Dodaj do ulubionych

Anemia i zdolność koncentracji

21.12.11, 13:39
Witam serdecznie jako nowa mama na forum.

Mamy 12-letniego syna, który od lat miewał dość niskie wyniki HGB i wielkość czerwonej krwinki. Lekarka jednak uważała, że to są wyniki prawidłowe. Miesiące temu, przy okazji swoich własnych badań wykonałam dzieciom badania poziomu hormonów i ferrytyny. Ferrytyna u córki wyszła dość niska, ale w normie, u syna ciut poniżej normy. Niedługo później trafił do szpitala na badania (disgnostyka etiologii stłuszczenia wątroby - dziecko szczupłe od zawsze, 25 centyl wagowy, 25-50 wzrostowy), gdzie stwierdzono także nieco obniżony poziom żelaza. Byłam tym trochę zdziwiona, ponieważ wiedząc o kiepskiej ferrytynie dość starannie karmiłam go potrawami zawierającymi żelazo - brokuły, mięso. Nie jest to łatwe, bo to niejadek. Na oddziale lekarz prowadząca kilka razy ze mną rozmawiała o diecie. Jest tu możliwy także jakiś problem z wchłanianiem, co było przedmiotem badań (celiakia), ale tych wyników na razie brak. Morfologia ze szpitala jest teraz ok, ale dziecko wróciło do domu blade, blade ma też dolne powieki, słabe, były problemy z zawrotami i bólami głowy, które bywały już wcześniej, ale teraz częściej, a koncentracja to już w ogóle siadła.

To tak pokrótce kontekst, a teraz moje pytanie do was, drodzy Rodzice.

Mój syn jest dzieckiem uważanym przez psychologów za bardzo inteligentne (IQ = 140), jednak od dawna obserwujemy u niego problemy z koncentracja uwagi, które ostatnio się nasiliły, oceny w szkole nie były wcześniej rewelacyjne, średnia na poziomie 4,2, więc przyzwoite, ale w tym momencie jest gorzej i ten spadek ma miejsce tak od połowy semestru. Sytuacja jest o tyle skomplikowana, że jest to już VI klasa - te oceny mają znaczenie w następnej szkole. Od lat szukam przyczyny tego stanu rzeczy, odbyliśmy też terapię u psychologa, z której wniosek pani psycholog jest taki, że on ma jakiś niewyjaśniony problem z koncentracją i na to, czy słucha na lekcji czy nie ona nie ma wpływu.

Czy są tu rodzice z podobnymi doświadczeniami, którzy poradzili sobie z problemem?

W szpitalu nie zalecono żadnego preparatu z żelazem, tylko dietę, ale ja patrząc na to, że on się męczy i zmiany są żadne, bo dieta nie działa nigdy od ręki podawałam mu Biofer, 1 tabletkę dziennie na noc, co dobrze tolerował, zaczął wreszcie spać, z czym też były problemy. Wymagania szkolne się nie zmieniają, dodatkowo chodzi do szkoły muzycznej (dziennej) i gra na trąbce, z czym sobie dotąd nieźle radził, ale ostatnio nauczyciel ciągle narzekał na to, że ma za słabą kondycję i podejrzewał, że za mało ćwiczy, co nie jest prawdą. Po informacji ode mnie, że tu anemia nauczyciel najpierw się przejął, a potem popytał w szkole o jego zachowanie i słysząc, że jest normalnym ruchliwym dzieckiem powiedział mi wprost, że to nie anemia tylko kombinowanie.

Moja koleżanka, która musiała leczyć anemię u młodszego dziecka uważa, że Biofer jest na taką anemię z objawami za słaby. Lekarze, tak jak pisałam, nie zalecili żadnego żelaza, tylko dietę.
Obserwuj wątek
    • jacwing20 Re: Anemia i zdolność koncentracji 17.02.12, 10:25
      matkaemigrantka.wordpress.com/2012/02/17/anemia-leczenie-domowymi-sposobami/
      • mamaivcia Re: Anemia i zdolność koncentracji 17.02.12, 10:48
        ja jeszcze mogę polecić sok z buraka ćwikłowego, sam może jest ciężki do przejścia
        ale ja mojemu 7 latkowi dawałam w takiej proporcji: jeden burak, dwie małe marchewki, jedno jabłko
        i tak na początku dwa razy dziennie, potem raz dziennie
        poleciła mi ten sok ciocia, która ma problemy z morfologią od długiego czasu i problemy z wchłanianiem
        a mój syn miał bardzo słabe wyniki po długotrwałym stanie zapalnym i kilkakrotnej antybiotykoterapii
    • e-kasia27 Re: Anemia i zdolność koncentracji 17.02.12, 16:26
      Dziecko ma cechy stłuszczenia wątroby, a ty się martwisz koncentracją?
      Ciągasz go po psychologach, zamiast go gruntownie przebadać i leczyć?

• kerimowl Pasożyty niestety panują wszędzie... 17.02.12, 17:28
      Witam. Twój synek ma niestety wszelkie objawy robaczycy. To nadal temat "nieznany" dla służby zdrowia!!! Niektóre pasożyty jelitowe blokuja wchłanie żelaza z jelit i wywołują swoja obecnoscia w organizmie objawy anemii zakłucając wytwarzanie czewonych krwinek. Inne z koleii żywią się krwią i przy dużym namnożeniu u człowieka powodują anemię. Poza tym obecnośc pasożytów jelitowych powoduje u dziecka brak koncentracji, osłabienie a nawet nerwice. Warto wykonać badanie diagnostyką Volla, gdyż jest ono bardzo dokładna przy okreslaniu pasozytów. Badania w laboratorium nie zawsze od razu wykażą ich obecność (badanie na jajka i cysty). Zapraszam na www.metodaVolla.pl
    • ada.ula.mela.03 Re: Anemia i zdolność koncentracji 19.02.12, 13:37
      Pasożyty jak najbardziej tu pasują więc warto przeleczyć nawet w ciemno.
      Nie napisałaś co z wynikami na celiakię??/Przy tej chorobie też występują takie objawy o jakich piszesz.To bardzo poważna choroba i nie można jej zlekceważyć.Dlaczego nie masz wyników? Na wynik przeciwciał z krwi czeka się ok.dwóch tygodni powinnaś sprawdzić jaki wyszedł.
    • ola33333 Re: Anemia i zdolność koncentracji 20.02.12, 09:29
      moze dziecko ma niedobory witaminy B (koncentracja), w tym wit. B12 - niedobor utrudnia wchlanianie zelaza.
    • alpepe Re: Anemia i zdolność koncentracji 22.02.12, 15:36
      szukałabym pasożytów u dziecka lub np. substancji lotnych z nowych mebli, farb itp. w otoczeniu dziecka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka