lemurka3 13.03.07, 20:46 Synek ma 9 dni, wypisano nas ze szpitala z bilirubiną 10. Dziś byliśmy skontrolować poziom i wyszło 15. Jutro jestem umówiona z pediatrą. Strasznie sie denerwuję. Jak myślicie, jak przebiega leczenie w takim przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magcichocka1 Re: Synkowi skoczyła bilirubina :( 13.03.07, 21:05 my będąc w takiej sytuacji trafiłyśmy do szpitala, gdzie zastosowano fototerapię, kroplówki oraz Luminal. Do domu wypisano córeczkę z poziomem 10 i zalecono podawanie kwasu foliowego. Pomogło. trochę to trwało (2 miesiące), ale wszystko jst ok. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mewa Re: Synkowi skoczyła bilirubina :( 13.03.07, 23:59 Po zakonczeniu fototerapii skok bilirubiny jest normalny. Nie przejmuj sie, za pare dni opadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
imoan8 Re: Synkowi skoczyła bilirubina :( 14.03.07, 01:50 Prawdopodobnie położą was do szpitala i zastosują fototerapię. Bilirubina spadnie i już nie będzie rosnąć. Będzie dobrze.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lemurka3 Pytanie o szpital 14.03.07, 08:40 Do jakiego szpitala kierują? Z powrotem na oddział położniczy czy do dziecięcego? Karmię piersią i nie wyobrażam sobie rozłąki z synkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
azjab Re: Pytanie o szpital 14.03.07, 08:52 my wróciliśmy do szpitala z poziomem 17. I nie na położniczy tylko na patologię noworodka. Mała miała fototerapię przez 5 dni, niestety na tym oddziale nie można było być z dzieckiem 24h Oj ciężko było. Mleko w nocy ściągałam w domu, zawoziłam do pasteryzacji i pielęgniarki podawały jej kolejnej nocy moje mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
azjab Re: Pytanie o szpital 14.03.07, 08:53 a i jeszcze jedno, często dzieci z takim pozoimem bilirubiny są lekko odwodnione wtedy dostają w szpitalu glukozę. Odpowiedz Link Zgłoś
imoan8 Re: Pytanie o szpital 14.03.07, 10:20 Do dziecięcego, ale ciebie razem z nim - tzn teraz chyba we wszystkich szpitalach rodzicom wolno zostać z maluchem. Na pewno w Wawie - to wiem (ale np na Litewskiej nie wolno wnosić polówki i trzeba spać na podłodze lub na krześle, a na Niekłańskiej, z tego co wiem, wolno wnosić polówkę, a czasem nawet dostaniesz łóżko) Odpowiedz Link Zgłoś
katka74 Re: Pytanie o szpital 14.03.07, 11:21 Napiszę ci jak było u nas. Córcia miała silną żółtaczke od urodzenia, tydzien pobytu po porodzie i naświtlania, poziom spadł przy wypisie do 12. Po 3 tyg. zrobiliśmy badanie krwi poziom 15 i załamka. Juz miałam skierowanie do szpitala, była to dla mnie upiorna perspektywa. Na szczęście usłyszałam o metodzie, która czasem daje pozytywne efekty. Mianowicie podobno w pokarmie matki, wystepuje jakis enzym, który powoduje że bilirubina u dziecka nie spada. Weekend przed poniedziałkowa wizyta w szpitalu spędziłam na ściąganiu mleka i podgrzewaniu go (nie gotowaniu) co podobno niszczy ten enzym. Podawałam małej mleko w butelce. To trwało do poniedziałku. Rano pojechaliśmy znowu zrobic badanie. I co bilirubina spadla do 7. Potem mimo powrotu do normalnego karmienia, bilirubina stopniowo spadała. Zaczyna do nóżek, potem stopniow w górę, brzuszek i najdłużej widac w białkach oczu. U nas to zadziałało i obyło sie bez szpitala, córa ma dziś 3 latka i jest zdrowym dzieckiem. Za kilka dni urodzę synka i jak będzie powtórka z rozrywki to ponownie zrobię tak samo. Myslę, że powinnaś spróbować, nie zaszkodzi na pewno a nóż pomoże? Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
azjab Re: Pytanie o szpital 14.03.07, 11:27 no nie we wszystkich warszawskich szpitalach Julka leżała na Działdowskiej i tam można było być z dzieckiem od 06.00 do 24.00. Co do przyczyn wynikających z pokarmu to ja też miałam nakaz odstawienia dziecka od piersi na 1 dobę, niestety ten patent nie przeszedł. W takich sytuacjach nie ma co samemu eksperymentować, bo tak jak napisałam, dziecko jest odwodnione, a to już nie są żarty. Odpowiedz Link Zgłoś
lemurka3 Re: Pytanie o szpital 14.03.07, 12:34 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Dzwoniłam do neonatologa do szpitla gdzie rodziłam (Starynkiewicza) i też wspominał cos o odstawieniu małego od piersi i karmieniu swoim podgrzanym mlekiem lub mieszanką. Powiedziała ze poziom 15 nie jest wskazaniem do fototerapii. Dzis przyjdzie do nas pediatra, trzymajcie za nas kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
blueluna Re: Pytanie o szpital 14.03.07, 12:50 Podstawa przy takim poziomie bilirubiny u dziecka w tym wieku powinno byc wyjasnienie co sie dzieje i co jest przyczyna, niestety w naszym kraju robi sie wszystko by diagnostyke odwlec jak najbardziej, majac nadzieje ze uda sie zaoszczedzic na niej bo sprawa sama sie wyjasni... To mnie przeraza, ale coz, tak jest. Moj syn tez mial wysoka bilirubine i tez nic z tym nie robiono poza odstawianiem od piersi, gotowaniem mojego mleka i czekaniem. Po dlugim czasie okazalo sie ze Przemek urodzil sie z cytomegalia i silna grzybica jelit. I to wlasnie byla przyczyna. Bo wlasnie wrodzone lub nabyte tuz po porodzie infekcje sa najczestszymi przyczynami az tak wysokiego poziomu bilirubiny. I to ze sie ich nie szuka tylko czeka niewiadomo na co - jest takie przerazajace Podstawa powinno byc jak najszybsze zrobienie badania krwi - koniecznie z rozmazem recznym i poziomem enzymow watrobowych (te zeby wykluczyc chorobe watroby) - oraz porzadne badanie moczu. Zeby miec pewnosc - super byloby od razu zrobic badanie w kierunku cytomegalii, mononukleozy i toxoplazmozy - ale to sa koszty i czasem lepiej poczekac na wynik podstawowych badan - jesli jest infekcja to wyjdzie w nich jej slad i wtedy bedzie mozna drazyc dalej. Jelsi jednak dziecko ma poza wysokim poziomem bilirubiny dziwne wysypki, kaszki, problemyz trawieniem - to ja bym te badania od razu zrobila. Odpowiedz Link Zgłoś
azjab Re: Pytanie o szpital 14.03.07, 14:08 Jestem w szoku, że z tak wysokim poziomem bilirubiny kazali czekać. Zgadzam się w 100% z blueluną, że panuje w tej kwestii taki light!!! Bez przyczyny tak się nie dzieje. Żółtaczka jest tylko do pewnego momentu fizjologiczna, potem to już ż. patologiczna. Ale mam nadzieję, że wszystko skończy się dobrze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
azjab Re: Pytanie o szpital 14.03.07, 14:10 a jeszcze jedno, najśmieszniejsze są rady lekarzy "proszę obserwować, czy bardziej nie żółknie" Absurd, przecież będąc z dzieckiem 24h na dobę takich rzeczy się nie zauważa. U nas tak było i dopiero pediatra, która przyszła na wizytę dom. kazał jechać do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
blueluna Re: Pytanie o szpital 14.03.07, 14:28 Ja do teraz pamietam jak lekarka w poradni (slawetny szpital Sw. Zofii w Warszawie) do ktorej jezdzilismy co dwa dni (!!! - kluli dziecko za kazdym razem i badali jedynie poziom bilirubiny ktory sobie rosl i rosl - i nic z tym nie robili) do rodzicow innych dzieci z zoltaczka, zaniepokojonych stanem swoich dzieci pokazywala naszego Przemka jako cudaka i smiejac sie mowila - to jest dopiero zoltaczka, nie to co u waszego. Tak to u nas wyglada. To ze moje dziecko jest zdrowe dzieki takiej pomocy pediatrycznej - traktuje jako cud. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamatyska Re: Pytanie o szpital 14.03.07, 14:39 Witam, we wrzesniu ub roku przechodziłam taka sytuacje tyle ze jeszcze w szpitalu. Kazano mi odciagac pokarm i gotowac a potem podawac dziecku przegotowany. Uwazalam to za beznadziejny wymysl, ale pomoglo u nas po 2 dobach. Ponoc zazwyczaj stosuje sie to 2-3 doby. Znajoma polozna mowila mi ze nie we wszystkich szpitalach informuja matki o tym ze w takiej sytuacji powinno sie gotowac pokarm albo na 2-3 doby przejsc na sztuczna mieszanke bo jest taka nagonka na naturalne karmienie. Trzymaj sie i nie poddawaj, trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
imoan8 Re: Pytanie o szpital 14.03.07, 21:17 To dziwne. Ja też rodziłam na Starykiewicza. Kazali nam zostać już przy 13 i dobrze, bo wzrósł do 16 z kawałkiem. Naświetlali nas tam póki poziom bilirubiny nie zaczął spadać i wypuścili dopiero, gdy osiągnął 8 z kawałkiem! Czyżby się zmieniło na noworodkowym przez te 4,5 miesiąca? Odpowiedz Link Zgłoś
lemurka3 Re: Pytanie o szpital 15.03.07, 18:16 Nas wypuscili z 10,39. Do 15 skoczyło po paru dniach. Miałam nosa zeby przebadać małego. Odpowiedz Link Zgłoś
mon_dora Re: Pytanie o szpital 14.03.07, 19:37 Ja miałam tak samo jak katka74. Też podgrzewałam swoje mleko przez weekend, a potem ponowne badanie i okazało się, że poziom bilirubiny spadł. I też tak spadał i spadał aż w końcu synek pozbył się żółtaczki. Obyło się bez pobytu w szpitału, choć też mieliśmy skierowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
daemia_10 Re: Synkowi skoczyła bilirubina :( 14.03.07, 15:14 u mnie mała miała 15 w 6 dniu, pediatra zaleciła dużo poić glukozą i dawać cebion 3 x dziennie po 5 kropelek, po trzech dniach spadła do 11; obyło się bez szpitala aha - podawałam też sylimarol, ale to podobno kontrowersyjna metoda, później inny pediatra to odradzał Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: Synkowi skoczyła bilirubina :( 14.03.07, 23:01 u nas było podobnie.Bilirubina w dniu wypisu 10.9 o pięciu dniach naświetlań .Po tygodniu w domu wzrosła do poziomu 19,2.I szybko szpital,kroplówki,naświetlania,odstawienie od piersi na dwa dni.Po trzech dniach w szpitalu poziom 4.A co do badań to mojemu synkowi oprócz podstawowych badań krwi robiono też mocz(ogólny i posiew),cytomegalię i toksoplazmozę.Dodatkowo wykonano USG jamy brzusznej i głowy.Chciano mu też podawać luminal ale nie zgadzałam się na ten lek.Mały i tak leżał pod lampami bardzo spokojnie więc nie było potrzeby a co do skuteczności dziełania tego leku w żółtaczce nie jestem przekonana(po przeczytaniu literatury i konsultacji z innymi lekarzami). Teraz Zbyszko ma prawie dwa latka i rozwija się bardzo dobrze.Dawno zapomniałam o problemach na początku. Zbyszko Zbyszko ma już Odpowiedz Link Zgłoś
lemurka3 Spadła :) 15.03.07, 16:49 Dziś byliśmy w IMiD - super sie nami zajęli. Antoś miał zrobione szybko różne badanka, zarezerwowali już łóżeczko na oddziale ale bilirubina spadła do 13,6. Zostaliśmy wypuszczeni do domu, kontrola bilirubiny za 7-10 dni. Najważniejsza jest tendencja spadkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
azjab Re: Spadła :) 15.03.07, 20:22 no to super!!! Bardzo się cieszę, bo wiem jak to jest kiedy w powietrzu jest wizja spędzenia kilku dni w szpitalu. Jeśli spada to myślę, że już będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
baba995 Re: Spadła :) 15.03.07, 22:28 Mojej wnuczce po fototerapii spadł poziom bilirubiny.Czy istnieje możliwość ,ze znowu sie podniesie?Już zostala wypisana ze szpitala.Czy jest możliwośc zbadania pokarmu matki pod względem obecności enzymu odpowiedzialnego za utrzymywanie sie wysokiego poiomu bilirubiny?(w jednym z postow przeczytalam o takim enzymie).Pozdrawiam.Babcia. Odpowiedz Link Zgłoś
imoan8 Re: Spadła :) 16.03.07, 07:43 Prawdopodobieństwo, że zacznie znów rosnąć jest nieduże, a z tym enzymem, to bardzo rzadko jest to powodem, więc nie ma raczej sensu badać mleka, chyba, że jednak zacznie znów rosnąć.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lemurka3 Re: Spadła :) 16.03.07, 19:15 W Instytucie Matki i Dziecka mówili nam ze odstawianie dzidziusia od piersi to przestarzała metoda i się od niej odchodzi. Mi kazali nadal normalnie karmić synka. Podobno najskuteczniejsza jest fototerapia. A odstawiac szkoda, bo laktacja moze ustać. Odpowiedz Link Zgłoś