Dodaj do ulubionych

dofinansowanie do wózka

14.07.06, 14:40
Hej, może wiecie czy jest możliwe uzyskanie dofinansowania z mopsu czy innej
instytucji do zakupu normalnego wózka dla dziecka, córka ma orzeczenie o
niepełnosprawności, nie chodzi jeszcze a wózek przydałby sie nowy, bo ten
stary juz sie sypie. Chodzi mi o zwykły wózek dla dziecka nie inwalidzki, czy
któraś z Was wie cos na ten temat?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ali_mama Re: dofinansowanie do wózka 16.07.06, 21:16
      kiedys bedac w sklepie medycznym zagadnelam pania bo stal tam zwykly wózek
      chicco..... tzn dosc masywny i na duzych kołkach...widzialam kiedys dzieci w
      CZD jak na nich jezdzily..... zapyatalam czy do kupienia a ona mi na to ze
      jesli mam orzeczenie( niepelnosprawnosc ruchowa) to za sybmoliczna złotowke....
      ja hmmm alicja takowego orzeczenia nie posiada wiec nie interesowałam sie
      dalej....ale chyba jest to mozliwe......zapytaj albo rodzinnego albo własnie w
      sklepie medycznym.....

pozdrawiam serdecznie

ps. jesli mialabys problem to daj znac ja zapytam u siebie....czesto tam bywam
      wiec to zaden problem
      • ali_mama Re: dofinansowanie do wózka 16.07.06, 22:16
        sprawdzilam na allegro i byl to chicco tech 3 wd lub tech 4 wd....
        • michalin_ka16 Re: dofinansowanie do wózka 18.07.06, 10:39
          Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź , popytam w sklepach medycznych u nas, sąsiadka
          mi powiedziała o możliwości dofinansowania, ale ona nic konkretnego nie wie.
          Chicco to fajny wózek ale musiałabym pierwszy zmienić samochód, bo sie do
          bagażnika nie zmieści:-))))
          Pozdrawiam
          • kaha1 Re: dofinansowanie do wózka 18.07.06, 20:39
            dla mnie to byłoby fantastyczne rozwiązanie
            lecę zatem do sklepu medycznego!!!
            • ali_mama dziecko musi miec skonczone 1,5 roku 18.07.06, 22:01
              zeby dostac dofinansowanie.... co wiecej musiscie udac sie do neurologa po
              zaświadczenie a pozniej do NFZ i juz..... bylam dzis w tym sklepie medycznym to
              zapytałam ..... teraz nie maja nic ciekawego na stanie ;-) ale wtedy to był
              jednak chicco tech 4 wd .....

pozdrawiam serdecznie
              • kaha1 Re: dziecko musi miec skonczone 1,5 roku 18.07.06, 22:51
                no moja ma 2,5 roku
                ale jakie zaświadczenie od neurologa???
                • maka2003 Re: dziecko musi miec skonczone 1,5 roku 19.07.06, 07:15
                  nie zaświadczenie a wniosek o "zapotrzebowanie medyczne", wypełnia się na
                  specjalnym druku, potem podbija w NFZ - dofinansowanie do wózka raz na 3 lata
                  1800 pln. W niektórych sklepach tehabilitacyjnych (kaha1 - np przy ośrodku na
                  Teligi gdzie i będziesz musiała podbić wniosek w NFZ), mozna sie dogadać co do
                  wózka i ściągna na zamówienie.
                  • kaha1 Re: dziecko musi miec skonczone 1,5 roku 19.07.06, 08:47
                    a skąd wezmę ten druk? I czy może go wypełnić neurochirurg albo lekarz
                    rehabilitacji? Bo my nie mamy swojego neurologa..
                    • michalin_ka16 Re: dziecko musi miec skonczone 1,5 roku 21.07.06, 13:21
                      Hej, ma juz odebrać wniosek na dofinasowanie do wózka od naszego neurologa i
                      wiem juz gdzie się udać po wózek, mają podobno podpisane umowy z kilkoma
                      firmami tak więc mam nadzieję, że coś sobie wybierzemy, do 1800zł myslę, że
                      spokojenie można cos wybrać.
                      Pozdrawiam Was
                      Ola
                      • kaha1 Re: dziecko musi miec skonczone 1,5 roku 22.07.06, 08:57
                        a ja się za to zabiorę w przyszłym tygodniu. Na weekend jedziemy do babci w
                        odwiedziny :)
                        • kaha1 Re: dziecko musi miec skonczone 1,5 roku 31.07.06, 20:35
                          byłam w sklepie medycznym
                          pani na moje pytanie czy są "zwykłe" wózki bardzo się zdziwiła o czym ja wogóle
                          mówię i zaczęła mi pokazywać wózki dla dzieci, które całkowicie nie trzymają
                          napięcia mięśniowego. Kiedy tłumaczyłam, że moja córka samodzielnie siedzi, ale
                          nie chodzi, trudno jej było zrozumieć o co chodzi.

Pokazała mi tylko jeden wózek dziecinny jaki może zamówić (Bakuś, czy jakoś tak
                          podobnie się nazywał), a jaki nie jest wózkiem specjalistycznym (bo
                          przekonywała mnie do dziecięcych wózków dla niepełnosprawnych - czyli tych
                          siedzących, na kółkach, choć tłumaczyłam, że na 2,5 letnie dziecko to za
                          poważny sprzęt). Kiedy zapytałam, czy za pozostałą kwotę można "dobrać" sobie
                          sprzęt rehabilitacyjny (bo wózek kosztuje 1.100 zł) popatrzyła na mnie jak na
                          wariatkę i powiedziała, ze nigdy się tak nie robi, bo ona zamawia na fakturę i
                          nie można nic dobierać.

Równie niezrozumiałe było dla pani jak mogę narzekać, że nie chcę wózka z dwoma
                          osobnymi rączkami, ale jedną łączoną i wogóle co to za wybieranie... Powinnam
                          wziąć co mi dają i nie wybrzydzać.
                          No powiem wam, że wrażenie... okropne..
                          Chyba znajdę inny sklep, bo tu.. nie ma co więcej mówić..
                          • ali_mama Re: dziecko musi miec skonczone 1,5 roku 31.07.06, 22:28
                            witaj kaha -
                            lepiej poszukaj innego sklepu....na pewno pełno ich w krakowie.....

ps. jak sie udał weekendzik??

pozdrawiam
                            • kaha1 Re: dziecko musi miec skonczone 1,5 roku 31.07.06, 23:17
                              na weekend zostawiłam moją rodzinę i pojechałam do przyjaciółki. Rozmawiałyśmy,
                              byłyśmy na warsztatach z tańca brzucha.. miło tak oderwać się na chwilę od
                              domowej rzeczywistości :)
                              • michalin_ka16 Re: dziecko musi miec skonczone 1,5 roku 16.08.06, 21:16
                                Hej, udało nam się i mamy nowy wózek, Quinny Zaap, ale udało się tylko w jednym
                                sklepie, w innych do wzięcia były tylko wózki typowe dla dzieci chorych, a my
                                takiego nie potrzebujemy. Zdecydowaliśmy sie na taki mały wózek może dlatego
                                aby "zaczarować" los, by Aga zaczęła jak najszybciej chodzić. Wózeczek jest
                                super i nie było by nas stać na zakup gdyby nie dofinasowanie.
                                Pozdrawiam Ola
                                • natkare Re: dziecko musi miec skonczone 1,5 roku 18.08.06, 14:56
                                  michalinka16 i nic za niego nie płaciłaś?
                                  Moje pytanie stąd iż moi rodzice są rodziną zastępczą dla chłopca z Downem i
                                  niesprawnością ruchową, skończł 16 lat ale wzrost jego wynosi 128 cm.
                                  • michalin_ka16 Re: dziecko musi miec skonczone 1,5 roku 18.08.06, 15:18
                                    Hej, nic nie płaciłam, z wnioskiem na wózek wypełnionym przez neurologa udałam
                                    sie do sklepu i mam wózek, ale nie w każdym sklepie mają w ofercie wózki
                                    normalne dla dzieci zdrowych, w większości są to specjalne dla dzieci chorych,
                                    trzeba szukać takiego sklepu.
                                    Pozdrawiam Ola
                                    • kaha1 Re: dziecko musi miec skonczone 1,5 roku 18.08.06, 21:19
                                      ja właśnie szukam.
                                      • natkare Re: dziecko musi miec skonczone 1,5 roku 20.08.06, 18:17
                                        Jak długo czekałyście na rozpatrzenie wniosku ?
                                        Gdzie z tym wnioskiem się udać?
                                        Dziękuję za odpowiedzi:)
                                        Taki wózek bardzo by ułatwił życie rodzicom i "Chudemu", mieszkamy na 5 piętrze
                                        bez windy , więc taki typowy , ciężki nie wchodzi w grę.
                                        Jeszcze raz dziękuję i cieszę się że znalazłam ten wątek.
                                        • michalin_ka16 Re: dziecko musi miec skonczone 1,5 roku 22.08.06, 11:13
                                          Hej, po odebraniu wnosku od neurologa mąż udał się do NFZ po pieczątkę( była od
                                          razu) a potem to już do sklepu - tylko trzeba zapoznać się z ofetą bo nie we
                                          wszystkich sklepach mają to samo - w sklepach zaopatrzenia medycznego
                                          oczywiście.
                                          Mam nadzieję, że pomogłam
                                          Pozdrawiam
                                          • natkare Re: dziecko musi miec skonczone 1,5 roku 22.08.06, 13:49
                                            Bardzo dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka