Dodaj do ulubionych

ASDII zamknięcie ubytku

17.11.06, 16:28
Jestem mamą 4,5 letniej Martynki. Za tydzień będzie miała zamknięcie ubytku
międzyprzedsionkowego o wielkości 0,46cm w szpitalu AM w Poznaniu. Narazie
wiem tylko że odbędzie się przez cewnikowanie serca. Dokładnie jaką metodą
jeszcze nie wiem. Czekam ponad dwa miesiące na wypis ostatniego badania.
Jeżeli ktoś przeszedł już taki zabieg to prosze o informacje. Jak długo
dziecko jest w szpitalu? Czy rodzic może nocować razem z dzieckiem. Prosze o
jakiekolwiek info z waszych doświadczeń.
Mama Beata
Obserwuj wątek
    • bety_t Re: ASDII zamknięcie ubytku 18.11.06, 23:06
      Zapomniałam dodać, że córcia będzie na oddziale VI (starsze dzieci). Czy można
      z nią nocować na oddziale? Mieszkamy pod Poznaniem więc hotel odpada. Nie wiem
      jak ona to przeżyje taki stres.
      Mama Martynki 4 latka (ASDII, WPW)
      • ogis1 Re: ASDII zamknięcie ubytku 19.11.06, 21:16
        WKLEJAM , może Ci sie przydadzą takie wiadomości.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=51682131&a=51682131
        DANE na temat Poznania

ŻYCZYMY jak najmniej stresu i udanej operacji

Pozdrawiam Ewa z rodziną
      • jukilop Re: do BETY 19.11.06, 22:19
        mam do Ciebie bardzo ważne pytanie
        czy dobrze rozumiem ze Twoje dziecko ma WPW ????
        i co chcą zamknąc ubytek bez "leczenia WPW"???
        • jukilop Re: do BETY 19.11.06, 22:33
          powyżej linki które moga Cię zainteresować (zamykanie ubytku przeskórnie)
          tak zwanymi parasolkami
          • jukilop Re: do BETY 19.11.06, 22:34
            to znaczy ponizej , przepraszam
            (post ninulek)
        • bety_t Re: do jukilop 20.11.06, 12:07
          Tak mała ma WPW i jest kontrolowana Holterem co rok. Nic nie wiadomo mi o
          leczeniu WPW. Nie miała nigdy częstoskurczu a pobudzeń nadkomorowych. Myślisz,
          że to może być problem przy zamykaniu ubytku???
          Mama Martynki (ASDII, WPW)
          • jukilop Re: do jukilop 20.11.06, 13:46
            wpw to przeciez czestoskurcze , napewno na holterze jej wychodza , ale nie ma
            takich ujawnionych częstoskurczy jak np miał Marrcin 160/min
            nie wiem jak to u Was ale u nas była podobna sytuacja
            zaburzenia rytmi i dziurka
            zamierzali zamknac ubytek przeskórnie i wtedy Marcin dostał częstoskurczu ,
            wycofali się lekarze z Zabrza uznali że najpierw należy zrobić ablację a potem
            zamknąć ubytek.
            Ja się na tym nie znam , ale jak mi tłumaczył nasz lekarz dla mnie było to
            logiczne że robi się to po kolei tym bardziej ze robiąc ablację (tym co nie
            mają dziurki międzyprzedsionkami oni specjalnie przebijają się bo np droga
            dodatkowego przewodzenia przebiega w lewym przedsionku.
            Pamietam ze dzwoniąc do Zabrza mówiłam ze syn ma ubytek i częstoskurcze i juz
            wtedy lekarz mówił że zobaczą czy właśnie nie należy najpierw pozbyć sie
            częstoskurczy.Zapamietałam że mówił właśnie iż często zdarza sie na odwrót i
            oni potem muszą to naprawiać.
            • jukilop Re: do jukilop 20.11.06, 13:48

• bety_t Re: do jukilop 20.11.06, 14:14
                No to teraz mnie wystraszyłaś. Domyślam się dlaczego wybrałaś Zabrze na miejsce
                operacji a nie Poznań. A czy można wykonać tą ablacje w trakcie zamykania
                ubytku? Bo jak dobrze zrozumiałm to obie metody wykonuje się przez
                cewnikowanie. Napisz mi prosze.
                • jukilop Re: do jukilop 20.11.06, 15:34
                  Boże nie chciałam Cię wystraszyć i nie był to powód wyboru ośrodka , u nas
                  historia była znacznie dłuższa oparta też o diagnozę Anina.
                  Ja po prostu nie chciałm czekać 1 rok w Aninie i dlatego pojechalismuy do
                  Zabrza
                  Mówie o tym byś lekarza zapytała jak on to widzi ja Ci tylko napisałam jak to
                  było w naszym przypadku.
                  Szcerze to tak myślę że gdyby nie wystąpiła ten częstoskurcz w czasie pierwszej
                  próby zamknięcia ubytku to pewnie oni by go zamknęli , naprawdę trudno mi teraz
                  gdybać
                  druga rzecz to Marcin miał dużo ubytków mial tętniaka , nie wiem może to
                  wszystko zależy cio się dzieje . Na przykład w Aninie na moje pytanie czy
                  ubytek może powodować częstoskurcze dostałam odpowiedź że tak i tam np . nic o
                  ablacji nie mówili
                  Pytasz czy oba zabiegi można zroibić jednocześnie , napewno NIE tego jestem
                  pewna ponieważ są to 2 różne zespoły lekarzy a cewnikowanie do ablacji jest
                  przez żyły (2 udowe)i 1 szyjna , natomiast zamykanie przeskórne przez tętnicę
                  udową . Zreszta nasz Marcin miała to zabiegi rozłozona ablacja 07/2006
                  zamyjkanie ubytku 08/2006
                  jeśli chcesz telefonicznie pogadać podaj nr na priv zadzwonię to Ci wyjaśnie ,
                  boi może źle piszę albo haotycznie i czegoś nie rozumiesz ???
                  A też tak myślę że może właśnie u Twojej córci dopiero jak będa w środku w
                  serdudszku to będa wiedziec co dalej robić.
                  • bety_t Re: do jukilop 20.11.06, 16:47
                    Dzięki Magdo za wyjaśnienie, po woli zaczynam to wszystko rozumieć. Wcześniej
                    dużo czytałam o tych wadach ale nigdzie nie było mowy jednocześnie o ASD II i
                    WPW. Jutro mamy wizyte u naszego Kardiologa więc o wszystko ją wyptamy. Zabieg
                    ma wyznaczony na 28-ego listopada więc mamy troche czasu na decyzje. Jeszcze
                    jutro czeka ją pierwsze w życiu pobranie krwi na antygen HBS i anty HCV. Mam
                    nadzieje,że w razie innego terminu operacji nie będzie musiała go powtarzać.W
                    razie pytań jescze się odezwe.
                    Mama Martynki (ASD II WPW)
                    • jukilop Re: do jukilop 20.11.06, 18:33
                      antygen HBS jest ważny 3 miesiace
                      anty HCV nie wiem
                      • bety_t Re: do jukilop 21.11.06, 09:26
                        Jeszcze raz Ci dziękuje Magdo. Jesteś super, życze dużo zdrówka i mało
                        problemów dla Ciebie i Marcina
                        Mama Martynki
    • bety_t Re: ASDII zamknięcie ubytku 22.11.06, 16:40
      Właśnie dowiedziałam się, że Martynka przede wszystkim będzie miała echo
      przezprzełykowe i wtedy zadecydują o ewentualnym zamnięciu ubytku, który trochę
      się powiększył i obecnie wynosi 0,7-0,8 cm. W poniedziałek 27-ego jedziemy do
      szpitala a badanie wyznaczono na 28-ego. Mają tylko nadzieje, że w trakcie
      zabiegu nie pojawi się częstoskurcz. Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za
      informacje
      Mama Martynki (ASD II, WPW)
      • bety_t ubytek zamknięty 30.11.06, 21:13
        Dzisiaj wróciliśmy do domu po zabiegu cewnikowania serca i zamknięcia ubytku
        ASD II Amplatzeram. Martynka była bardzo dzielna. Miała ubytek ok 8mm po
        balonikowaniu 11mm. Amplatzera ma 14 mm. Bardzo dziękuje wszystkich za wsparcie
        i informacje o przebiegu zabiegu a szczególnie Madzi I Wiesi. Dziewczyny
        jesteście super. Bardzo mi pomogłyście. Pozdrawiam wszystkich
        Beata
        • jukilop Re: ubytek zamknięty 01.12.06, 08:10
          To nie my to Forum jest super , my tylko oddajemy to co ktoś kiedyś nam dał
          cieszę się bardzo ze u Was dobrze
          Uważaj na małą , pamiętaj o IZW
          P>S Mimo wszystko zawsze się cieszę z pozytywów na rzecz Poznania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka