10.04.05, 00:37
Mój synek urodził się ze złożoną wadą serca. M. in. ma duży VSD. W jego
przypadku nie da się go złatać, więc lekarze operują etapami tak, by obejść
problem. Jednak poznałam w szpitalu dużo dzieci z VSD, jeżeli nie są one w
części mięśniowej i nie są zbyt wielkie, to takie dzieci po kilku dniach od
operacji wychodziły do domu i na tym się kończyło leczenie operacyjne.
Pozdrawiam i życzę tak szybkiego obrotu sprawy.
Obserwuj wątek
    • przemek1981vsd Re: VSD 28.04.05, 15:21
      Witam. Mam na imie Przemek mam 24 lata. W 1984 roku miałem wykonane najpierw
      cewnikowanie, a kilka miesięcy później operacje na otwartym sercu
      celem "załatania" VSD. Operacje miałe przeprowadzoną w Łodzi - ale nie w
      szpitalu "MATKI POLKI" - bo ten szpital jeszcze wtedy nie istniał. Operację
      przeprowadzono na oddziale kardiochirurgii w Łodzi na ul. Sterlinga. Choć w
      Moim przypadku - wtedy w 1984 r. operacja się bardzo dobrze udała, to o pełnym
      sukcesie i tak nie można mówić, ponieważ w kilka lat później ujawniła się u
      Mnie choroba, pod postacią SYNDROMU MARFANA. Z czasem, po latach serce częściej
      daje o sobie znać, poprzez różne niedomagania - kłucie, duszność, kołatanie,
      potykanie serca. Ale leki na serce biorę, mam wyznaczony przez lekarza
      prowadzącego bardzo oszczędny tryb życia - przy Moim wzroście 171 cm ważę lekko
      ponad 40 kg. Życie swoje zawdzięczam lekarzom kardiologii Łódzkiej szpitala
      MATKI POLKI, rodzinie, sobie, i najbliższym przyjaciołom. Oby tak było, jak
      najdłużej. Życzę każdemu choremu - bez względu na rodzaj schorzenia, aby mógł
      cieszyć się słońcem każdego dnia, i w ich imieniu, prosze wszystkich lekarzy i
      ludzi dobrej woli, o bezinteresowną, fachową pomoc medyczną oraz społeczną, dla
      chorych i ich rodzin.
      • basikrzy Re: VSD 01.05.05, 19:29
        Na czym polega syndrom Marfana? Napisz, proszę, coś więcej o sobie, jak sobie
        radzisz w życiu, co mówią lekarze.
        Pozdrawiamy bardzo ciepło i słonecznie.
        Baśka, mama Bartka HLHS
        • aga-zajaczek Re: VSD 01.05.05, 21:35
          witam,
          cos nieco o syndromie marfana na stronie: www.marfan.pl
          pozdrawiam
          • basikrzy Re: VSD 04.05.05, 22:18
            bardzo dziękuję, pozdrawiam
    • szypkasia Re: VSD 06.05.05, 19:08
      Moja córka urodziła się z mnogim VSD. Jest po operacji. Jeszcze dwie dziurki
      jej zostały ale mam nadzieję że same się zamkną.Trzymam kciuki za Twojego synka
      Kaśka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka