Dodaj do ulubionych

Pseudomonas w kupce

22.04.05, 19:05
Wykryto tą bakterie w stolcu mojego 2 letniego dziecka. czy ktos ma jakies
doswiadczenia z ta bakteria? co powoduje jesli znajduje sie wlasnie tam? mały
nie ma już biegunki ani bólów brzuszka (pojawiły się po penicilinie która
została odstawiona, wtedy też zrobiono badanie kału). Jak się ją leczy?
Obserwuj wątek
    • emilatys Re: Pseudomonas w kupce 22.04.05, 21:46
      Mój synuś miał 6 miesięcy jak po wymazie ale z gardła okazało się ze ma
      pseudomonas i gronkowca. Wymaz robiliśmy bo synek ciągle chorował. I to dość
      ciężko m.in. zapalenia oskrzeli.
      Wyleczyliśmy to biodacyną (chyba dobrze pamiętam).
      ale obecnie nie stosujemy chemii smile))
      Jesteśmy z dziećmi od 5 miesięcy pod opieką pediatry homeopaty i na razie
      dzieci przechodzą choroby dostając leki homeopatyczne, które nie sieją takiego
      spustoszenia jak antybiotyki.
      • mami7 Re: Pseudomonas w kupce 23.04.05, 14:54
        Trzeba będzie zrobic posiew kału z antybiogramem. Wyjdzie odpowiedni lek, który skutecznie powinien powalczyć z pseudomonasem. Z reguły dostepnych jest przy nim niewiele antybiotyków. Ale to paskudna bakteria i lepiej sie z nia uporać.
        Zależy tez ile tej bakterii jest.
        Proponuje zrobic przy okazji badanie ogóelne moczu i posiew.

A co dzieje sie dziecku?

Pozdrawiam

• tuznik Re: Pseudomonas w kupce 23.04.05, 20:52
          U mojej córki tez wykryto tą bakterię w moczu. rzeczywiscie antybiotyków
          zwalczająch ją jest niewiele. Dlaczego ta bakteria jest paskudna. Jest
          bardziej "złośliwa" czy też trudna do usuniecia?
          Dorota
          • mami7 Re: Pseudomonas w kupce 24.04.05, 14:29
            Trudna do usunięcia to jedno-wchodza w grę mocne i niewiele antybiotyków.
            A paskudna często szpitalna i niebezpieczna, może być przyczyną ciężkich, nierzadko śmiertelnych, zakażeń. Dlatego z reguły leczy sie już niewielkie ilości z racji lepiej dmuchac na zimne.

Pozdrawiam
            • tuznik Re: Pseudomonas w kupce 24.04.05, 15:36
              No to mnie nie pocieszyłaś. Obecnie czekamy na potwierdzenie wyników posiewu.
              Jak na razie wszystko jest dobrze, tylko skąd to paskudztwo sie wzięło.
              Niestety podobno jedyny antybiotyk doustny moze wpływac na hormon wrostu.
              Dorota
              • sewerynki Re: Pseudomonas w kupce 24.04.05, 16:11
                Ciekawe co piszecie. U nas\wyszlo to kiedy dziecko dostało antybiotyk na który
                żle zareagował (ból brzucha, biegunka, wymioty). antybiotyk odstawiono i
                zrobiono serię badań, krwi, Mycoplasme, ob i kupy na bakterie. No i wyszlo.
                Lekarka kazala poczekac 3 tygodnie, powtorzyc badanie i jak znowu wyjdzie to
                trzeba\bedzie leczyc. W mieedzyczasie bral Nifuroksazyd 4 dni, Lakcid i ma pic
                Actimelki. Brzydkie kupy i bóle zniknely na drugi dzien, odkad nie bylo
                antybiotyku. Ktos mi powiedzial ze w kale ta bakteria zadko sie znajduje i ze
                jest szansa ze jest to wynik zaburzenia flory bakteryjnej niedobrym
                antybiotykiem i ze organizm sam sobie z pomoca probiotykow z nia poradzi.
                ale mocz i tak na wszelki wypadek zrobie.
              • mami7 Re: Pseudomonas w kupce 24.04.05, 16:17
                E no nie jest tak źle jak się sprawę ma pod kontrolą wink
                O to w tym wszystkim chodzi. trzeba wiedzieć z czym się walczy i wiedzieć czym.
                Moje dziecko walczyło z pseudomonasem w moczu.

Pozdrawiam
    • maladorotka Re: Pseudomonas w kupce 25.04.05, 13:14
      czesc, powiedz mi jakie byly objawy , ze zrobilas posiew z kalu. Bo widzisz
      moja coreczka ma ciagle zakazenia pochwy e.coli a teraz i gronkowcem zlocistym
      i mysle, czy nie zrobic jej posiewu kalu, bo skarzy sie na bol brzuszka. Pochwa
      jest blisko odbytu, wiec moze przyczyna tkwi w kale? Prosze napisz jakie byly
      objawy, ze zrobilas posiew kalu?
    • maladorotka Re: Pseudomonas w kupce 25.04.05, 14:40
      prosze odpisz mi, jesli mozesz
      • mami7 Re: Pseudomonas w kupce 25.04.05, 14:46
        Posiew kału możesz zrobić dla świetego włąsnego spokoju. To jednorazowe badanie kału. Kubek do nabycia w aptece.

Ale chyba sobie Ciebie przypominam przy okazji dyskusji o zum???? Jesli sie myle przepraszam wink)))
        I co dalej? Przeprowadzono dziekcu jakies badania w tym kierunku?
        Brzuszek może wtedy boleć!!!
        • maladorotka Re: Pseudomonas w kupce 25.04.05, 14:49
          tak, znasz mnie wlasnie z tej sprawy, ale coreczka ma drogi moczowe ok,
          natomiast zapalenie pochwycaly czas, e coli a teraz gronkowiec zlociusty, boli
          ja brzuszek i ma ciagle czerwony odbyt,. A czy mozna kal na posiew przechowac
          do nastepnego dnia?
          • julamimi Re: Pseudomonas w kupce 25.04.05, 15:23
            mozna, w lodowce smile
          • mami7 Re: Pseudomonas w kupce 25.04.05, 15:27
            Już wiesz, tak można w lodówce wink

A skąd ta pewnośc, że drogi moczowe ok?
            Czy nie można jakos tych zapaleń leczyć miejscowo?

Swoją droga jak juz zbadasz kał spróbuj podawać dziecku lacidofil. Chyba, że już macie i to za sobą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka