Dodaj do ulubionych

Usuwanie zębów.

14.02.06, 14:52
Mój Kacper, który ma obecnie 3 i pół roku już od roku ma lapisowane ząbki.
Dzisiaj w nocy nie mógł spac i rano obudził sie opuchniety. Natychmiast
udalismy sie do naszego stomatologa, ten odesłał nas do chirurga.
Stwierdzili, że zeby , górne 2 i 1 sa do usunięcia. Osłonowo podali
antybiotyk, w piatek mamy sie znowu zgłosić.Skontaktowalismy sie tez z
kardiologami i stomatologami w Prokocimiu, we wtotek mamy wizytę i zadecydują
co dalej.Strasznie sie denerwuję, bo wiem czym grozi próchnica u naszych
dzieci. Czy wasze dzieci miały usuwane zęby ambulatoryjnie?
Iza
Obserwuj wątek
    • basikrzy Re: Usuwanie zębów. 14.02.06, 16:11
      synek mojej znajomej (też z wadą serca, 4 latka) miał usuwane jedynki i dwójki
      górne w Prokocimiu, czuje się super i zaczął lepiej jeść
    • meralda Re: Usuwanie zębów. 14.02.06, 18:20
      o rany... a ja nie wiem, czym grozi próchnica u naszych dzieci.... napiszcie proszę

Katarzyna, mama Krzysia (jutro 6 tygodni życia)
      • gonis1 Re: Usuwanie zębów. 14.02.06, 19:53
        Moja Pola nie miała usuwanych zębów ,ale leczymy je jak zęby stałe tzn po
        pląbowaniu lakierowanie ,lakowanie zdrowych, kontrola co 3 miesiące .Szczerze
        powiem , że na zęby wydaję majątek /leczę prywatnie/, moze jestem głupia ale
        śpię spokojnie. Zwykle na kontroli u kardiologa pada pytanie o zęby: mają być
        zdrowe i koniec.Polusia lubi chodzić do dentysty i cierpliwie znosi wszystkie
        zabiegi.Potem oczywiście pochwały i nagroda.
        Gosia mama Poli lat 5 /ToF/.
      • i.w.a Re: Usuwanie zębów. 14.02.06, 21:38
        ja też nie wiem czym to grozi. wogóle zaden lekarz nic nie mówił nam o
        zębach.Wiktoria ma 18 m-cy czy powinnam na cos zwracac uwagę.co mam robić?i
        skad wy to wszystko wiecie?kiedy byłyście zdziećmi u stomat.napiszcie
        proszę.Iwona mama Wiki TGA
        • gonis1 Re: Usuwanie zębów. 15.02.06, 11:15
          Chodzenie do stomatologa zaczełam wcześnie,żeby córka się oswoiła ,bo wcześniej
          miałam przeboje z synem ,histeria do kwadratu.Dla każdego człowieka próchnica
          jest powodem chorób w tym serca ,a co dopiero dla naszych dzieci ,które
          niejednokrotnie mają wszczepione w sercu sztuczne materiały. Próchnica to
          bakterie i jeżeli są we krwi do płyną z nią i do serca gdzie np na zastawce
          mogą się zatrzymać i spowodować stan zapalny. Ja może mam na punkcie "zębów"
          kota ,ale w tym przypadku mam poczucie spełnionego obowiązku . Zwracam uwagę
          na mycie zębów nigdy nie odpuszczam i często sama sprawdzam zęby moim dzieciom.
          Pozdrawiam Gosia mama Poli ToF
      • aaparzoch1 Re: Usuwanie zębów. 15.02.06, 15:12
        Najogólniej mówiąc zepsute zęby moga byc ogniskami rozsiewającymi bakterie. W
        przypadku większości zabiegów stomatologicznych wymagana jest więc u osób z
        wadami serca profilaktyka antybiotykowa (dzieci z grupy ryzyka infekcyjnego
        zapalenia wsierdzia IZW).
        Może coś ciekawego np. tu :
        www.info.am.wroc.pl/dental/art/0453.pdf
        www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=24763&spec=45/&_tc=92F9A41EF18F4BAE8C202EECC05799ED
        www.ptkardio.pl/files/file/1997_9.pdf
        www.adent.com.pl/artwiola.html
    • kingan75 Re: Usuwanie zębów. 15.02.06, 14:56
      Izo
      U mojego synka leczone były 4 które wyrosły słabsze i kruszyły się ale tylko
      jedna wymagała wielokrotnego plombowania, jednak po jakimś czasie powstał przy
      ząbku jeszcze stan zapalny i nadawał się do usunięcia, tym bardziej że za kilka
      tygodni miał sie odbyć zabieg Fontan (5-2004). W związku z tym stomatolodzy z
      gabinetu poradzili udać się po zalecenia do kardiologów. W Prokocimiu dostałam
      zgodę na usunięcie ząbka i zalecenia co potem. Odbyło się to dość szybko. Synek
      dostał najpierw zastrzyk znieczulający a potem było po wszystkim. Nie bolało go
      choć wystraszył się widoku szczypców i strzykawki. Tak swoją drogą mogli by
      używać cieńszych igieł i robić to dyskretniej a nie machać narzędziami przed
      nosem dziecka. Możesz być w gabinecie więc zwróć na to uwagę. Po wszystkim
      dostał antybiotyk na trzy dni i jest wszystko dobrze, bez powikłań.
      Czasem robi sie to w znieczuleniu ogólnym ale to zależy od zaleceń.

Pozdrawiam - Kaśka mama Kacpra 6 l. (niedorozwój prawej komory, VSD w
      przegrodzie i części mięśniowej, hypoplazja pnia tętnicy płucnej..)
      • izakam51 Re: Usuwanie zębów. 15.02.06, 17:01
        Dzisiaj Kacper jest spokojny, nie boli go, normalnie je, opuchlizna schodzi
        powoli, dostał antybiotyk. W poniedziałek lub wtorek jedziemy do Prokocimia i
        liczę, że stomatolodzy zadecydują co z tym zrobić.
        Czy ktos będzie w Prokocimiu w tych dniach?
        Iza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka