Dodaj do ulubionych

antybiotyk i spacery

15.03.06, 10:17
Witam
Moj syn dostaje po 4 tyg. kaszlu niewiadomego antybiotyk (RULID). Juz jest
dobrze, nie goraczkuje, katar i kaszel mijaja, ale ten antybiotyk ma brac
przez 10 dni. czy moze wychodzic na spacery i brac antybiotyk?
Pozdrawiam
Aneta
Obserwuj wątek
    • paulaula Re: antybiotyk i spacery 15.03.06, 11:19
      Ja mam nienaruszalną zasadę, która również stosuje się do mojej starszej, już
      13-letniej córki - dopóki bierze dziecko antybiotyk, dopóty siedzi w domu. Przy
      infekcjach typowo wirusowych, kiedy lekarz uważa, że antybiotyk nie jest
      potrzebny czasem wychodzimy, ale zleży to też od samopoczucia dziecka, no i
      ogólnego stanu.
      • hanka17 Re: antybiotyk i spacery 15.03.06, 15:23
        dziecko nawet w czasie gdy ma zapalenie płuc musi być werandowane, powinno
        przebywać na spacerach (oczywiscie bez przemęczania go)
        moja mama (30 lat stażu na oddziale dzieciecym) twierdzi że chore dziecko
        jeszcze bardziej wymaga wentylowania płuc niż zdowe, oczywiscie wszystko z umiarem
        ale przysłowiowe "zakiszenie" w domu moze mieć dużo gorsze skutki
        dziecko na dworze oczyszcza sobie płuca, pracują jego oskrzela, i to jest
        pozytywne, jeśli ma temperature nalezy uważac, najgorsze to przegrzanie w
        połączeniu z podmuchem wiatru
        • renata28 Re: antybiotyk i spacery 15.03.06, 15:33
          Kiedy organizm mojej małej jest osłabiony (a tak się dzieje przy podawaniu
          antybiotyku), ograniczam się do codzinnego dwukrtonego wietrzenia mieszkania.
          Na dwór nie wychodzimy, żeby nie podłapała od innych dzieci czegoś gorszego, a
          przy słabym organizmie o to nie trudno.
          • kasia1302 Re: antybiotyk i spacery 15.03.06, 16:48
            Żeby podłapać coś od inych dzieci, to trzeba mieć z nimi kontakt. Spacerować
            można tak, aby tego kontaktu unikać.
            • e5121 Re: antybiotyk i spacery 15.03.06, 18:56
              No to ja nie wiem. Mam wyśmienitą panią doktor, ale ona nigdy nam nie pozwala
              na spacerowanie z antybiotykiem.
              • patyk.od.zosi Re: antybiotyk i spacery 15.03.06, 18:59
                Ja tez mam wysmienita pania doktor, ktora - pod pewnymi warunkami - pozwalac spacerowac podczas
                brania antybiotyku.
            • renata28 Re: antybiotyk i spacery 15.03.06, 20:04
              Szczególnie jak mieszka się w centrum dużego miasta. Nie chodzi przecież tylko
              o kontakt z dziećmi, ale z ludźmi. Dziecko zaraża się od chorych osób (często
              nieświadomych tego) - niezależnie czy to dziecko, czy dorosły. Jakoś sobie nie
              wyobrażam spaceru bez kontaktu z innymi osobami (w moim przypadku od zjechania
              windą poczynając).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka