Dodaj do ulubionych

Dziecko z wadą serca VSD

05.01.13, 12:06
U synka (7mccy) był słyszalny szmer po urodzeniu - cichy szmer nad sercem przy krawędzi mostka. Wykonano echo - drożny przewód PFO, reszta w normie.
Po 3 mies. na kolejnej wizycie kardiolog wypatrzyła jeszcze mikroskopijene szczeliny w przykoniuszkowej części przegrody, ale zaznaczyła, ze nie mają znaczenia hemodynamicznego, bez konieczności leczenia.
Dziecko rozwija się dobrze, nie choruje, jest ruchliwe, silne...
Ja strasznie mimo to sie boję - czy jest szans a,z e te mikroszczeliny się "zasklepią",jeśli tak, to do kiedy, ile czasu moze to trwać?

Kolejna wizyta za 7 mcy, co powinną mnie zanieokoić ew. w tym czasie.
Obserwuj wątek
    • irena.soro Re: Dziecko z wadą serca VSD 05.01.13, 19:37
      Witam,
      u mojej córki wykryto identyczną wadę, tylko od razu po urodzeniu (tzn. VSD w części przykoniuszkowej - 1 szczelina i drożne PFO). Jak córka miała 1,5 roku (po kilku kontrolach echo serca) już PFO było zamknięte, a VSD tak małe, że pani dr musiała bardzo długo wpatrywać się w monitor by je zobaczyć, bo tylko momentami kolorem się oznaczało. Kontrolę mamy za rok, córka będzie miała wtedy 3 latka i pani dr była prawie pewna, że wówczas już będzie całkiem zdrowa. Też bardzo się martwiliśmy, córka w zasadzie jeszcze śpi z monitorem oddechu. Nas uspakajano, że jeśli dziecko nie choruje, dobrze się rozwija, nie sinieje podczas wzmożonego wysiłku, to nie ma powodów do niepokoju. Trudno przewidzieć kiedy szczeliny się zasklepią, to zalezy od dziecka. Ale pocieszeniem jest to, że umiejscowienie tej wady VSD w naszym przypadku dawało duże szanse na to, że to się zasklepi, a nie będzie powiększać. Mam nadzieję, że i Twojego synka będzie wszystko w porządku. Traktuj Go normalnie, jak każde zdrowe dziecko.
      • hana79 Re: Dziecko z wadą serca VSD 05.01.13, 19:54
        Irenko...dziękuję za odpowiedź, bardzo mnie pocieszyłaś. U nas pierwsze echo było w 5dż i tam dr nie widziała mikroszczelin między komorami, dopier po 2 miesiącach na kolejnej wizycie je wypatrzyła.
        Zaznaczyła, że są bardzo maleńkie, i nawet jeśli chirurg chciałby je załatać, to na stole nie byłby w stanie ich znaleźć.
        W takim razie pozostaje mi mieć nadzieję, ze dziurki się zasklepią.
        • irena.soro Re: Dziecko z wadą serca VSD 06.01.13, 12:46
          Proszę bardzo :) Ja wiem jak to się przeżywa. Może dr nie widziała tych mikroszczelin na początku, bo rzeczywiście są bardzo małe lub synek był niespokojny podczas badania. Nie, nie tego się nie łata. Zresztą poniżej Pani Dr fachowo już odpowiedziała i mam nadzieję, że dodała otuchy, uspokoiła Cię. Będzie dobrze, zdrówka dla synka :)
    • ewa.misko-wasowska Re: Dziecko z wadą serca VSD 05.01.13, 21:37
      Witam,
      VSD jest najczęstszą wrodzoną wadą serca. Znaczna większość małych ubytków zarasta samoistnie zwykle w pierwszych dwóch latach życia, chociaż czasami może ten proces trwać do 4 r.ż. Lokalizacja ubytku u Pani synka jest korzystna, gdyż występuję w mięśniowej części przegrody, a takie VSD najczęściej zarastają samoistnie. Takie małe ubytki nie powodują zwykle żadnych objawów. Jedyne na co na pewno warto zwracać uwagę to należyta dbałość o stan zębów (które pewnie już albo lada chwila będą się wyrzynać). Poza tym synek powinien być traktowany jak zdrowe dziecko.
      Pozdrawiam serdecznie i proszę się nie niepokoić, istnieje 50% szansa, że na kolejnej wizycie (za 7 miesięcy) ubytku już nie będzie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka