Dodaj do ulubionych

płyn w uszach

29.09.05, 21:38
witam.
czy sa jakies sposoby, oprócz zabiegów nacinania błony i wkładania drenów na
pozbycie sie płynu z ucha?
syn mojej znajomej miał taki zabieg w zeszłym roku, dodatkowo wycieli mu
trzeci migdał [ który juz raz mu wycinali i odrósł]. Teraz na wizycie lekarz
stwierdził ze znów zbiera mu sie w uchy płyn i czeka go kolejny zabieg.
moze ktos spotkał sie z podobnym problemem?
a moze polecicie jakiegos dobrego laryngologa do którego warto byłoby sie
wybrac na konsultacje?
z góry dziekuje za pomoc.
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • imp9 Re: płyn w uszach 30.09.05, 08:47
      Moja córka jest podobnie po drenażu i po wycięciu migdałka (05.2005). Narazie
      jest ok, uszy się osuszyły. Jeszcze przed zabiegiem próbowaliśmy różnych metod:
      leki, dmuchanie balona nosem. Nic nie pomogło, skończyło się zabiegiem.
      Polecam Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu na Pstrowskiego w Warszawie.
    • wasil_ka Re: płyn w uszach 30.09.05, 10:28
      Krajmed Warszawa polecam.
      • gochamasl Re: płyn w uszach 02.10.05, 12:18
        a jaki sa objawy? wylatuje cos z ucha?
        • gochamasl Re: płyn w uszach 02.10.05, 12:19
          moj synek 3,7 latek jakby gorzej slyszy. Nie bardzo wiem skad mogloby sie to
          wziasc. Ostatnio dosc dlugo mial zawalony nos.
          • bb12 Re: płyn w uszach 02.10.05, 18:31
            Płyn w uszach to inaczej wysięk,wysiękowe zapalenie uszu.Moja córka też ma
            wysięk ,ostatnio juz długo się utrzymuje.Nie wiem czy istnieją jakieś naprawdę
            skuteczne metody leczenia [oprócz drenów].Wydaje mi się,że robiłam wszystko co
            tylko możliwe.
            • agzuja Re: płyn w uszach- do bb12 04.10.05, 09:10
              bb12 napisała:

> Płyn w uszach to inaczej wysięk,wysiękowe zapalenie uszu.Moja córka też ma
              > wysięk ,ostatnio juz długo się utrzymuje.Nie wiem czy istnieją jakieś
              naprawdę
              > skuteczne metody leczenia [oprócz drenów].Wydaje mi się,że robiłam wszystko
              co
              > tylko możliwe.

napisz prosze, co robiłaś. Może oni jeszcze tego nie próbowali, a okaże sie
              skuteczne.
          • mami7 Re: płyn w uszach 02.10.05, 19:45
            No to pewnie ma płyn w uszach. U nas włąsnie tak dokładnie było i w czawartek laryngolog potwierdził duzy 3 migdał i płyn w uszach.
            • airebea Re: płyn w uszach 04.10.05, 09:58
              Kilka lat temu mój 8 letni obcenie syn miał płyn w uchu po leczonym zapaleniu
              ucha.U nas sprawę załatwiła 2 tygodniowa kuracja mucosolvanem i eurespalem.
              Znikło bez śladu.
              • mami7 Re: płyn w uszach 04.10.05, 10:08
                U nas teraz lekarz zalecił to samo, plus lek przeciwhistaminowy, moje dziecko toleruje Claritine.
                • airebea Re: płyn w uszach 04.10.05, 10:12
                  Dokładnie tak .Zapomniałam wspomnieć o claritinie bo moje dziecko i tak ją brało
                  w związku z alergią.
                  • bb12 Sposoby leczenia 04.10.05, 12:13
                    Cześć!!
                    Moja córka od "zawsze"dostaje lek przeciwhistaminowy-obecnie
                    Ketotifen.Nawilżanie nosa 5 razy dziennie[Marimerem,Sterimarem lub Unimerem].Do
                    nosa raz dziennie Flixonase[steryd].Okresowo: inhalacje z
                    Mucosolvanu ,Eurespal,antybiotyki do nosa np.Biodacyna,Gentamycyna,zwykłe
                    krople do nosa.
                    Oraz dmuchanie balonikówsurprisedtowent.
                    Uszy to tylko jeden z problemów zdrowotnych.
                    Regularne wizyty u laryngologa[raz w miesiącu],badania słuchu.
                    Czasem jest lepiej tzn.bębenki są tylko wciągnięte ,czsem wysięk dłużej się
                    utrzymuje.Za tydzień ponowna kontrola.Nie wiem czy tym razem obejdzie się bez
                    zabiegu,bo niestety długo płyn nie wchłania się.

Trzeba uważac ,żeby nie przeoczyć momentu,kiedy założenie drenów jest możliwe.
                    • mami7 do bb12 04.10.05, 12:30
                      A czy twoje dziecko ma przerosniety trzeci migdał? Bo często w takich przypadkach problem mija, po wycięciu migdała.

A co masz na mysli pisząc:

"...Trzeba uważac ,żeby nie przeoczyć momentu,kiedy założenie drenów jest możliwe."
                      • bb12 Re: do bb12 04.10.05, 13:12
                        Jeśli w porę nie założy się drenów,to płyn zgęstnieje i powstaje tzw .ucho
                        perlakowe.
                        Trzeci migdał czasem powiększony,czasem obkurczony.

Moje dziecko ma złożone problemy zdrowotne.M.in.gastrologiczne.
                        Zalecono wykluczenie pierwotnej dyskinezji rzęsek.

• magdapinas Re: do bb12 10.10.05, 23:34
                          moja Emilia żle słyszy i ma podobno 3 migdałek i płyn w uszach średnio 2 razy w
                          miesiącu zapalenie ucha, trafiłyśmy do dobrego lekarza zaczą leczyć zobacztmy
                          co dalej....wspomniał o nacięci błony... zalecano mi także inchalacje z soli
                          iwonickiej rumianku i kropli sosnowych, dmuchanie balonów i żucie dużej ilości
                          gum...ale nie dawało to żadnych efektów...obecny lekarz stwierdził że było to
                          dobre zalecenie jednak musi być wsparcie leków
                          • mami7 Re: do bb12 11.10.05, 11:07
                            A co dajesz dziecku? I jak długo to trwa?
                            Napisz coś dokłądniej o tych inhalacjach, bardzo proszę wink
                        • magdapinas Re: do bb12 10.10.05, 23:34
                          dobrze że znalazłm ten temat bo moje dziecko ma to samo
                        • slonisia Re: do bb12 12.10.05, 00:37
                          Mój synk miał niedawno zapalenie ucha, ale nic mu z ucha nie wypływało. Obecnie
                          znacznie gorzej słyszy (jedno ucho) i po wizycie u laryngologa (niewiele wiem bo
                          był mąż) mamy zakraplac parafiną, zeby coś tam się rozpuściło (jakis czop).
                          Czyli ten płyn zgęstniał? Ale nie było go na zewnątrz...
    • magdapinas Re: inhalacje 12.10.05, 00:08
      2 łyżki soli iwonickiej(ok.15 zł za opakowanie w aptece) torebka rumianku i 10
      kropli olejku sosnowego(ok.5 zł)lub eukaliptusowego. zalać gorącą wodą i
      wdychać tą pare i nachylić głowę tak żeby leciało do ucha ,dobrze było by
      nakryć dziecko ręcznikiem i zrobić tzw. parówkę ale mojej Emili nie bardzo się
      to podobało..ale wdychać tak...no i że to ma pomóc ale ja nie widzę efektów
      spróbuj może akurat
      • bb12 Do Słonisi 12.10.05, 21:14
        Twoje dziecko będzie mieć czyszczone uszy z woskowiny[nazbierało się i trzeba
        wypłukać,dlatego m.in. parafina,można stosować Orocleam-lepszy] ].Woskowina
        jest w przewodzie słuchowym ,a nie w uchu środkowym.
        www.zdrowie.med.pl/z_aptek/index.php?id=83
        Nie ma to cis wspólnego z "płynem w uchu" czyli wysiękowym zapaleniem ucha
        środkowego.
    • redorek Re: płyn w uszach 12.10.05, 22:25
      mozna tez spróbowac homeopatycznie
      ponoc pomaga
      • brzoza75 Re: płyn w uszach 26.10.05, 15:27
        witam,

moja córka ma to samo, na razie bierzemy ACC 200, Rinocort i Nasivin i
        oczywiście balonik 2X2 dziennie, za trzy tygodnie jeśli nie będzie poprawy,
        prześwieltlenie migdałka i decyzja o zabiegu, choć mam nadzieję, że moze uda
        nam się to zwalczyć, choć pora roku niezbyt sprzyja...gdzie się leczymy? w
        Medicover i jestem zadowolona póki co.
    • kama_mama Re:do brzoza75 26.10.05, 22:48
      Czy mogłabyś podać mi namiary na laryngologa w Medicover.Ja byłam ze swoim
      synkiem u pani laryngolog na Domaniewskiej.Z mety stwierdziła -zabieg.Dla mnie
      zabieg to ostateczność choć chyba będzie musiał mieć ale można by spróbować
      leczenia?
      • brzoza75 Re:do brzoza75 27.10.05, 08:41
        Pani Doktor Ratasiewicz Beata , przyjmuje na Bitwy Warszawskiej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka