Dodaj do ulubionych

Reakcja po szczepieniu

30.05.07, 07:19
Zaszczpilam w poniedzialek core na Hiba (Hiberix - 3 dawka). Wieczorem i w
nocy stan podgoraczkowy. Wczoraj bylam u lekarza - wyglada to na reakcje po
szczepionce. Caly dzien wczoraj ok 37-37,5. Dzis w nocy i dzis rano juz ponad
38.
Tak wyglada rekacje poszczepienna? Ile taka goraczka moze trwac?
Innych objawow nie ma.
Obserwuj wątek
    • lilka11333 Re: Reakcja po szczepieniu 30.05.07, 08:34
      Hej moja córa po II dawce miała reakcję stanem podgorączkowym - 38 mierzona w
      odbycie, przed odjęciem 5 kresek, więc słaba gorączka, ale była rozpalona i
      marudna, nie chciała jeść. Podobno taka gorą czka może utrzymywać się do 48
      godz. po szczepieniu. Nasza utrzymywała się 1,5 dnia i potem bezpowrotnie
      minęła. Podobno takie reakcje się zdarzają, my podawaliśmy Panadol w czopkach
      bo gorączka nie była duża, jak jest większa, to należy podawać Eferalgan 80
      • tuniatunia Re: Reakcja po szczepieniu 30.05.07, 19:36
        ? Przeciez niemowletom zbija sie temperature (paracetamolem) dopiero, gdy
        osiagnie 38,5 i wiecej. Ponizej tej wartosci jest to prawidlowa i pozadana
        reakcja organizmu (czyt.: walka)!

Co do odczynow poszczepiennych - moja corka po ostatniej szczepionce (prevenal i
        infanrix, a wiec tez m. in. Hib) miala po paru godz. stan podgoraczkowy, poznym
        popoludniem 39,8, oczoplas, przeczulice dotykowa, sinialy jej nozki - jednym
        slowem: koszmar. Wyladowalysmy w szpitalu, ale na szczescie juz nazajutrz rano
        miala tylko 37,5, a po poludniu - prawidlowe rejestry.

Tunia
    • ismen76 Re: Reakcja po szczepieniu 30.05.07, 08:35
      Powinnaś dostać ulotkę ze szczepionki od pielęgniarki (tam są wyraźnie opisane
      wszystkie objawy skutków ubocznych itp.)ale o ile pamiętam to powinny się
      utrzymywać do 48h po szczepieniu więc trochę już to długo trwa. Zadzwoń może do
      przychodni bo to może jednak coś innego... powodzenia;o)
    • mniemanologia Re: Reakcja po szczepieniu 30.05.07, 09:42
      Też dziś mamy problem ze stanem podgorączkowym po szczepionce. Młody ma 37,7 i
      lekko opuchniętą nogę. Stosuję zgodnie z zaleceniami paracetamol i altacet.
      • moni33 Re: Reakcja po szczepieniu 30.05.07, 21:49
        Moja córeczka w poniedziałek miała 3 infarix i 2 Prevenar - od poniedziałku wieczorem do wczoraj po
        południu miała lekki stan podgorączkowy 37,2, oddała kilka wolniejszych stolców, ale dziś jest już lepiej.
        Temp. jej nie mierzyłam, ale na dotyk nie ma. Aha, zaczęła jeszcze niespokojnie spać- w ulptce piszą, że
        to wszystko to lekki odczyn poszczepienny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka