Dodaj do ulubionych

wada wrodzona ucha

IP: *.* 05.07.02, 17:56
Urodziłam córkę z wadą wrodzoną małżowiny usznej (szczatkowa), bez przewodu słuchowego, drugie uszko jest zdrowe i wykształcone, badania w Akademii Medycznej w Gdańsku wykazały, że w chorym uszku jest ucho środkowe itd. dziecko słyszy na oba uszka, lekarze radzą mi zrobienie operacji w jak najpóźniejszym terminie nawet w okresie dorosłości , inni mówią o wieku 6 lat , nie mam doświadczenia w tej sprawie ani tzw. żywego przykładu w okolicy, podobno zniekształcone uszko usuwa się, a nowe wygląda jak gdyby było przeźroczyste, szukam wybitnych specjalistów i rodzin, które zetknęły się z tym problemem .Kicia
Obserwuj wątek
    • Gość: Monika25 Re: wada wrodzona ucha IP: *.* 05.07.02, 20:55
      Witam!Nie wiem jak w Gdansku, ale w Warszawie poleciłabym Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu ul,Pstrowskiego 1 tel 8351377 rejestracja przychodni, 8640886 oddział laryngologiczny.Proponowałabym konsultację u prof Skarżyńskiego. Może będzie mógł Ci powiedzieć gdzie możesz u siebie wykonać taką operację (prawdopodobnie będzie konieczne wytworzenie przewodu słuchowego i rekonstrukcja małżowiny usznej).Życzę powodzenia Monika
    • Gość: Ania_M. Re: wada wrodzona ucha IP: *.* 07.07.02, 17:25
      Z dokładnie taką samą wadą urodził się syn mojej sąsiadki. Dodatkowo twarz chłopca była wyrażnie asymetryczna (kości policzkowe na różnym poziomie, niesymetryczna kość szczękowa). Sąsiadka od kilkunastu lat leczy syna w Ośrodku Chirurgii Plastycznej i Rekonstrukcyjnej w Polanicy Zdroju. Marcin na pierwszą konsultację pojechał w wieku 2-3 lat. Wtedy lekarze orzekli, że z zabiegami operacyjnymi należy poczekać do wieku szkolnego. Chłopiec ma obecnie 15 lat, a pierwsze zabiegi rekonstrukcyjne miał w wieku ok. 8 lat (dokładnie nie pamiętam ). Kształtowanie prawidłowego układu kości czaszki trwało kilka lat. Dopiero w zeszłym roku lekarze zabrali się za rekonstruowanie przewodu słuchowego i małżowiny usznej. Obecnie leczenie Marcina nadal trwa i prawdopodobnie skończy się przed 20 rokiem życia. Szpital w Polanicy mieści się przy ulicy Kościelnej 1; tel. (074)8681295, (074)8681386. Zadzwoń, warto. Głowa do góry, zobaczysz będzie dobrze.Ania M. - mama Marysi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka