Dodaj do ulubionych

berodual- jest zamiennik ?

28.11.06, 10:03
Witam,

Mam pytanie czy istnieje lek o podobnym działaniu jak berodual ?
Lekarz przepisał nam inhalacje berodual + budesonid mite - syn ma je
przyjmowac minimum ok. miesiąca (a podejrzewam, ze moze sie okazac ze dłuzej)
tylko, ze wczoraj w aptece nogi sie pode mna ugiely, jak sie dowiedziałam, ze
berodual jest 100% płatny i kosztuje bagatela 61 PLN - stad moje pytanie, bo
wiem, ze czesto istnieja leki o identycznym składzie i niektore sa
refundowane a inne nie... zwazywszy na to, ze lek bedziemy stosowac
przewlekle to wolalabym jakis tanszy odpowiednik...
M
Obserwuj wątek
    • inap Re: berodual- jest zamiennik ? 28.11.06, 10:16
      Lek o podobnym działaniu, ale chyba nie identycznym to Atrovent. Mojemu synowi
      Berodual powoduje przyspieszoną akcję serca, więc zamiast niego zapisali nam
      ten właśnie lek. Nie pamiętam natomiast czy jest tańszy i trzeba by
      skonsultować czy to podobieństwo Atroventu jest wystarczające w przypadku
      Twojego dziecka.
      • marikaso Re: berodual- jest zamiennik ? 28.11.06, 10:50
        Atrovent kosztuje ok. 8 PLN jesli jest na receptę, na której lekarz cos
        odpowiednio zaznaczył i ok. 30 PLN jesli lekarz tego nie zaznaczył. Nam nie
        zaznaczyłsad
    • aniald1 Re: berodual- jest zamiennik ? 28.11.06, 10:22
      Czy jest zamiennik nie wiem ale kupowałam berodual tydzień temu na recepte i
      płaciłam niecałe 20zł (w Gdańsku)!!!!!! Lekarka coś tam pozaznaczała na recepcie
      (pytała też czy dziecko jest pod opieka alergologa - może z tego wzgledu jest ta
      róznica w cenie).
      • monika9920 Re: berodual- jest zamiennik ? 28.11.06, 10:44
        Hmm, to mi przepisał lekarz rodzinny, bo wizyte u alergologa mam dopiero 9
        grudnia.... moze to ma znaczenie... tylko mogl mnie uprzedzic, ze jak on
        wypisuje to 100% a jak alergolog to duzo mniej... w koncu róznica jest
        kolosalna i skad ja - pacjent mam o tym wiedziec.... w aptece tez nie
        powiedzieli, ze ma znaczenie jaki lekarz przepisuje tylko, ze jest platny
        100%...
        ZUS placimy we wszystkich wojewodztwach na takich samych zasadach - to chyba
        nie moze być, ze w jednym województwie lek jest refundowany a w innym nie..
        M
        • aniald1 Re: berodual- jest zamiennik ? 28.11.06, 11:02
          monika9920 napisała:

> Hmm, to mi przepisał lekarz rodzinny, bo wizyte u alergologa mam dopiero 9
          > grudnia.... moze to ma znaczenie...

Mi ta receptę przepisał pediatra a o alergologa tylko zapytał.
    • jedynataka1 Re: berodual- jest zamiennik ? 28.11.06, 10:55
      to coś na receptach , to literka P- dotyczy chorób przewlekłych i wtedy min
      berodual jest tańszy. Czasami wystarczy poprosić lekarza o receptę P- nie wiem
      dlaczego niektórzy lekarze nie wypisują tego bez proszenia- bo skoro
      długotrwałe podawanie leku, to chyba coś przewlekłego... ale cały przemysł
      farmaceutyczny i układziki z lekarzami to jedna wielka granda. Więc ja się
      upominam w takich sytuacjach o receptę P i nie odmówiono mi jeszcze...
      pozdrawiamsmile
    • iljana Re: berodual- jest zamiennik ? 28.11.06, 11:50
      Kupowałam berodual, ale nie płaciłam 61 zł...

Atrovent działa już po 3 min. a działanie utrzymuje się do 6 godzin, natomiast
      berodual działa od 3-5 min i utrzymuje działanie do 8 godzin. Berodual po
      otwarciu moze byc stosowany przez miesiąc sad a o Atrovencie nic takiego nie
      napisali.. ciekawe? ma ktoś informację na ten temat?
      • mag_kak Re: berodual- jest zamiennik ? 28.11.06, 13:18
        A gdzie jet napisane o stosowaniu tylko przez miesiąc po otwarciu??? Strasznie
        sie zmartwiłam ta wiadomością, bo ja patrzyłam na termin wazności. Teraz nie
        wiem, co o tym myslec.
    • inap Re: berodual- jest zamiennik ? 28.11.06, 11:56
      Przyszło mi coś jeszcze do głowy. Czy Ty potrzebujesz leków do podawania z
      nebulizatora (inhalator)?Atrovent ja kupowałam w kropelkach właśnie do
      inhalacji nebulizatorem, nie wiem czy jest w innej postaci. Bo budesonit mite
      to raczej nie do nebulizacji
      • monika9920 Re: berodual- jest zamiennik ? 28.11.06, 12:15
        Budesonid mite wykupiłam (on był tani) i podaje przez taką plastikową tubę
        rozkładana teleskopowo na trzy długości.... mam nadzieje, ze tak jest ok (?)-
        przez to samo chce podawac Berodual (albo Atrovent - ale chyba wtedy on nie
        moze być w krpelkach tylko w psikaczu) - jak sie rozmowie z moim lekarzem, zeby
        mi dopisał P na recepcie, albo zmienil lek.
        M
    • mag_kak Re: berodual- jest zamiennik ? 28.11.06, 13:16
      Pytałam ostatnio naszą alergolożkę o różnicę między berodualem a atroventem i
      dowiedziałam sie, że b. ma jakieś dwa składniki których atrovent n ie ma . A
      cena jest rzeczywiście porażająca!!!
    • asik37 Re: berodual- jest zamiennik ? 28.11.06, 13:36
      Twoj syn ma przyjmowac berodual przez miesiąc???????? Nam alergolodzy berodual
      kazą stosowac jedynie jak dziecko ma silny suchy kaszel (max 3-5 dni) potem
      mucosolvan.
      • monika9920 Re: berodual- jest zamiennik ? 28.11.06, 14:15
        Tak, rodzinny powiedział mi, że miesiac co najmniej, ale 9 grudnia bede u
        alergologa to to skonsultuje - bo to jest moja kolejna watpliwosc.
        Jakies poltora roku temu trafilismy do szpitala na ostry dyzur z atakiem i
        wtedy lekarz przepisal nam berodual (nie pamietam czy tez byl taki drogi) i
        kazal podawac TYLKO podczas ataku i nie wiecej niz dwie dawki na dobe - wtedy
        dziecko miało 2 czy 3 takie ataki - berodual pomagał od reki, ale dawno juz
        sie przeterminowal i wyrzucilam z apteczki, no ale temat powrócil (:
        M
    • plastula Re: berodual- jest zamiennik ? 28.11.06, 14:12
      Ja też miałam receptę na berodual (areozol) i cena mnie zaskoczyła niemiło. Nie
      jest on refundowany nawet na receptę z P ( tak mi powiedziała Pani w aptece).
      Lepiej opłaca się kupić berodual w postaci kropli do inhalatora (ok. 18zł). W
      mojej aptece była możliwość wypożycznia inhalatora, gdy kupowało się u nich
      leki (koszt 10zł za 14 dni). I tak wyszło dużo taniej i inhalacje ponoć
      bardziej skuteczne z inhalatora.
    • inap Re: berodual- jest zamiennik ? 28.11.06, 14:38
      Oczywiście skonsultuj ze swoim alergologiem jak najbardziej ale uspokoję Cię
      można podawać przez miesiąc. Alergiczne dzieci często mają takie zalecenia, a
      niektórzy na stałe na przykład pulmicortem, czyli budesonitem mite (to to samo
      tylko nazwa inna w zależności od formy leku - Pulmi...do nebulizatora,
      budesonit mite - tuba)
    • alin9 Re: berodual- jest zamiennik ? 28.11.06, 18:29
      Berodual nie jest refundowany ponieważ bto lek wspomagający.Dopiero budesonid to
      lek(dlatego refundowany).Stosować można długo jak trzeba.pozdrawiam.
    • joanmiro Re: berodual- jest zamiennik ? 29.11.06, 01:15
      wspominany przez dziewczyny Atrovent nie jest zamiennikiem dla Berodualu.
      Atrovent zawiera tylko jedną substancję (ipatropium) a w berodualu są dwie:
      taka sama jak w Atrovencie (ipatropium ) i druga (fenoterol). Ale może lekarz
      mógłby przepisać Atrovent i dodatkowo lek, który zawiera tą drugą substancję z
      Berodualu, a taki lek jest w Polsce w sprzedaży i nazywa się Berotec. Jest na
      receptę ze zniżka 30%. Atrovent jest ze zniżką tylko na receptę z literką P. A
      Berodual niestety zawsze płatny 100%. pozdrawiam i życzę synkowi zdrowia.
      • iljana Re: berotec 29.11.06, 10:02
        Joanmiro wspomniała o Berotec'u

www.leki.med.pl/lek.phtml?id=37&idnlek=92&menu=3
        Atrovent + Berotec miałyby działanie takie jak Berodual, tyle że nie wiem czy
        takie stosowanie jest wygodne. Oraz, czy skoro dziecko autorki ma problemy z
        sercem po zastosowaniu berodualu, to czy A+B nie sprawi dokładnie tego samego.

Berotec ® (fenoterol)
        Krótkodziałający lek beta-mimetyczny o wpływie rozszerzającym na oskrzela.

www.boehringer-ingelheim.pl/produkty_berotec.php?PHPSESSID=bbe3ce3a7d01dd0c1b07209eb235cae3
      • aniald1 Berodual nie zawsze jest płatny 100 %!!!!!!!!! 01.12.06, 14:33
        joanmiro napisała:

A
        > Berodual niestety zawsze płatny 100%.
        • monika9920 Re: Berodual nie zawsze jest płatny 100 %!!!!!!!! 01.12.06, 16:20
          czyli jednak moze byc z "P" i wtedy jest refundowany ? Teraz juz wykupilam
          berodual ale temat dalej jest dla mnie wazny bo prawdopodonie lek bede musiala
          miec w domu dopoki nie skoncza sie ataki astmy u malego (czyli kilka
          miesiecy... czy lat....)
          Monika
    • iljana Re: berodual- jest zamiennik ? 29.11.06, 09:56
      Dołożę jeszcze:

Atrovent jest lekiem prostym (bromek ipr.) a berodual złożonym, zawierającym:
      fenoterol pobudzajacy rozkurczanie oskrzeli, oraz hamujący uwalnianie
      mediatorów reakcji alergicznych. Drugi składnik to wspomniany bromek
      ipratropium, który uzupełnia się z tym pierwszym i umożliwia stosowanie małych
      dawek fenoterolu i zapewnia bezpieczeństwo terapii.

Leki jednoskładnikowe na wzór Atroventu i Atroventu N ( roztwór do inhalacji,
      aerozol do nosa) to np Itrop - tabletki, i roztwór do wstrzyknięć, oraz Steri-
      Neb Ipratropium -amp do nebulizacji

Atroventu nie powinno się stosować w przypadkach nagłych, gdzie konieczne jest
      natychmiastowe rozszerzenie oskrzeli. Wskazania: leczenie i zapobieganie
      duszności w przebiegu przewlekłych obturacjyjnych zapaleń oskrzeli, w
      przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc, w lekkich!! i średniciężkich!!
      przypadkach astmy oskrzelowej.

Berodual - zapobiega objawom przewlekłych chorób obturacyjnych dróg
      oddechowych z odwracalnym skurczem oskrzeli: astmy oskrzelowej, przewleklego
      zapalenia oskrzeli z rozedmą lub bez rozedmy płuc i ich leczenie.
      Stosowany w przypadkach każdego nasilenia astmy oskrzelowej, zwłaszcza w
      przypadkach nagłych.

Uwagi dla obu leków: działania nieporządane rzadko występują, i są to m. inn.
      kaszel, nerwowość, bóle i zawroty głowy, arytmia, hopokaliemia, nudności,
      kołatanie serca, pokrzywka, wysypka, itp.

O MIESIĘCZNEJ WAŻNOŚCI KROPLI Berodualu PO ICH OTWRCIU napisane jest tutaj:
      www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=320
      • monika9920 Re: berodual i ostry dyzur 30.11.06, 09:22
        Dzieki , dziewczyny wiem juz wszystko, powoli zaglebiam sie w temat astmy
        (:...... Berodual jednak wykupilam... i dobrze zrobilam bo dzis w nocy mielismy
        atak kilkugodzinny takiego duszacego, suchego kaszlu, ze....no ale wiecie jak
        to wyglada...kiedy po wyziebieniu pokoju, nawilzeniu, podaniu clemastinu i
        trzeciej dawce berodualu nie bylo poprawy zadzwonilam na "nocna pomoc lekrska"
        gdzie pediatra stwierdzil, ze on nic nie pomoze i zeby jechac na ostry dyzur
        laryngologiczny, ale on nie wie do ktorego szpitala.... po wielu telefonach na
        rózne informacje medyczne gdzie automaty dyktuja adresy szpitali... dodzwoniłam
        sie na podany numer, który okazał sie izba przyjec jakies szpitala gdzie miła
        pani poinformowała mnie ze ostry dyzur laryngologiczny dla dzieci od maja nie
        istnieje (przynajmniej w Warszawie) i ze mam jechac do "nocnej pomocy
        lekarskiej" - czyli tam gdzie mi juz przez tel powiedziano, ze mi nie pomoga...
        ewentualnie do najblizszego szpitala dzieciego ale tam sa tez tylko pediatrzy...
        Mały na szczescie jednak w koncu zareagował na podane leki i kaszel sie
        uspokoil, ale szczerze powiem fakt, ze w razie jakby co nie mam mozliwosci
        otrzymania specjalistycznej pomocy napawa mnie przerazeniem....
        Pozdrawiam wszystkie mamy i zycze dzieciaczkom zdrowych oskrzeli...
        M
        • makoc Re: berodual i ostry dyzur 30.11.06, 12:00
          ojej, to się mogłaś "lekko" przerazic tą nocną akcja! skandal, ze zlikwidowali
          te całodobowe dyżury! rok temu od razu pojechalam z ciezko chorym dzieckiem do
          szpitala i nas od reki przxyjeli. A teraz gdy nei ma zagrożenia życia, to do
          szpitala tylko ze skierowaniem. czyli najpierw na nocna pomoc lekarska, gdzie
          ostatnio tłoczno dosc. moze to trwac kilka godzin, zanim dziecko zostanie
          przyjete do szpitala i rozpocznie sie leczenie.

co do berodualu, to cena okropna! córka dostala obturacyjnego zapalenia
          oskrzeli i alergolog zapisal wlasnie berodual, budesonid mite i kazal kupic
          tube. Zostawilam w aptece 150 zl. to był szok!!!
          • milena2004 Re: berodual i ostry dyzur 30.11.06, 12:17
            czy mogłabyś napisać jakiej firmy tubę kupiłaś i iza ilę, ja własnie stoję
            przed dylematem kupic tubę i budesonid mite czy jednak poprzestać na
            inhalatorze i plumicorcie, Milena
            • u.too Re: berodual i ostry dyzur 30.11.06, 13:39
              najtaniej (bo nie do jednokrotnego urzytku) i najkorzystniej dla dziecka jest
              kupić sprężarkę (inhalator) + nebulizator np. na allegro
              i leki do nebulizacji, radzą sobie nawet z obturacyjnym zapaleniem oskrzeli i
              dziecko dostaje je w postaci neutralnej dla układu pokarmowego
              do nebulizacji jest zarówno berodual i pulmicort
              córeczka właśnie dostaje oba na obturacyjne zap. oskrzeli
              • u.too Re: berodual i ostry dyzur 30.11.06, 13:40
                użytku oczywiście wink
          • gosc132 Re: berodual i ostry dyzur 30.11.06, 12:18
            ja na ta sama chorobe zostawilam 145 zl w aptece, a propos dyzuru to chyba jest
            jeszcze w Dziekanowie Lesnym dla Warszawiakow? bylam w marcu o g.20 i przyjeli
            w ramach dyzuru...wtedy to byla krtan
            • monika9920 Re: berodual i ostry dyzur 30.11.06, 12:24
              Na informacji medycznej twierdzą, ze ostrych dyżurów nie ma od maja, wiec w
              marcu jeszcze pewnie były....
              M
    • agab51 ventolin 01.12.06, 11:10
      moja córka żle reagowała na Berodual (powodował u małej wymioty) i zmieniono jej
      na Ventolin, to chyba jest właśnie zamiennik dla Berodualu. cen niestety nie znam.
      • sylaluk Re: ventolin 03.12.06, 21:51
        Hej
        Kupowałam ostatnio Synkowi Ventolin, cena ok 8 zł (u nas działa rewelacyjnie)
        pozdrawiam
        Sylwia i Hubi(24.09.2003)
    • monika9920 Re: berodual- jest zamiennik ? 08.12.06, 12:33
      Juz wiem i dziele sie info, moze sie przyda innym mamom : wczoraj bylam u
      mojej rodzinnej i mi wyjasnila : otóz ta substancja, ktora rozszerza oskrzela i
      powoduje natychmiastowa ulge podczas ataku astmy to salbutamol - i on jest
      zarowno w lekach : Berodual, jak i Berotek, Ventolin, Serevent, z tym, ze w
      Berodualu jest jeszcze jakas substancja, która działa łagodząco - uspokajajaco
      na serce, a w tych innych lekach jej nie ma i podczas ich podawania nastepuje
      przyspieszenie akcji serca- stad ich dlugie stosowanie moze powodowac
      tachykardie - i dlatego berodual jest przepisywany osobom, ktore musze czesto
      korzystac z takiego leku , jak równiez dzieciom. Jest tez opcja przepisania
      np. ventolinu + leku, który zwalnia serce (bodajze Atroventu-ale nie jestem
      pewna czy nie pomylilam nazwy) - ale w Berodualu jest dobrze bo jest wszystko
      w "jednym". Jezeli chodzi o doraźne stosowanie w rzadkich atakach to bez obaw
      można stosować np. Ventolin, który zreszta wykupiłam - kosztuje 4,04 PLN ! Nie
      wiem dlaczego NFZ nie refunduje Berodualu, moze to, ze ktoś chce przy okazji
      posiadania astmy uniknąc tachykardi to zbytnia fanaberia smile
      Pozdrawiam
      Monika - wchodząca w arkana astmy i leków z tym związanych smile
      • kathiaaa85 Re: berodual- jest zamiennik ? 11.03.17, 00:19
        Bzdura! Ta informacja jest o tyle ciekawa, że jako astmatyk z doświadczeniem stwierdzam, że berodual był jedynym lekiem, który mocno wpływał na gospodarkę całego organizmu. Nie brać, nie brać, nie brać! Po większym ataku astmy, a więc użyciu tego leku, chorowałam na gigantycznego kaca: ledwie powłóczyłam nogami, migrena, kołatania serca. Czułam serce w przełyku jak przy ciężkiej nerwicy, ewidentnie miał duże oddziaływanie. Natomiast ventolin - jeden-dwa wziewy i spokój. Brak problemów z sercem, oddychaniem i migrenami.
        Oczywiście, że warto walczyć bez inhalatorów, ale jeśli już natrafia nas mus, tylko ventolin. Jedyny, który mi pomagał i nie robił krzywdy przy okazji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka