Dodaj do ulubionych

Nocny kaszel u dziecka

31.12.23, 00:05
Cześć!
Moja 3 latka od jakiegoś czasu zmaga się z nocnym kaszlem, ale jest to kaszel mokry. Sezonowo odkąd skończyła rok i teraz od jakiegoś miesiąca kaszle tylko w nocy mokrym kaszlem. Już naprawdę nie wiem jak mogę jej pomóc, dlatego że dbamy o odpowiednią wilgotność i używamy oczyszczacza powietrza, temperatura to ok. 18 stopni. Stosujemy inhalacje z soli fizjologicznej i higienę nosa solą morską. Bierze leki przeciwalergiczne - rupafin i pronasal do nosa. Od jakiś dwóch tygodni singular 4 i przy zaostrzeniu ataku kaszlu dodatkowo inhalacje z nebudu i berodualu. Oczywiście jesteśmy pod opieką alergologa i laryngologa.
Czy ktoś również miał taką sytuację, że nie potrafił poradzić sobie z nocnym kaszlem u dziecka?
A może znalazł złoty środek i udało mu się to paskudztwo zwalczyć?
Jestem już tak zmęczona i zdesperowana, że naprawdę nie wiem co mogę jeszcze zrobić, jakie badania? Tomografia komputerowa zatok? Wycięcie migdałków?
Będę wdzięczna za podzielenie się waszymi historiami oraz wskazówkami co jeszcze możemy zrobić.
Obserwuj wątek
    • despudelskern Re: Nocny kaszel u dziecka 02.01.24, 14:33
      Sprawdź kilka razy pasożyty w dobrym laboratorium, które faktycznie ma sensownych diagnostów np sanepid. I proponuje endoskopowo sprawdzić trzeci migdał. Skoro dziecko ma antyalergiczne leki plus sterydy (skoro kaszel mokry to skąd leki na astmę???) i nic to nie daje, to przyczyna jest inna. Obstawiam robala, trzeci migdał lub ewentualnie refluks
    • beatris2000 Re: Nocny kaszel u dziecka 23.11.24, 22:34
      Od ponad miesiąca też zmagam się u córki 2.5 lata zaczęło się od przeziębienia kaszel katar później zapalenie oskrzeli kaszel nie ustal po antybiotyku po tygodniu infekcja następna kaszel nie ustal teraz znowu antybiotyk bo niby może coś w środku zalega ale osłuchowo czystko ale nadal się męczymy z kaszlem i tylko w nocy mamy z nim problem. Jak nie pomoże to mamy robić RTG

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka