thesaloniki 24.11.06, 14:12 mam pytanie nie o autyzm czy inne okropne rzeczy ale o to jak czuły się wasze dzieci po tym szczepieniu i w jakim wieku wasi lekarze je zaszczepili ? Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzaleczka Re: kto szczepił mmr ? 24.11.06, 14:18 ja szczepiłam odpowiednikiem, czyli PRIORIX (zalecenie alergolog) Odpowiedz Link Zgłoś
mama1_24 Re: kto szczepił mmr ? 24.11.06, 14:20 ja szczepiłam synka jak miał 13 miesięcy, czyli półtora miesiąca temu, żadnych niepokojących objawów nie było, po tygodniu wyskoczyła mu pokrzywka ale pani doktor powiedziała, że to nie od szczepionki tylko jakieś uczulenie Odpowiedz Link Zgłoś
iwonia2 Re: kto szczepił mmr ? 24.11.06, 15:39 mojego 5 latka 2 tyg temu zaszczepili mmr wszystko jest w porzadku zadnych niepokojacych objawow Odpowiedz Link Zgłoś
bibba Re: kto szczepił mmr ? 24.11.06, 15:41 moi synowie obydwaj byli zaszczepieni w 13 miechu, nie mielismy zadnej reakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.ax Re: kto szczepił mmr ? 24.11.06, 15:49 Ja szczepiląm syna Priorixem (bo akurat to na szczescie mieli w przychodni) jak miał chyba 13 m-cy (zgodnie z kalendarzem szczepien). Zero objawów, wszsytko było OK. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_monika Re: kto szczepił mmr ? 24.11.06, 15:59 a to jest szczepienie obowiązkowe ?? ja najchętniej nie szczepiłabym mojego dziecka.... Co wogóle sądzicie o obowiązkowym szczepieniu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
anettaa1 Re: kto szczepił mmr ? 24.11.06, 17:16 sadze ze nie powinno byc obowiazkowych szczepień.Dawniej nie mialam nic przeciwko szczepieniem ale po tym jak moje dziecko zachorowało po dtp,jestem przeciwna szczepieniom.Nie szczepie swojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
kitka05 Re:do anettaa1 24.11.06, 22:00 Czy możesz mi napisac co było dziecku po szczepieniu na DTP? Ja też jestem przeciwniczką szczepień, mała skończyła rok i była szczepiona tylko w szpitalu. Jest bardzo nerwowa i lekarz doradził mi abym poczekała aż całkowicie rozwinie się system immunologiczny, czyli do drugiego roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
anettaa1 Re:do anettaa1 29.11.06, 15:19 nagle zaczeła sie dlawic,z buzileciala jej piana,nie mogla oddychac,a pozniej jak oddech złapała to sie trzesła,leciala przez rece,byla blada az przezroczysta,po pieciu minutach zaczela płakac,tak jakby jej przeszło,ale w szpitalu spedziłyśmy 2 tyg. A skad znalazłaś lekarza,ktory nie jest za szczepieniem???gdzie mieszkasz???rozumiem ze nie masz problemu ze zwlekaniem?? moja mala tez jest nerwowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ania19771 iwonia2!!! 24.11.06, 18:17 iwonia2!!! jakie jest zalecenie dla 5cio latków?? Moja córka skończyła w pażdzierniku 5 lat i nic mi nie mówiono o szczepieniu Odpowiedz Link Zgłoś
iwonia2 Re: iwonia2!!! 24.11.06, 18:29 ja mieszkam w Irlandii moj synek juz chodzi do szkoly a tutaj te szczepienie jest wykonywane w wieku 5 lat i ponownie w wieku 10-14 r zycia.kalendaz szczepien jest nieco inny niz w polsce .tutaj szczepi sie wszystkie dzieci rowniez Hib oraz Men C szkoda ze w Polsce sa odplatne.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: kto szczepił mmr ? 24.11.06, 16:37 W 13 m-cu (2 tygodnie temu). Nie było żadnych objawów ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
kiw75 Re: kto szczepił mmr ? 24.11.06, 17:20 www.dzieci.bci.pl/strony/autism/wywiadMc.htm ja nie zamierzam szczepić. Dzieciak ma 15 m-cy i jeszcze nas nie "wezwano"... Odpowiedz Link Zgłoś
ania19771 Re: kto szczepił mmr ? 24.11.06, 18:15 moj syna ma prawie 21 miesięcy i tez nas nie wołają(teraz jestesmy po ospie wiec na chwilę dadza nam spokój)do ukończenia przez Patiego 2 lat nawet nie rozmyślam o szczepieniu a potem zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: kto szczepił mmr ? 24.11.06, 18:28 Marek dostał tę szczepionke w 13 miesiącu życia - nie miał żadnych reakcji poszczepiennych, czuł się dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: kto szczepił mmr ? 24.11.06, 21:18 Zbyszko miał 15 miesięcy i był zaszczepiony MMRII-na szczęście nie było żadnej reakcji koleżanki córeczka po MMRII zachorowała na wszystko czyli na odrę,różyczkę i świnkę(postaci poronne).Cała przychodnia się zleciała aby ją obejrzeć bo nikt takiego dziecka jeszcze nie widział.W tej przychodni był to pierwszy taki przypadek.Dzięki niebiosom przechorowała to wszystko bez powikłań. Odpowiedz Link Zgłoś
kanaviosta Re: kto szczepił mmr ? 24.11.06, 22:20 wystarczy wpisać w google hasło: autyzm a szczepienie. naprawdę można znaleźć mase informacji na ten temat i wyrobić sobie opinię. przeprowadzneie sondy na forum, gdzie odezwie się mnóstwo osób, których dzieci zniosły te szczepionkę dobrze, nie zmniejsza przeciez w żaden sposób ryzyka, że nasze dziecko zachoruje. jeżeli chodzi o moje zdanie na temat szcepień, jestem ostrożna. oboje z mężem zauważylismy, że po każdej szczepionce Mała przeżywała regres w rozwoju. warto więc przed zaszczepieniem dziecka zażądać w przychodni szczegółowych informacji dotyczących składu szczepionki i samemu wyszukać możliwie najwięcej informacji na jej temat. i warto pamiętać o tym, że kazdy rodzić ma moralne prawo sprzeciwu przeciwko nim. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: kto szczepił mmr ? 25.11.06, 01:40 Franka była szczepiona MMR II ze 3 miesiące pozniej niz wynikało z kalendarza szczepien, bo mnie było nie po drodze do przychodni. Z epłna swiadomością, co podaję, zaszczepiłam dziecko, praktycznie nie było reakcji. Co więcej, kilka lat wczewsniej wybrałam MMR II do zaszczepienia Juniora zamiast "zwykłej" wówczas szczepionki przeciwko odrze, MMR była uważana wtedy za lepszą, prawie luksusową szczepionkę. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiik Re: kto szczepił mmr ? 25.11.06, 12:33 szczepiłam MMRII, córka miała po tygodniu bardzo wysoką gorączkę Odpowiedz Link Zgłoś
dragon_fruit warto przeczytac 25.11.06, 14:22 www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=996&spec=75&print=1&_tc=5C2B90545CA04B36BC3D565AC0217F73 Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw w 13 ms- córka czuła się po szczepieniu doskonale 25.11.06, 14:30 a na temat podważonych już 1000 razy teorii o autyźmie i in i mmr nie będę się wypowiadać bo już nie mam siły.. Odpowiedz Link Zgłoś
dragon_fruit Re: w 13 ms- córka czuła się po szczepieniu dosko 25.11.06, 14:31 no wiesz trudno sie nie zaniepokoic majac dziecko poddac szczepieniu po takich sensacjach Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: w 13 ms- córka czuła się po szczepieniu dosko 25.11.06, 14:35 Te "sensacje" są sprzed prawie 10ciu lat- podważone były już wiele razy.Inna sprawa, że po puszczeniu tego filmu powinni poprosić o komentarz jakiegoś dobrego lekarza.Niestety-mamy to do siebie, że zanim coś sprawdzimy wpadamy w panikę... Odpowiedz Link Zgłoś
dragon_fruit Re: w 13 ms- córka czuła się po szczepieniu dosko 25.11.06, 14:39 mam pierwsze dziecko -pierwszy raz o tym slysze, bo mnie nie interesowaly wczesniej takie rzeczy filmu nie widzialam-teraz czytam powinnam sie nie interesowac i szczepic? Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: w 13 ms- córka czuła się po szczepieniu dosko 25.11.06, 14:53 Ależ oczywiście, że interesować.Interesowanie to jednak nie to samo co panikowanie( a tak było na forum po filmie).Interesowanie to szukanie odpowiedzi.Panikowanie to darcie szat i krzyki, ze nie będzie się szczepić dziecka... Odpowiedz Link Zgłoś
dragon_fruit Re: w 13 ms- córka czuła się po szczepieniu dosko 25.11.06, 14:56 zgadzam sie Odpowiedz Link Zgłoś
yeti Re: w 13 ms- córka czuła się po szczepieniu dosko 25.11.06, 19:19 dragon_fruit wkleiła link i .... proponuję przeczytać uważnie i ze zrozumieniem. "Punkty końcowe: zapadalność na autyzm, wiek zachorowania. Czas zachorowania na autyzm definiowano jako moment rozpoznania choroby przez lekarza lub stwierdzenia wyraźnej regresji rozwoju psychoruchowego dziecka" Zrozum, żaden rodzic nie idzie następnego dnia po szczepionce do lekarza mówiąc, że jego dziecko cofa się w rozwoju. To trwa jakiś czas, do tego dochodzi pałętanie się po różnych lekarzach zanim któryś stwierdzi autyzm i wtedy może minąć napradę dużo czasu i wtedy żaden lekarz nie powie, że to wina szczepionki. Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: w 13 ms- córka czuła się po szczepieniu dosko 25.11.06, 20:45 żaden lekarz nie powinien się wypowiadać, "po czym" dziecko choruje na autyzm. tu trzeba by było przeprowadzić badania na reprezentatywnej grupie. Odpowiedz Link Zgłoś