Dodaj do ulubionych

cewnikowanie - Litewska

03.01.06, 23:00
Poszukuję informacji na temata cewnikowania serduszek u maluszków. Może Wasze dziecko miało taki zabieg przed planowaną operacją? Jak się do tego przygotować, na czym to dokładnie polega (wiem tylko, że wpuszczany jest kontrast do serca i badane są przepływy), jakie są zagrożenia, ile leży się w szpitalu (moje dziecko ma 3 miesiące)?
Byłabym bardzo wdzięczna za info od rodziców, których dzieci leżały na Litewskiej w Warszawie, jak wygląda tam pobyt od strony technicznej, czy można przebywać cały czas z dzieckiem, czy rodzice mają np. gdzie przechować coś do jedzenia, zrobić sobie herbatę...itp.?
Obserwuj wątek
    • gosiamarciniak Re: cewnikowanie - Litewska 04.01.06, 12:19
      Hej! My z Mają leczymy się na Litewskiej. Maja jest już po operacji VSD+ASDII.
      Operację miała 23.03.2005r w wieku 5 m-cy, a cewnikowanie 14.03, a wiec kilka
      dni przed operacją. Badanie jest wykonywane na IV piętrze obok oddziału
      kardiologii, dziecku podawana jest narkoza, przedtem oczywiście musi być na
      czczo od ok 3-4 rano a dzień wcześniej ma załozony wenflon. Ja Majkę zaniosłam
      sama na stół gdzie była poddana badaniu i przy mnie ją uśpili. Samo badanie
      trwa róznie: godzinę, czasami 1,5h, nawet 2, to zależy. Potem dziecko
      przewożone jest na POP na 3 piętro na kardiochirurgię(tylko, że teraz jest tam
      remont więc nie wiem jak jest teraz) i tam się wybudza, potem przywożą dziecko
      na salę na kardiologię. Przez kilka godzin nie mozna podawać żadnych napojów
      ani pokarmów. Dziecko jest senne, marudne, jak to po narkozie, przeważnie więc
      zasypia. Na nóżce przy pachwinie tam gdzie jest wprowadzany cewnik do żyły ma
      mały opatrunek. Cały czas jest monitorowane. Wieczorem dochodzi już do siebie.
      Do domu po badaniu wyszliśmy na 3 dzień, ale to też jest różnie.
      Jeśli chodzi o cel badania to chodzi głównie o zmierzenie ciśnienia krwi w
      komorach, przepływów pomiędzy komorami tak jak u nas gdzie były dziurki.
      Dokładny opis badania znalazłam na stronie:
      serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51214,949862.html
      Na forum był wątek o szpitalach i opisywana była też Litewska.
      Wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=21232567&a=21232567

• gosiamarciniak Re: cewnikowanie - Litewska 04.01.06, 12:20
        jeszcze raz wklejam wątek
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=21232567&a=21232567
    • paso Re: cewnikowanie - Litewska 04.01.06, 16:13
      Nasz Kubuś skończył wczoraj 1 miesiąc i miał już 3 cewnikowania. Długość
      zabiegu zależy od tego "co jest na końcu cewnika" . Może być np. balonik do
      plastyki tętnicy ,czy stent. Zabieg odbywa się w narkozie. Przed zabiegiem
      podpisujesz 2 zgody - na znieczulenie i na zabieg. Do znieczulenia dziecko musi
      być na czczo , ale to pewnie już w szpitalu przed zabiegiem. Po zabiegu dziecko
      przebywa pod opieką anestezjologów na oddziale pooperacyjnym zwykle 1 dobę.
      Tak to wygląda w CZD.
      Remont na Litewskiej już się skończył?

Pozdrawiam
      Wszystko będzie dobrze!
    • monawk Re: cewnikowanie - Litewska 04.01.06, 23:06
      baaardzo Wam dziękuję, szczególnie za te linki. Szukałam na forum, wpisując w wyszukiwarkę cewnikowanie - ale niestety nic mi nie wyskoczyło, stąd pytanie.
      Trochę jestem spokojniejsza, o ile można być spokojnym przed operacją serca własnego dziecka, i to jeszcze z tak poważnymi wadami jak tetralogia Fallota i wspólny kanał w jednymsad((
      Jeśli chodzi o remont, to jest właśnie na ukończeni, bo mamy mieć cewnikowanie w następnym tygodniu. Dokładnego terminu jeszcze nie znamy, ponieważ właśnie kończy się remont.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka