dominikawachowska
13.07.11, 23:21
Mam na imię Dominika i jestem mamą 2 letniej Agatki.
Może zacznę od samego początku. Agatka przyszła na świat 28.07.2009r poprzez cesarskie cięcie spowodowane ułożeniem pośladkowym od 4 miesiąca. Już w drugiej dobie powiedziano mi że dziecko ma dysplazję lewego biodra i mam szeroko pieluchować. Dostosowałam się do ich zaleceń po 4 tyg poszłam do ortopedy zrobił on USG i powiedział że niestety musimy dziecko umieścić w szelkach Pawlika. Agatka przez 6 tyg była w szelkach. Kolejna wizyta brak poprawy. pan doktor skierował nas do prywatnej kliniki stwierdził ze powinna iść w gips. W Poznaniu pan doktor powiedział ze nie będziemy narazie stawiać tak poważnych kroków i Agatka przez kolejne 5 tyg była w szelkach. po 5 tyg lekarz stwierdził że jednak zmienimy szelki na poduszkę frejkę. W sumie Agata do 10 miesiąca była w poduszce. Co wizyta lekarz mówił że jest lepiej że następnym razem ściągamy ale nigdy tak nie było. Podjęliśmy decyzję że wracamy do siebie. Zrobiliśmy rtg i poszliśmy do doktora nr1 Stwierdził że na drugim bioderku też jest dysplazja i że tak naprawdę on nic nie zrobi, bo i tak Poznań operuje. Więc umówiliśmy się do przychodni na NFZ Agatka miała wtedy 15 miesięcy i jeszcze nie chodziła. Kiedy lekarz ją zobaczył powiedział że mamy przyjechać za 3 miesiące to może już zacznie chodzić. Byłam zbulwersowana, nie uzyskaliśmy żadnej pomocy informacji, coś strasznego! Gdy Agatka skończyła 1,5 roku zaczęła stawiać pierwsze kroki i wstąpiła we mnie nadzieje, ale znajomy lekarz neurolog powiedział że dobrze by było sprawdzić te biodra i polecił mi prof Jóźwiaka. Udało nam się załatwić wizytę i wczoraj byliśmy z Agatką u niego. Niestety wieści straszne. Agata musi mieć operację obu bioder. Jestem cała nerwowa. W tym wszystkim o połowę informacji zapomniałam się zapytać. Termin operacji... Mają się odezwać do 23.08.11 Moje pytanie. Jak długo trwa taka operacja? Jakie mogą być powikłania? Kiedy wsadzą obie nóżki w gips to jak będzie robiła siusiu. czy będzie siedzieć? jak długo trwa proces rehabilitacji. Czy będzie mogła swobodnie się poruszać i czy będe mogła być z dzieckiem w trakcie pobytu w szpitalu. Czy taka operacja jest całkowicie refundowana? Jestem zrozpaczona