Dodaj do ulubionych

perlakowe zapalenie ucha

01.02.07, 21:44
witam!!u mojego 4-letniego synka stwierdzono tą właśnie chorobę. Jestem
przerażona!Jeżeli któraś z was ma doświadczenia w tej właśnie chorobie proszę
o jakiekolwiek wskazówki i rady. W poniedziałek kładziemy się do DSK w
Białymstoku gdzie będzie przeprowadzona operacja!sadprzy "okazji" zostanie
usunięty trzeci migdał.Będę wdzięczna za każdą odpowiedź!!
Obserwuj wątek
    • mama.mikolaja Re: perlakowe zapalenie ucha 01.02.07, 21:53
      Witam, ja tez mam czterolatka który nieustannie ma nawroty zap. ucha, ale
      określenie "perlakowe" słyszę 1 raz. Prosze o informację jak się to stwierdza
      jakimi badaniami i na czym polega choroba, jak się ją leczy. będe wdzięczna.
      Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka
    • suwalki79 Re: perlakowe zapalenie ucha 01.02.07, 22:34
      witam ponownie!Najgorsze w tej chorobie jest to ze na początku dziecko nie czuje
      nawet najmniejszego bólu.poszłam z nim do laryngologa na zlecenie alergologa a
      ta pani laryngolog leczyła mojego synka przez 2 miesiące!!! antybiotykami gdzie
      tą chorobę można "zatrzymać" tylko operacyjnie.www.ichs.pl/9143.dhtmlna
      tej stronie jest opisane wszystko na ten temat.Pozdrawiam
      • suwalki79 Re: perlakowe zapalenie ucha 01.02.07, 22:41
        www.ichs.pl/9143.dhtml podaję poprawną stronę gdzie na temat tegoż
        zapalenia dowiecie się panie naprawdę dużo. Pozdrawiamsmile
        • wiga1968 Re: perlakowe zapalenie ucha 01.02.07, 23:43
          Moja córka przeszła operację usunięcia perlaka z lewego ucha (właśnie w DSK w
          Białymstoku). Było to już dobrych kilka lat temu. Perlak był na tyle duży, że
          zniszczył sporą część ucha wewnętrznego. Pani profesor (bo zapewne i u Was ona
          będzie robić operację)odbudowała jakiś łańcuch kosteczkowy w uchu, ale
          słyszenie jest mizerne. Narazie córka ma w uchu rurkę, ale ma już skierowanie
          na aparat słuchowy. Perlaka raczej można wykryć tylko dzięki tomografii. Córka
          też była leczona wiele lat na nawracające zapalenia uszu, bez większych
          rezultatów. Pozdrawiam i życzę zdrówka.
          • suwalki79 Re: perlakowe zapalenie ucha 02.02.07, 00:16
            mam prośbę- czy mogłabyś odpowiedzieć na pytanie jak długo twoja córka nosi tą
            rurkę w uchu?U mojego dziecka choroba ta ma w prawym uchu stan bardzo
            zaawansowany a w uchu lewym " stan początkowy"i właśnie profesor mówiła mi że
            będzie nosił rurkę tylko nie wiem jak długo. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
            • wiga1968 Re: perlakowe zapalenie ucha 03.02.07, 12:49
              Żeby rurka dała zadowalające efekty, powinna być w uchu minimum 6 mies. Dwa
              poprzednie razy wypadała po kilku miesiącach, teraz trzyma się już grubo ponad
              pół roku i może tym razem efekt tego będzie nieco lepszy, niż poprzednio. Jak
              narazie stan uszu jest na tyle dobry, że kolejna wizyta jest dopiero za pół
              roku.
              Dopóki rurka jest w uchu, trzeba chronić ucho przed dostępem wody, więc np.
              żadnego pływania, nurkowania itp, a przy myciu głowy trzeba ucho porządnie
              zakryć, ale cóż się nie robi dla zdrowia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka