domiangli 28.02.08, 12:37 Witaj napisałam CI wiadomosc (pozwolilam sobie napisac) na doizy@gazeta.pl w zwiazku z tym iż uznałam cię za speca astmowego prosze odpowiedz mi Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
domiangli Re: do doizy 29.02.08, 09:09 Witaj DOIZY Mam nadzieję, że nie jesteś zły/a że piszę do Ciebie. Mam synka 16- miesięcznego z astma wczesnodziecięcą i często zaglądam na forum Alergie-Astma alergiczna i po Twoich wypowiedziach doszłam do wniosku, że jesteś biegła w tych sprawach. Proszę o pocieszenie..żartuję opiszę Ci objawy i leczenie mojego synka. Mały w tej chwili jest na: Flixotide 50u (0,5ml) do nebulizatora) Berodual 10 kropli singular 4 zyrtec 10 kropli i tak inhalacje mały miał przez ostatni miesiąc 3 razy dziennie, cały czas pokasływał, odkaszliwał wydzielinę jak mu zalegało jak pobiega to też sobie odkaszluje no i po nocy. W poniedziałek poszliśmy do lekarza i z racji tego ze mały nie miał już świstów oskrzeli lekarka zaleciła odstawić jedne inhalacje i mały ma mieć teraz 2 razy dziennie. No i dziś (czwartek) po nocy był ciężki kaszel i boje się że będzie znowu coraz gorzej dojdzie skurcz oskrzeli i temperatura i antybiotyk. Co robić? Nie chce iść do lekarza bo co ona mi powie znowu to samo ze inhalacje. Proszę poradź mi cos. Na pulmikorcie mały też był i tak samo było zawsze czyli non stop kaszel wyciszał się do pokasływania i potem jak z grubej rury i oskrzela z obturacją. Czy te leki są bardzo szkodliwe? pozdrawiam Dominika Odpowiedz Link
dorek3 Re: do doizy 29.02.08, 09:39 Nie do mnie wprawdzie skierowałaś swoje pytanie ale podzielę sie swoim doświadczeniem: Mam 4,5 latka z potwierdzona alergia wziewna i niepotwierdzoną astmą oskrzelową. - jeżeli po zaostrzeniu nie jestem w stanie wyciszyć całkiem kaszlu, nawet tego pokasływania powiedzmy w ciągu 2 tygodni to oznacza zbyt małą dawkę sterydu i tlący się stan zapalny - nie bardo rozumiem ile sterydu podajesz małemu; ja tez inhaluję przez nebulizator. Czy ty podajesz 0,5 ml (czyli 1/4 ampułki) tej nizszej dawki (0,5 mg/2 ml?)? Jeśli tak to to jest bardzo maleńka dawka bo przeciez przy inhalacji sporo (ok 70%) ucieka w sufit. Moze to jest przyczyna tego ciągłego pokasływania. Ja wprawdzie przygodę z wziewami zaczęłam z 3,5 latkiem ale wiem że młodszym dzieciom podaje się dość podobne dawki (u Bartka najniższa dawka do której zeszliśmy to 1 raz dziennie ampułka 0,5 mg czyli około 150 mcg) - flixotide jest silniejszym lekim niz pulmicort choć efekt działania moze byc osobniczy. My w tym roku nie jesteśmy w stanie wrócić do pulmicortu - z berodualem sa dwie szkoły . Jedni lekarze mówia podawac tylko w czasie napadu kaszli inni, ze cały czas dopóki nawet jest pokasływanie. Ja stosuje wersję pośrednią, a reraz mamy spróbować z dugodziałajacymi (ale te nie sa polecane u tak małych dzici jak Twoje) - jeśli jest zaostrzenie to napewno trzeba włączyć rozszerzające (berodual) i wrócić przynajmniej do poprzedniej dawki sterydu - co do szkodliwości to żadne leki nie sa obojętne a sterydy tym bardziej, ale przy astmie po prostu nie ma wyboru. Zdecydowanie wziewy będą mniej szkodliwe niz doprowadzanie do duszności, infekcji, antybiotykoterapii na okrągło. - mieliście jakąś diagnostykę: testy, wymazy, pasożyty? Odpowiedz Link
domiangli Re: do doizy 29.02.08, 09:51 hej Dorek wielkie dzieki za odpowiedz Maly dostaje 2-3 razy dziennie 1/4 ampulki 50 Flixotide (jak to lekarka wyliczyla ze to tyle samo co 125mg (2ml) pulmicortu) chyba rzeczywiscie za malo :/ bo jakos dziecko sie nie wycisza a wrecz po jakims czasie znowu zaczyna byc gorzej :( Myslisz ze to za malo? Mielismy badania na pasowzyty wyszedl ujemny ale czy to prawda to nie wiem bo pewnie moze byc ze wyszedl ujemny a tak na serio pasozyty sa. Nie mielismy zadnych wymazow myslisz ze warto zrobic i jakie? Jak przekonac o tym pediatre? Ona mowi ze to na pewno astma a nie zadne bakterie. Strasznie boje sie ze znowu bedzie temperatura i antybiotyk :( A podajesz w chwilach zasotrzeba synkowi jakies syropy przeciwzapalne? np Eurespal? Co sadzisz o bactrimie podajesz go. Wiesz co kaszel mnie dobija i wiecznie lapie doly :( Wielkie dzieki za wsparcie Odpowiedz Link
dorek3 Re: do doizy 29.02.08, 10:39 Bactrimu nigdy nie podaję. Moja pediatra zostawia go sobie na problemy z drogami moczowymi. Eurespal ostatnio stosuję ale raczej na zalecenia laryngologa bo katary zaostrzaja uszy. Z tym sobie radzi, ale przy zaostrzenia oskrzelowych nie stosuje. Ja zawsze robię tak samo: jak zaczyna się napadowy kaszle to berodual 3-4 razy po 15 kropli (częstotliwość zalezna od napadów kaszlu)- zwykle wycisza sie po 2 dobach i podwajam steryd. Ostatnio bujamy sie tak: zaostrzenie Flixotide 0,5 2 x 1 amp (2 ml) i później schodzę 2 x 1/2 ampułki aż do podtrzymującej 1 x 1 amp. Jak ostatni miał strasznie mocno i długo zaflegmione pokasływanie (ponad tydzień niezmienjszało się ani trochę) to dostał dodatkowo doustnie salbutamol i theovent na tydzień. Wszystko sie ładnie wyciszyło, aż do następnego kataru (czyli na 2 tygodnie). Z dawkami sterydu trzeba trochę samemu wyczuć. Z mojego doświadczenia wynika że 100 mcg to zwykle za mało chyba że jako potrzymująco. ale trzeba do tego dojśc doświadczalnie. Wymaz z gardła zrobiłabym dla świętego spokoju własnego. A może jszcze badanie w kierunku mykoplazmy i chlamydii. Ale tego nie zrobisz bezpłatnie a są dość drogie. Tak aby mieć pewność. Jak dobrze poszukasz w wyszukiwarce to znajdziesz mój wątek pt "Nienawidzę" To własnie o kaszlu, dziewczyny mnie wyciągały z dołka bo też co jakiś czas mam załamania Odpowiedz Link
domiangli Re: do doizy 29.02.08, 11:09 hej Dorka3 Wielkie dzieki za pocieszenie, nie jestem sama to podbudowuje ale i tak cała drżę jak to będzie. Sama boje się zwiększać dawek wiadomo, ale weszłam wczoraj na tyle dawek jak miał ostatnio przy zaostrzeniu zalecone przez lekarza. (3 * po 0,5ml flizo, mam nadzieje ze pomoze ale czasami trace nadzieje + 3,* 10 kropli berodualu) Rzeczywiście nalepiej będzie jak będę potrafila go sama wyczuc i sama regulowac ilość inhalacji. Siedze w pracy i caly czas mysle o małym A podajesz jakies mukolityki i jakies syropki? Pozdrawiam serdecznie i zycze braku kaszlu!!!! Sobie i Tobie Odpowiedz Link
dorek3 Re: do doizy 29.02.08, 11:17 jak tylko zaczyna mokro odkrztuszać podaje ambrosol Berodual po 1 kropli na każdy kg masy ciała to zalecenie od pulmonologa Odpowiedz Link
domiangli Re: do doizy 29.02.08, 11:29 spoko dzieki ja tez tak robie z syropem :) berodual daje 10 kropli (maly wazy 11kg) a jak Twoj mały w przedszkolu aktualnie? Odpowiedz Link
dorek3 Re: do doizy 29.02.08, 13:29 aktualnie jestesmy po małym zaostrzeniu w poprzedni weekend i teraz sobie pokasłuje mokro. ale juz nawet katar sie skończył. Przez ostatnie 3 miesiące to w zasadzie to co mu psuje frekwencje to własnie takie zaostrzenia odkataralne albo pod wpływem zmiany pogody Jest 100 razy lepiej niz rok temu. Odpowiedz Link
domiangli Re: do doizy 29.02.08, 14:18 super ze udalo sie wyjsc z zaostrzenia!! Ja licze ze tez naucze sie lepiej obserwowac synka moze uda sie wyjsc z zaostrzenia, weekend przed nami :) Odpowiedz Link
doizy Re: do doizy 01.03.08, 22:43 przepraszam ale nic nie dostałam na maila, nie jestem zła :) Dorek napisała ci o małych dawkach sterydów i z moich doświadczeń wiem ze wiekszość lekarzy obawia się u dzieci przepisywać więcej niz minimum :(, a szkoda. Szkoda że nie boją sie doprowadzać dzieciaki do takiego stanu że tylko podanie sterydów systemowych stawia je na nogi :(. Teraz to wy bardziej bierzecie dawkę podtrzymującą niż dawke leczącą. co do wydzieliny jaką odkrztusza, jest szklista czy w jakimś kolorze?, są jej duże ilosci czy raczej takie skąpe. A katar jest, a jak jest to wodnisty czy zalegający. Jestescie leczeni w ciemno w kierunku astmy wczesnodzięciecej czy mieliscie juz przeprowadzane jakieś badania, tak jak napisała dorek? np. badania laryngologiczne, wymazy gardła i nosa, przy takich problemach trzeba wykluczyć mukowiscydozę, zdjęcie RTG itd. itd doczytałam ze to pediatra jest na 100 prc. pewiem że to astma. Przepraszam ale uważam że pediatra nie jest kompetentnym lekarzem aby diagnozować przewlekłą chorobe bez specjalistycznych badań. Od tego są pulmonolodzy, alergolodzy i szpitale specjalistyczne. u dzieci w tym wieku trudno przeprowadzić specjalistyczne badania w większości jest to ocena odpowiedzi na próbę leczenia przeciwastmatycznego i wykluczenie innych chorób. Co do bactrimu nie wchodze z takimi lekami gdy nie ma nadkażenia eurespal też zależy, teraz wszystko robię na wyczucie. leki mukolityczne - nigdy nie podajemy w trakcie suchego kaszlu. Kaszel musi być mokry, ale tutaj też trzeba uważać za wczesnie wprowadzone mogą puscić z dymem naszą dotychczasową walkę. Odpowiedz Link
domiangli Re: do doizy 02.03.08, 08:59 hej wielkie dzieki za odpowiedz. U nas astme stwierdzila alegrolog-pediatra ale na podstawie powracajacych sie infekcji i dusznosci. niestety nie mielismy robionych zadnych badan :( oprocz kalu na pasozyty (wynik negatywny). Jesli chodzi o katar to maly go nie ma od keidy bierze singular 4 jesli pojawia sie cos w nosku to katarek przezoroczysty. Chyba ze dochodzi do nadkazenia to zmoienia sie w ciagnacy zielony. Teraz 4 tygodniw bez kataru tylko z kaszelkiem odksztuszanie w dzien w nocy roznie czasami suchy kaszel a czasami ciszo cale 12h. Tejydzieliny jak maly nie ma kataru nie widac a czy jest jej duzo trudno powiedziec po odkaszlnieciu nie ma jej chyba duzo jak oddycha to nic nie slychac ale po jakims czasie charczy slysze ze mu zalega. Czemu piszesz ze leki mukolityczne puszczaja z dymem nasza walke? co to oznacza? (nasza alergolog wlasnie nie proponuje mukolitykow tylko pediatra) no i sama nie wiem co robic. Ucze sie malego obserwowac. A nadkazenie uwazasz stan kiedy jest juz temperatura?? Pozdrawiam i wielkie dzieki Odpowiedz Link
doizy Re: do doizy 02.03.08, 13:21 u astmatyków z lekami mukolitycznymi trzeba ostrożnie za wcześnie wprowadzone mogą doprowadzić do nadprodukcji śluzu, do większego kaszlu a co za tym idzie do skurczu oskrzeli u nas nadkażenie to zalewanie kolorowym sluzem, temperatura Odpowiedz Link
domiangli Re: do doizy 03.03.08, 12:16 Witaj najgorzej ze nie wiem kiedy to jest za wczesnie na mukolityk Maoj maly nie kaszle inaczej niz mokro. Z soboty na niedz kaszel byl okrotny dzis juz lepiej ale po ncy masakra jak go ciagnie do odkaszlniecia. Po poludniu idziemy do pediatry (ma spacjalizacje z chorob pluc), ciekawe czy nam pomoze :(( i jak znowu dolek. Nienawidze kaszlu!!! nigdy nie udalo nam sie zejsc z kaszlu bez nadkazenia i tempaeratury a co za tym idzie podaniu antybiotyku ale teraz trzyammy sie juz 5 tyg to u nas bardzo duzo ale i tak niewiele :( Odpowiedz Link
alin9 Re: do doizy 03.03.08, 19:26 Przekopiowane.Córka miała wtedy 16 msc.Wiem że to żadne pocieszenie ale delektuj się tymi trzema tygodniami spokoju.U nas Karolina choruje w odstępach kilkudniowych i niestety kończy się wszystko antybiotykami.Uśmiechnij się.pozdrawiam. P.S.Ja i doizy mamy różny kąt spojrzenia na te sprawy.Staram się tak nie przejmować. Odpowiedz Link
domiangli Re: do doizy 04.03.08, 07:13 hej wielkie dzieki za pocieszenie dzis temperatura 37. Czekamy co przyniesie dzien :/ Odpowiedz Link
domiangli czesc alin9 04.03.08, 08:11 Czesc alin9 a jak leczysz swoja coreczke? jest na wziewach? Ciagle dostaje antybiotyki? jak to znosi? Odpowiedz Link
alin9 Re: czesc alin9 04.03.08, 09:58 Czesc domiangli!Moja mała od trzeciego tygodnia życia brała antybiotyki.Wreszcie posłali nas do alergologa.Teraz ma 28 msc i jest o niebo lepiej(już nie trzy dni przerwy).Jest na wziewach z pulmicortu i berodualu.Brała singulair a w wakacje miała odstawione wszystkie leki.Dopiero miesiąc temu wróciliśmy do wziewów i encortonu.Moja córa nie zawsze dostaje antybiotyki bo wolę pomęczyć się trzy tygodnie ze zwiększonymi wziewami i czasami się udaje.Niestety nie zawsze.No i nie ma zazwyczaj gorączki.Miała dwa/trzy razy w życiu.Znosi to dobrze tylko że nie rośnie.Zwiekiem(moim zdaniem) jak chory jest dobrze prowadzony jest lepiej.Widzę to po starszych-sporadyczne epizody.Nie wiem jak długo się leczycie ale u nas pierwszy rok był przekichany.Teraz lepiej.Już tylko z górki.Młoda od września idzie do przedszkola.Katar nie robi już na nie wrażenia.Pokasływanie też raczej nie.Dopiero charczenie.Uśmiechnij się:)Pozdrawiam. Odpowiedz Link
alin9 Re: czesc alin9 04.03.08, 10:02 Tu jest zbiór doświadczeń innych mam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20341&w=49552274&v=2&s=0 Odpowiedz Link
ekiara Re: czesc alin9 04.03.08, 12:20 alin9 napisała: > Tu jest zbiór doświadczeń innych mam > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20341&w=49552274&v=2&s=0 Alin fajnie, że dałaś ten link, można porównać co się zmieniło przez te 1,5 roku. Rzeczywiście im dziecko starsze tym infekcji mniej, choć u nas są silniejsze zaostrzenia. Antybiotyk podajemy teraz tylko przy nadkażeniach lub gdy zaostrzenie zejdzie na płuca. Domiangli czytając o naszych doświadczeniach pewnie zauważysz jak są podobne do Twoich teraźniejszych. Jedyne pocieszenie, że z wiekiem jest lepiej. pozdrawiam Odpowiedz Link
domiangli Re: czesc alin9 04.03.08, 19:49 czesc dziewczyny dzieki za link poczytalam no i rzeczywiscie widze ze nie jestem sama, staram sie myslec pozytywnie ale przeraza mnie niski wzrost o ktorym piszecie ze grozi przy stosowaniu stosowaniu sterydow. Moj maly 16 mc i 81cm musze sprawdzic czy w centylach do malo czy duzo (wazy 10900). U nas tak na prawde nigdy nie obylo sie bez antybiotyku. nigdy nie udalo sie zwalczyc kaszlu do zera be tego swinstwa :/ Odpowiedz Link
doizy Re: do doizy 01.03.08, 23:09 napiszę Ci jeszcze jakie sa przyczyny kaszlu u dzieci: - spływania wydzieliny po tylnej ścianie gardła, - astma oskrzelowa, - refluks, - infekcyje (zapalenie zatok przynosowych, krztusiec, Mycoplasma, Chlamydia, grzybica), - kaszel poinfekcyjny, - przewlekłe zapalenie oskrzeli - mukowiscydoza, - choroby układu krążenia i parę innych wybacz ale nie napiszę Ci jakie dawki leków masz podac dziecku, nie dlatego ze nie chcę ale uważam ze fora to nie gabinety lekarskie. Nie moge brac aż takiej odpowiedzialności, na pewno z dobrego serca radzę konsultację ze specjalistą. mam nadzieję że uda wam się wyjść na prostą z dobrym lekarzem u boku. Odpowiedz Link