Dodaj do ulubionych

Nietolerancja Laktozy

IP: *.* 13.10.01, 21:23
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie. Moja 4,5 miesięczna córeczka Ola ma nietolerancję laktozy, przez to jest bardzo nerwowa mało śpi, nie potrafi zapaść w głęboki sen, często płacze.Nie wiem czy są to objawy właśnie tej dolegliwości czy może jest to inny problem.Ola ogólnie jest bardzo kontaktowa, ruchliwa, próbuje sama siadać, śmieje się żeby w jednej sekundzie się rozpłakać. Będę wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Nietolerancja Laktozy IP: *.* 17.10.01, 07:34
      Witam Małgosiu,Moja Milenka najprawdopodobniej miała też nietolerancję laktozy. Tak przynajmiej mówiła doświadczona pediatra, która jest moją bardzo bliską koleżanką. Moja mała była cały czas niespokojna, miała okropne kolki i tzw. "strzelające" stolce. Moje menu (karmiłam tylko piersią) było bardzo ubogie - np. zero nabiału. W zasadzie nie pomogło nic na stałe. Na dwa czy trzy dni było trochę spokojniej po syropku Debridat. Może Twojej malutkiej pomoże. W czasie gdy Milenka miała ok. 4,5 - 5 miesięcy problem zaczął się kończyć. W tej chwili ma już 9,5 m-ca. Trzeba było przeżyć ten problem, na szczęście dzieciaczki z tego wyrastają. Może u Ciebie też już się skończy?PozdrawiamJola
    • Gość: guest Re: Nietolerancja Laktozy IP: *.* 19.10.01, 08:24
      Cześć ! Moje pediatra stwierdziła u maluszka nietolerancje laktozy, na podsawie wysypki. Podawalam mu preparat sojowy IZOMIL. Ale zrobilam sobie badania na bialko - jest uczulony na albumine, globuline i kazeine. Klasa 3 - wysoka. Pozostal izomil. Nawet Nutramigen go uczula. Moze warto sprawdzic i oczywiscie odstawic wszystko co zawiera laktoze ! Powodzenia Goska
      • Gość: guest Re: Nietolerancja Laktozy IP: *.* 19.10.01, 12:45
        Nietolerancja laktozy nie objawia się wysypką, a: tryskającymi kupkami, nagromadzeniem gazów, bólami brzuszka itp. Wysypka może być objawem skazy białkowej, a to nie to samo!!
        • Gość: guest Re: Nietolerancja Laktozy IP: *.* 20.10.01, 14:13
          Pat ma rację! Nietolerancja laktozy jest spowodowana brakiem lub niedoborem enzymu rozkładajacego dwucukier laktozę. Nie jest to choroba o podłożu alergicznym.Niemowlęta wraz z dojrzewaniem układu pokarmowego mogą produkować coraz więcej enzymów i coraz lepiej tolerować laktozę.Czasem jednak tak się nie dzieje i pozostaje tylko dieta.
    • Gość: guest Re: Nietolerancja Laktozy IP: *.* 21.10.01, 17:40
      Mój Kuba ma nabytą nietolerancję alktozy w wyniku podania antybiotyku kiedy miał m-ce i niestety zbyt silny lek,bez dostatecznej ochrony jelit zniszczył szczoteczkę loktozową - teraz ma lat a nietolerancja została - nie pije mleka ale może jeść wszystkie przetwory mleczne i nabiał ponieważ w nich laktoza jest już przetrawiona.Tak nam powiedziała nasza pediatra
      • Gość: guest Re: Nietolerancja Laktozy IP: *.* 25.10.01, 21:46
        Cześć Wiola.Może mogłybyśmy mail"em.Mój mail : hand@interia.plNietolerancja laktozy to temat już trochę mi znany.Czekam na kontakt , na pewno odpiszę.Małgosia mama OLI
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka