Dodaj do ulubionych

Jak wzmonić żyły?

03.10.06, 17:05
Moja niespełna dwuletnia córka jest w szpitalu, gdzie leczą jej bakteryjne
zapalenie układu moczowego. Pierwszego dnia sprawna nawet pielęgniarka
dopiero w 4 maiejscu mogła załozyć wenflon, bo wszędzie pękają żyłki. Dziś
trzeba już było zmienić miejsce wkłucia, i znów dopiero za 3 razem udało się
wkłuć, bo wciąz pękały. Pielagniarka to nawet skomentowała, że to dziwne, że
tak zyłki pękają.
Chiałabym Was spytać czy mogę coś zmienić w jej diecie, aby te zyłki wzmonić?
A może powinnam się zaniepokoić, poprosić o jakieś badania? Leki? Nie chcę
panikować, ale też nie chcę niczego przeoczyć.
Dzięki smile
Obserwuj wątek
    • mieszkowamama Re: Jak wzmonić żyły? 03.10.06, 17:24
      Ja tam nie wiem, ale skoro jesteście w szpitalu, to nie lepiej i prościej
      zapytać lekarza prowadzącego?
      • aurelia70 Re: Jak wzmonić żyły? 03.10.06, 18:13
        Nie chcę być cyniczna, ale rada byłaby dobra, gdyby jedno wykluczało się z
        drugim, a lekarze byli zawsze myślący, przytomni, nieomylni.
        Chodzi mi o zdanie osób, które cos otym wiedzą, zetknęły się z tym probelem lub
        moga poradzić, a mi będzie wtedy znacznie lepiej rozmawiać z lekarzem
        prowadzącym.
    • teraz_asia Re: Jak wzmonić żyły? 03.10.06, 21:40
      Często jest to po prostu cecha wrodzona, moze byc połączona z ogólna kruchoscią
      naczyń (łatwo powstające siniaki, cienie pod oczami). Ja mam tak od urodzenia
      (pobranie krwi zazwyczaj trwa dłuższy czas), i niestety mój syn odziedziczył to
      po mnie. Jako niemowle był w szpitalu i wenflon musieli mu zmieniać codziennie,
      w końcu był kłuty w główke, i to wiele razysad((W sumie możesz spróbowac
      podawać córce rutinoscorbin i wapno- na uszczelnienie naczynek, ale szczerze
      mówiąc, nie wiem, czy to pomoże.
      • mdzidzia Re: Jak wzmonić żyły? 03.10.06, 22:19
        z moim synem tydzień temu było tak samo!!!dziś byłam u lekarza na kontroli po
        szpitalu i powiedział mi że pękające żyły są spowodowane (dokładnie nie
        przytocze co powiedział bo nie zapamiętałam ale choć trochę cię naprowadzę)że
        organizm jest bardzo zakwaszony i to powoduje pękanie żył w kierunku tego robi
        się badanie chyba krwi chodzi o wskazanie odczynu PH, nawet tłumaczył mi na
        przykładzie dziecka które miało zakażenie dróg moczowych i nie mogli wogóle się
        wkuć, w takich przypadkach wzywa się chirurga przynajmniej oni tak robią w
        szpitalu!!my nie mieliśmy tego badania ale co dzień był przekłówany tak na 3
        godziny to zostawało i do wyjęcia!spróbuj zapytać ja gdybym wiedziała to
        kazałabym zrobić to badanie,może to rzeczywiście ma znaczenie.daj znać jak się
        coś dowiesz na ten temat od lekarzy!powodzenia
      • aniaimax Re: Jak wzmonić żyły? 04.10.06, 00:53
        ja jako dziecko tez dostawalam rutinoscorbin i cyclonamine. Ale najlepiej
        bedzie jak zapytasz lekarza w szpitalu.
    • anek.anek Re: Jak wzmonić żyły? 04.10.06, 11:14
      powinnaś porozmawiać z lekarzem w szpitalu tak zeby dodatkowym preparatem nie
      zaszkodzić leczeniu szpitalnemu.
      Mój syn miał na uszczelnienie naczyń krwionośnych brał rutinoscorbin. !
      tabletka dziennie. Ale efektów nie spodziewaj się natychmiast. U nas poprawa
      była widoczna dopiero po ok.2 tygodniach. Kuracja trwała miesiąc i co jakiś
      czas ją powtarzamy (notorycznie pękają mu naczynka krwionośne w nosie)
      • aurelia70 Re: Jak wzmonić żyły? 04.10.06, 15:30
        Dziękuję wszystkim za odpowoedzi i porady smile
        Rozmawiałam z lakerzem, wspomniałam o rutinoscorbinie i wapnie, ale powiedział
        mi, że niestety żyłki są kruche z powodu właśnie tego zakażenia, które jest
        także w krwioobiegu, więc osłabiło zyły. Jak zwalczymy zakażenie, żyłki się
        same wzmocnią. No może wtedy wesprzemy się rutinoscorbinem, żeby było
        organizmowi, ale po konsulatcji z lekarzem, oczywiście smile
        Jeszcze raz dziękuję i proszę nie zaniedbujcie żadnych oznak ZUM, bo potem
        trudno się wykaraskać!
        • phantomka Re: Jak wzmonić żyły? 04.10.06, 21:07
          Nasza miala niestety to samo...ale po kilku wkluciach zauwazylam, ze zalezy to
          tez od wprawy pielegniarki i zgadzalam sie tylko na jedna z pan, ktora
          potrafila szybko i sprawnie wejsc w zyle.
    • tatko1 Re: Jak wzmonić żyły? 09.10.06, 18:11
      potwierdzam że na słabe żyłki tylko wprawna pielęgniarka / z własnego
      doświadczenia, po wielu pobieraniach krwi wiedziałam która jak kłuje i po prostu
      prosiłam tę a nie inną panią/. Może zrobić wywiad wśród personelu albo rodziców
      innych dzieciaczków i grzecznie rozpytać która dobrze pobiera krew u maluszków i
      przy takich żyłkach poprosić taką panią, po prostu szkoda dziecka, dorosłego
      boli czasem pobieranie, a ile się małe dziecko nastresuje i namęczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka