ewa76adrian 20.06.06, 12:41 Czy są szczepionki na to cholerstwo???Mój dwuletni syn choruje już 2 raz na zapalenie krtani,występują u niego duszności.Podobno szczepionka HIb chroni przed zapaleniem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jedynataka1 Re: Zapalenie krtani!!!Szczepionka 20.06.06, 12:50 z tego co wiem hib nie chroni przed zapaleniem krtani. Oglądałam ostatnio jakiś " dzieciowy" program i tam pediatra wspominała, że jest końcowej fazie przygotowań taka szczepionka.... na pocieszenie powiem, że dzieciaki wyrastają z tej przypadłości ( mój starszy syn- 6 lat coraz rzadziej choruje na krtań, młodszy jeszcze zbyt często...) - powodzenia A Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: Zapalenie krtani!!!Szczepionka 20.06.06, 14:13 zależy co wywołuje zapalenie, jeśli haemophilus infuanse to szczepionka Hib pomoże, jeśli nie, to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Zapalenie krtani!!!Szczepionka 20.06.06, 14:36 Szczepionka HiB chroni przed zapaleniem krtani wywolanym przez HiB. Niestety chlopcy do okolo 5 roku zycia maja sklonnosci do zapalenia krtani. Moj miedzy 1 a 2 rokiem zycia chorowal co najmniej 5 razy, teraz ma 5 lat i wlasnie za soba kolejne, bardzo ciezkie. Polecam Clemastin, wapno, duuuzo picia i chlod. Odpowiedz Link Zgłoś
iljana Re: Zapalenie krtani 23.06.06, 17:27 hm... ostatnio zapytałam lekarkę o wapno dla dzieci. Powiedziała że nie podaje się jej dzieciom podczas choroby jeśli dzieci te mają skłonność do zapaleń krtani. My zresztą nie dawaliśmy, a krtań przechodzimy raz na miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
sasza2004 Re: Zapalenie krtani!!!Szczepionka 20.06.06, 15:34 My miesiąc po Hib-ie właśnie kończymy z krtanią, więc chyba nie pomaga. Nam pediatra powiedziała, że jak raz się przyplątało dziadostwo to już nas będzie prześladowało no i faktycznie, pierwszy raz w marcu, teraz drugi. Mam mu dawać Zyrtec, teraz dostał jakiś dobry antybiotyk bo tylko na 4 dni i przeszło piorunem, ale oczywiście zastrzyk na wejściu zaliczyliśmy. Martwi mnie ta krtań, przeraża i nie bardzo wiem, jak się przed tym bronić, mam wrażenie, że to się bierze "z niczego". Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Zapalenie krtani!!!Szczepionka 20.06.06, 17:15 Zazwyczaj bierze sie z wirusa. I atakuje nagle. U nas zazwyczaj pomagalo otwarcie okna i wystawienie na chłód. Ale trzy razy (w tym teraz) skonczylo sie na zastrzyku. Nam pediatra przepisala hydrokortizon w czopkach - zeby w razie czego nie trzeba bylo jechac na zastrzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
abbra Re: Zapalenie krtani!!!Szczepionka 21.06.06, 10:14 Moja córka była szczepiona szczepionką HiB , a zapalenie krtani miała mimo to kilkakrotnie ( pierwsze - w swoje 1 urodziny ). Na szczęście teraz już nie łapie go tak łatwo . Lekarka powiedziała mi , że częste zapalenia krtani mogą świadczyć o alergii - okazało się , że miała rację . Po testach okazało się , że mała ma alergię na pyłki traw i niektórych drzew . I rzeczywiście wtedy właśnie najczęściej przytrafiały się zapalenia krtani . Córcia dostała leki przeciwalergiczne - po roku ich stosowania jest dużo lepiej - alergolog kazała odstawić już większość leków ( teraz podajemy już tylko Flixonase do noska i Zyrtec w kroplach ) . Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
ewa76adrian Re: Zapalenie krtani!!!Szczepionka 21.06.06, 12:08 W takim razie nie bede szczepić HIB ,ABBRA jeżeli twojej córce nie pomogło szczepienie i dalej choruje to i pewnie mojemu synkowi nie pomoże , "zależy co wywołuje zapalenie, jeśli haemophilus infuanse to szczepionka Hib pomoże, jeśli nie, to nie" Aniask_mama - a jak można sprawdzić czy ten haemophilus infuanse powoduje u mojego synka zapalenie,bierze sie wymazy? Ja miałam przepisane teraz dla syna wapno,zyrtec,antybiotyk augmentin w razie gorączki,ambroksol rano i encorton,Jak mały dostał duszności dałam mu zaraz tabletke rozpuszczona w soczku,wziął pół dawki tego leku reszte nie chciał wypić i na drugi dzień pół tabletki i tyle.Moja lekarka dziwnie mi rozpisała ten Encorton,napisała mi tak jeżeli mały bedzie miał atak duszności należy mu dać tabletke(dałam mu wieczorem)na drugi dzień mam mu dać rano o 8 1 tabl póżniej o 22godz 2 tabletke,nastepny dzień rano 1 (o 8)póżniej połówka tabletki (o 22),nastepny dzień pół rano pół wieczorem,nastepny dzień rano połowke i tyle Dałam mu 2 razy po pół tabletki wieczorem i rano i tyle.nie chciałam mu ładować tego leku przez kilka dni,a wy jak robicie???Bardziej pasuja mi czopki,mały nie chce pić a czopki dam mu i po kłopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
jedynataka1 Re: Zapalenie krtani!!!Szczepionka 21.06.06, 12:53 jeżeli mam zapisany encorton i zdecyduję się podać 1 tabletke- to podaję dokładnie wg rozpisanego schematu przez lekarza. Nigdy nie pytałam , ale encorton zawsze mam rozpisany w stopniowym zmniejszaniu dawki- ufam swojemu pediatrze , pozdrwaim A Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Zapalenie krtani!!!Szczepionka 22.06.06, 22:29 Encorton jest strasznym swinstwem, dodatkowo tak niesmacznym, ze nawet malenkie ziarenko zmieszane z jogurtem u mojego dziecka wywolywalo odruch wymiotny. Lepiej, zdaniem dwoch pediatrow, z ktorymi rozmawialam, miec w domu czopki z hydrokortizonu/jechac na zastrzyk. Odpowiedz Link Zgłoś