrzem.
        • janiulek Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 20.09.11, 10:22
          dziekuję za pomoc
          • owianka Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 20.09.11, 11:54
            Steryd podaje się tylko przy absolutnej konieczności.

Wrzątku w kranie u nas nie ma, więc nasz patent to postawienie w łazience włączonego czajnika elektrycznego z otwartą przykrywką - wtedy się nie wyłącza. Do czajnika wsypujemy sodę oczyszczoną. Oczywiście czajnik poza zasięgiem dziecka, dziecko trzymam na kolanach.
            • janiulek Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 20.09.11, 13:27
              o dzięki na to bym nie wpadła, może dlatego że nie miałam wcześniej do czynienia z tą chorobą
    • janiulek Re: Choroba Pseudokrup 23.09.11, 08:36
      Witam czy warto zakupić inhalator w razie czego kiedy syn ma ataki kaszlu? czy sprawdzi się w czasie tej choroby?
      • schiraz Re: Choroba Pseudokrup 23.09.11, 13:11
        Bardzo się sprawdzi, przy każdym katarze również. W Zapaleniu krtani możesz inhalować solą fizjologiczną lub lekami z przepisu lekarza, przy katarze solą fizjologiczną, przy kaszlu lekarz może przepisać mucosolvan do inhalacji co rozrzedza wydzielinę i pomaga pozbyć się kataru i kaszlu.
    • zajacowna Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 23.09.11, 16:50
      Moje dziecko od 2 roku zycia do 5 mialo ok 5 krtani rocznie.
      Z pierwszym wyladowalismy na oddziale i podano nam adrenaline i steryd do miesniowo.
      Pozniej kupilam inhalator ( i JEST TO NAJWAZNIEJSZE URZADZENIE POMOCNE PRZY KRTANI)
      Jesli ma atak zakladam maske na twarz i inhaluje ile tylko moge.. okno otwarte na cala szerokosc... lub jestesmy na balkonie ... i inhaluje na balkonie.... na przedluzaczu.
      Jesli to nie pomaga po pol godzin daje pulmikort i czekam.....
      Jesli to nie pomaga to clemastinom... jeslit o nie pomaga.. to jade na pogotownie po staryd.
      Enkortonu nie podaje.Bo przy ciezkim ataku nie ma jak go podac.JAk to popic? Moze sie dziecko zaksztusic....

Pocieszenie.. moj 5 latek nie mial krtani od pol roku!!!! czyli wyrasta z tego swinstwa!!! uf uf uf...
      • fogito Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 24.09.11, 20:17
        mój syn miał tylko raz, ale od razy trafił na OIOM. Słabo mi się robi jak o tym myśle. Oczywiście dostaliśmy poźniej wszystkie leki wziewne i kupiliśmy inhalator. ALe co przeżyliśmy to nasze uncertain
        • mamalgosia Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 26.09.11, 13:46
          Oj, my to samo. Pierwszy raz tragiczny. Potem już przyzwyczailiśmy się, ale ile to nocy nieprzespanychsad( Pogotowie 3-5 razy na rok, oczywiście w środku nocy.
          Inhalator rzecz niezbędna i najbardziej pomocna. Zwykła sól fizjologiczna, nawet bez żadnego leku często powodowała cofnięcie sie objawów. Do teraz stosujemy (syn ma już 6 lat, ale zapalenia krtani miewa nadal - z tym, że już nie ończą sie dusznością)
          • janiulek Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 26.09.11, 14:15
            a podpowiedzcie jaki mam kupić inhalator? my już drugi raz przechodziliśmy zapalenie krtani..noce nie przespane i ciągły strach jak syn zaczyna kaszleć a potem się dusić - coś okropnego sad szybka reakcja wychodzenie nocą na dwór byle troche zimnego powietrza dostał.
            za pierwszym razem dostał do mięśniowo w pupę i potem encorton, teraz miał encorton bez zastrzyku z pupę - czy to jedyny lek na tą chorobę?
            a czy zapalenie krtani jest zaraźliwe? pytam ponieważ mam obawy o roczną córkę sad
            • fogito Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 26.09.11, 16:07
              janiulek napisała:

> a podpowiedzcie jaki mam kupić inhalator?

wszystko jedno jaki byle działał. Chodzi o nebulizator elektryczny. Ja kupiłam swego czasu najtańszy i mam go wiele lat. Musi mieć w zestawie maseczkę dla dziecka, bo jest mniejsza.

> za pierwszym razem dostał do mięśniowo w pupę i potem encorton, teraz miał enco
              > rton bez zastrzyku z pupę - czy to jedyny lek na tą chorobę?

Steryd to jedyne co działa na szybko w przypadkach ciężkich. Lepszy steryd w pupę niż intubacja i OIOM.
              Generalnie jak masz pulmicort (steryd wziewny) to możesz uniknąć tego doustnego lub w zastrzyku. Trzeba tylko podawać od razu. Lekarz powinien rozpisać ci co i kiedy robić.

> a czy zapalenie krtani jest zaraźliwe? pytam ponieważ mam obawy o roczną córkę
              > sad

Wirusowe jest zaraźliwe. Ale u chłopców ma zwykle cięższy przebieg.
              Mój syn po tym nieszczęsnym OIOMie dostawał codziennie lek antyhistaminowy tak na wszelki wypadek. Alergia została zdiagnozowana dopiero po 4 latach. Nie wiem, czy coś dostajecie, ale może warto podawać coś w sezonie zimowym. Pogadaj z lekarzem.
              • janiulek Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 26.09.11, 21:10
                dziękuje za odpowiedź, niestety nic nie dostajemy sad nie mam w domu nic poza tym encortonem sad
                • fogito Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 27.09.11, 20:10
                  janiulek napisała:

> dziękuje za odpowiedź, niestety nic nie dostajemy sad nie mam w domu nic poza ty
                  > m encortonem sad

To wybierz się do pediatry i poproś o claritinę albo aerius. To leki antyhistaminowe, które podawane są również dzieciom bez stwierdzonej alergii. Jeśli macie epizody zapaleń krtani to powinnaś mieć antyhistaminę w domu, bo to jest pierwsze co podajesz. Ona ma zmniejszyć ewentualny obrzęk. Często w czasie ataku podaje się clemastinum - antyhistaminę starszej generacji, która wprawdzie usypia trochę ale jest mocniejsza od w/w.
                  Jak mój syn zaczyna chrypić albo tracić głos to dostaje aerius przez kilka dni. Od czasó OIOM'u nie miał żadnego epizodu tak poważnego włąśnie dzieęki antyhistaminie podawanej w sezonie zimowym w sposób ciągły,.
                  • fogito Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 27.09.11, 20:11
                    p.s. oczywiście powinnaś dostać również receptę na pulmicort - steryd wziewny, który podajesz od razu jak coś zaczyna się dziać.
                    • janiulek Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 27.09.11, 20:56
                      ok, dzięki - to zapisuje się do pediatry na wizytę.
    • janiulek Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 04.10.11, 08:59
      No i znowu pseudokrup sad aż tydzień spokoju było. oczywiście podawać Encorton i Pulneo ale mamy również zapisane Pulmicort do inhalatora.
      • mamalgosia Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 04.10.11, 12:23
        Współczuję. Przypominam sobie, jak to wyglądało, gdy Syn był mały i naprawdę bardzo źle to wspominam. TWój Synek też z tego wyrośnie, ale niestety jeszcze troche to potrwasad
      • fogito Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 04.10.11, 14:27
        janiulek napisała:

> No i znowu pseudokrup sad aż tydzień spokoju było. oczywiście podawać Encorton i
        > Pulneo ale mamy również zapisane Pulmicort do inhalatora.

A co z tym lekiem antyhistaminowym? Czy ktoś się wypowiedział? Encorton to steryd doustny. Lepiej byłoby wyjść z zapalenia krtani za pomocą sterydów wziewnych. Musisz znaleźć dobrego pediatrę/alergologa, który ustawi ci leczenie w przypadku zapaleń.
        I przy okazji- czy szczepiłaś na Hib (chyba tak to się nazywa?) Czy ktoś w otoczeniu dziecka pali papierosy? Jeśli tak, to trzeba wyeliminować tę osobę z kontaktów z dzieckiem.
        • janiulek Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 04.10.11, 21:18
          nikt z nas ani z otoczenia synka nie pali ufff całe szczęście. znalazłam na tą chwilę pediatrę-genetyka, mam też namiary na alergologa - ale czy nie będzie on zapisywał tych samych leków co już mamy - co słyszę od pediatrów to Encorton to jedyny lek który ratuje życie mojego synka a mi już ręce się załamują sad niby choroba do 5 roku życia tak? to jeszcze troche trzeba powalczyć, bo syn ma teraz 3,5 .
          • fogito Re: Choroba Pseudokrup pomocy........... 04.10.11, 21:32
            Alergolog może ci zapisac antyhistaminę(clarityna, aerius) na stałe. Jedna dawka dziennie. Pediatra też może, ale nie każdy się zna. Niekoniecznie trzeba mieć potwierdzoną alergię. Mój syn po epizodzie na OIOMie brał claritynę codziennie przez kilka miesięcy. Dostaliśmy oczywiście pulmicort do wziewów, który używaliśmy za każdym razem gdy dziecko było przeziębione. Dzięki temu nigdy nie musiałam podać encortonu, który tez mamy. Dostaliśmy też adrenalinę w penie na wszelki wypadek. I sterydy wziewne do tuby (budesonid), który przydaje się podczas podróży.
            Ważne jest też aby pokój dziecka z problemami krtaniowymi miał stałą temperaturę - nie więcej niż 21C i dobre nawilżenie -60% - kup sobie miernik wilgotności i temperatury do pokoju. Pokój musi być często wietrzony. Ważne też aby dziecko piło dużo wody 1,5 litra na dzień (mineralna niskomineralizowana). Na nawilżenie krtani dobrze wpływa naparzone siemię lniane. Polecane przy każdej infekcji a dla krtaniowca szczególnie.
            Dzięki profilaktyce mój syn nigdy nie trafił już z zapaleniem krtani do szpitala i nigdy nie miał podawanych sterydów doustnych. Wychodziliśmy ze wszystkiego sterydami wziewnymi podawanymi w nebulizatorze i antyhistaminą. Ale pomimo, ze mój syn ma już 7,5 roku to i tak w podróży zawsze mamy adrenalinę w penie (anapen junior). Na to też możesz dostać receptę, ale kosztuje majątek (ok. 300 zl) i ważność max na 1,5 roku.
            Życzę zdrowia dziecku a tobie aby nie chorowało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka