30.04.07, 13:53
Moje dziecko już nie jest niemowlakiem ale na tym forum zawsze bardzo szybko
można uzyska odpowiedź w związku z tym postanowiłam się Was zapytać. Moje
dziecko ma od 3 tygodni biegunkę co prawda jak podaję jej nifuroksazyd to
wszystko jest w porządku ale jak przestaje jej dawać historia cały czas się
powtarza po dwoch dniach znowu rzadka kupa ze śluzem. tak myślę że ta rzadka
kupa to może od zębów tylko skąd ten śluz, czy to możliwe że przy wyżynających
ząbkach pojawił się śluz w kupie? idę dziś do lekarza ale ja już na nich nie
mam siły jak można bez badań stwierdzić u dziecka co mu jest? pozdr aga
Obserwuj wątek
    • gabi_10 Re: biegunka 30.04.07, 14:10
      Przy ząbkowaniu może pojawic sie sluz w kupie. mje dziecko ma dopiero 7 m-cy,
      ale przez 3 m-ce (!!!!) miało biegunke, taka jak piszesz. Robiła 5-7 kup
      dziennie, wodnistych, cuchnących ze sluzem. Wędrowałam od lekarza do lekarza i
      nic nie pomagało. Nifuroksazyd pomógł też tylko na 2 dni, po odstawieniu
      biegunka wrócila, tak samo bactrim i debridat. Smecta w ogóle nie pomagała. W
      koncu trafiłam do specjalisty od jelitkowych problemów u maluchów i ten
      powiedział, że póki dziecko przybiera na wadze i ma apetyt nie ma sie czym
      matrwic i nie trzeba podaawac zadnych leków, tylko probiotyki, lae długotrwale,
      minimum 6 tyg. codziennie, a nawet do 3 m-cy. I rzeczywiście po odstawieniu
      wszystkich leków przeszło. Tylko lacidofil jej dawałam przez ten czas.
      Nifuoksazyd pomoże na biegunke wirusowa, ale jak to nie wirus ( a chyba nie,
      skoro bieunka wraca) to tylko wyjaławia przewód pokarmowy i moze doprowadzic do
      namnozenia w nim tych złych bakterii, w efekcie- nasilic biegunke. A może
      córeczka brala wczesniej jakis lek, który mógł podraznic zołądek? Jesli nie-
      zroilabym dzecku posiew kału (przyczyna może byc bakteria, np. salmonella lub e-
      coli), badanie moczu. Podawałabym tez cały czas probiotyki-koniecznie
      codziennie. Jak juz bedziesz miec wyniki- wtedy do lekarza, niech oceni co
      robic dalej. Niestety często lekarze bagatelizuja biegunki i na każdą reaguja
      tak samo-daja uniwersalny nifuroksazyd. A przeciez nie każda biegunka jest
      wirusowa! To na pewno nic poważnego, ale badania bym zrobiła- nawet jeśli
      wyjdzie bakteria, to bedziesz miała antybiogram i bedzie wiadomo czym ja
      leczyćsmile
    • agamagafon Re: biegunka 30.04.07, 14:26
      Bardzo Ci dziękuję gabi rozjaśniłaś mi trochę w głowie, chociaż daję sobie rękę
      odciąć że lekarka nie zaproponuje mi sama żadnych badań tylko przepisze nowy
      lek, będę ją musiała jakoś podejść żeby nie strzeliła focha i przebadała dziecku
      kał. Jeszcze raz dzięki.
      • gabi_10 Re: biegunka 30.04.07, 14:30
        Nie ma za cosmile Ja tez sama poprosilam o skierowanie na badanie moczu i kałusmile
        Lekarka oczywiście stwierdziła, że to niepotrzebne,a le dała. U nas wszystkie
        bad. były ok, stad leczenie tylko probiotykami ale wtedy juz mieniłam lekarza;-
        ), u was tez na pewno wszystko bedzie dobrzesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka