Dodaj do ulubionych

szczepionki zalecane

IP: *.* 05.01.03, 17:18
Jest kalendarz szczepień a w nim szczepienia, na które trzeba zaszczepić dziecko i te tzw zalecane, czy szczepicie na nie dzieci? Ja raczej tak, w tym tygodniu będę szczepiła synka (półtoraroku) szczepionką o nazwie infanrix+ipv+hib. Czy znacie tę szczepionkę? Korzystacie ze szczepień dodatkowych i co o nich myślicie?pozdrawiam wszystkie emama i ich maluszkiDorota
Obserwuj wątek
    • Gość: Ola.P Re: szczepionki zalecane IP: *.* 05.01.03, 22:14
      Ja szczepiłam na hib-a , kiedy Pawełek skończył roczek a miesiąc później na odrę, świnkę i różyczkę (w jednym).Jestem zdania, że lepiej zapobiegać niż patrzeć potem na ból dziecka.Pozdrawiam, Ola
    • Gość: ilka Re: szczepionki zalecane IP: *.* 06.01.03, 11:36
      Ja również szczepiłam synka Hiberix-em i MMR II po skończeniu roku. Przeciw polio - Imovaxem (IPV - inaktywowaną szczepionką) to dużo bezpieczniejsze niż tradycyjne OPV. Starszej córki nie szczepiłam i przeszła świnkę, różyczkę, ospę i 2 zapalenia płuc wywołane być może HIB-em. Jestem zdania, ze lepiej zaszczepić dziecko, jeśli jest taka możliwość, niż potem leczyć :)Zastanawiam się jeszcze nad Varilixem, przeciwko ospie wietrznej, ale to podobno bardzo droga szczepionka ok. 200 zł. Może ktoś wie coś na jej temat?
      • Gość: szwedka Re: szczepionki zalecane IP: *.* 06.01.03, 21:02
        Rzeczywiście jest droga, ale ja też zaszczepię.Poa tym dl przedszkoaków - przciwko żółtaczce typ A (pokarmowa).więcej: www.mamomaszwybor.plhasło: zastrzyk zdrowego rozsądkuA dlaczego ta szczpionka skojarzona przeciwko różyczce, odrze i śwince jest niedobra, może ktoś wie???Bo ja już niestety zaszczepiłam.
    • Gość: bonia Re: szczepionki zalecane IP: *.* 06.01.03, 12:15
      Ja moje dziecko szczepiłam wszystkim tzn. szczepionki obowiązkowe, ale accelularne (genetycznie modyfikowane, płate) po których nie było absolutnie żadnych reakcji ubocznych (gorączka itp.). Poza tym szczepiłam na odrę, świnkę i różyczkę oraz hib.Kaja szczepionki zniosła dobrze. Wiem, że są różne opinie na temat dodatkowych szczepień, ale biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw ja zdecydowałam, że lepiej szczepić.
      • Gość: IlonaD Re: szczepionki zalecane IP: *.* 06.01.03, 15:33
        Cześć,swojego synka szczepiłam Infanrixem i Hiberixem,jednakżekazdą osobno;nie mam jakoś przekonania do szczepionek skojarzonych(jakiś rok temu na Forum dziewczyny bardzo krytykowały szcepionkę skojarzoną odra-świnka-różyczka),koleżnka mi otym mówiła i to akurat zapamiętałam.Lepiej jest kupić każdą osobno(odra,świnka,różyczka)i osobno szczepić.Jednakże z tego co się orientowałam to "osobne "można kupić tylko za granicą.Na roczek zaszczepiłam dziecko tylko odrą;różyczkę już chyba miał,a jak będąc w przedszkolu nie złapie świnki,to może już wtedy będzie dostępna szczepionka pojedyńcza.Wybór oczywiście należy do ciebie,pa Ilona.
        • Gość: Edyta-C. Re: szczepionki zalecane do Ilony IP: *.* 06.01.03, 19:11
          Szczepionka na świnke jest osobno.Ja mojego syna szczepiłam pół roku temu koszt takiej szczepionki to ok.60 zł.Pozdrowienia.
    • Gość: MałgośkaR Re: szczepionki zalecane IP: *.* 06.01.03, 15:29
      Hej. Ja swoje dziecko (teraz to już 3 latek) szczepiłam Act -hib jak miał 2 misiące, potem bodajże 6, a trzecią dawkę jak miał ok. roczku.Szczepiłam też synka szczepionką:odra, różyczka, świnka.Wszystkie zniósł bardzo dobrze :)Na temat dodatkowych szczepień wiele się mówi "za" i "przeciw", ja też jednak wolę zapobiegać niż leczyć.Synek właśnie będzie brał teraz 2 raz szczepionkę uodparniającą Bronch-vaxom (bo znowu zaczęły dać o sobie znać anginy) i nie zauważyłam jakiś minusów szczepień dodatkowych, ja przynajmniej jestem ich zwolenniczkom :)Gosia :hello:
    • Gość: Małgorzata1 Re: szczepionki zalecane IP: *.* 07.01.03, 11:37
      Ja też uważam, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Weronikę (15 miesięcy) szczepiłam Act-hibem i, niedawno, skojarzoną szczepionką przeciwko odrze, śwince i różyczce.Jak do tej pory wszystkie szczepienia (i te obowiązkowe i zalecane) mała znosiła bardzo dobrze - była odrobinkę rozbita i może troszkę bardziej marudna.I to wszystko.Uważam że zapalenie opon mózgowych czy płuc wywołane hibbem lub chociażby świnka mogą wywołać tak groźne skutki uboczne, że lepiej nie ryzykować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka