28.01.25, 11:39
Od jakiegoś czasu zastanawiam się, co to jest za imię.

Najbardziej znanym nosicielem tego imienia był Ludgierd Romanis, producent filmowy urodzony w 1926 r. w Wilnie. Na początku uznałam, że to jakieś litewskie imię, bo brzmi podobnie do Olgierda, ale nie znalazłam żadnego litewskiego imienia, które by pasowało.

Na Grobonecie znalazłam parę osób o takim imieniu z różnych regionów Polski, urodzonych na początku XX w.

W trakcie poszukiwań dowiedziałam się, że w siedemnastowiecznym poemacie "Obleżenia Jasnej Gory Częstochowskiej pieśni dwanaście" występuje bohater o imieniu Ludgierd obok innych postaci o podobnie oryginalnych imionach, m. in Lidory i Amira. Czy to może być po prostu imię literackie?
Obserwuj wątek
    • mysz_w_malinach Re: Ludgierd 28.01.25, 19:32
      Może to po prostu litewska męska forma Ludgardy?
    • emnilda.wolna Re: Ludgierd 28.01.25, 20:27
      Zgaduję, że to jakaś kontaminacja imion Ludger i Olgierd. Pewnie pierwszy raz to imię słyszę, a wydaje mi się całkiem naturalne - ludziom, którzy dokonali tej przeróbki, też się pewnie wydawało. wink Na zasadzie: to dziwne imię, które nosi szwagier sąsiada, to coś jak Józef, chyba Józefat / coś jak Olgierd, chyba Ludgierd.
    • emnilda.wolna Re: Ludgierd 28.01.25, 20:33
      Zaciekawiła mnie Lidora, z niczym mi się nie kojarzy. Może to rzeczywiście imiona literackie...
    • gaudencja Re: Ludgierd 28.01.25, 23:39
      To raczej ten pan deon.pl/imiona-swietych/ludgar-ludger,5642 skontaminowany z Ludgardą. -gard to drugi człon żeńskich nazw osobowych. Ludgierz to jedna z jego staropolskich form, a stąd już niedaleko do Ludgierda. Był też Olgierz - pierwszy człon to Adal-, drugi -ger.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.