tjoanna 29.05.04, 08:46 Zauważyłam, że źrenice mojego trzymisięcznego synka dziwnie się zachowują. Czasami zmniejszają się i powiększają przy tym samym świetle. Poza tym jedna jest odrobinę większa od drugiej. Dlaczego? Joanna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ali_bey Re: dziwne źrenice 29.05.04, 21:35 Może powinnaś sie wybrać do okulisty?Czytałam tez gdzieś,że różnica w rozmiarze źrenic może być fizjologiczna.Mam nadzieję,że to nic poważnego.Najważniejsze ,że reaguja na światło.Bądz dobrej myśli i odwiedź specjaliste. Odpowiedz Link Zgłoś
ada16 Re: dziwne źrenice 31.05.04, 08:57 Czy wodzi wzrokiem? Czy wg Ciebie widzi, skupia wzrok? Czy jego źrenice reagują na światło? Jeżeli tak, to ok. Jeżeli nikoniecznie ->okulista. Szukaj okulisty od maluszków. "Dorosły " okulista nie zawsze potrafi zbadać maluszka. Ada Odpowiedz Link Zgłoś
fionna Re: dziwne źrenice 31.05.04, 12:47 Witam, Wiem tylko tyle, że rózna wielkość źrenic może świadzcyć o zaburzeniach neurologicznych. Kiedy byłam z młodym w CZD w naszej sali było dziecko, które też miało takie nierówne źrenice. Miało mieć robione m.in. EEG, ale nie wiem jak to się skończyło, bo wyszliśmy ze szpitala. Ja radziłabym raczej wizytę u neurologa. céad míle faílte fionna Odpowiedz Link Zgłoś
fionna Re: dziwne źrenice 31.05.04, 13:14 Znalazłam - ta nierówność źrenic to anizokoria. Odpowiedz Link Zgłoś
tjoanna Re: dziwne źrenice 31.05.04, 15:54 Dziękuję. Muszę jeszcze sprawdzić co to "anizokoria" Poza tym wszytko ok! Źrenice przeważnie są równe, tylko czasami ich wielkość jest różna. Wodzi wzrokiem, skupia go itd. Na pewno widzi. Dziś byliśmy u neurologa, w innej sprawie, ale spytałam o ten wzrok i nic niepokojącego nie zauważyła. Ale ulga Pozdrawiam! Joanna Odpowiedz Link Zgłoś