Dodaj do ulubionych

Wszczep soczewki

07.04.14, 11:33
Witam,
poszukuję kontaktu z rodzicami dzieci, które miały wszczepioną soczewkę w wieku 2-3 latek.
Do tej pory korzystamy z soczewki nagałkowej twardej, ale poważnie zastanawiamy się już na wszczep soczewki zwijalnej do oka. Chcielibyśmy bardzo poznać doświadczenia i opinie osób, które się na taką operację zdecydowały.
Obserwuj wątek
    • mia80 Re: Wszczep soczewki 07.04.14, 18:59
      My, ze względu na nasze przykre doświadczenia związane z użytkowaniem (a raczej jego brakiem) soczewki nagałkowej, musimy zdecydować się na operację wszczepu. Mały w sierpniu skończy trzy latka. W połowie maja jedziemy na wyznaczenie terminu operacji. Myślę, że w lipcu będziemy już po.
      • onunka Re: Wszczep soczewki 12.04.14, 11:52
        młody jest po wszczepie w styczniu ale ma skończone 7 lat...
        • rena_ta_s Re: Wszczep soczewki 14.04.14, 11:22
          onuka, mogę prosić o kontakt na priv r_enata@wp.eu
          z góry dziękuję.
          • onunka Re: Wszczep soczewki 14.04.14, 15:40
            Poszło:)
        • ald77 Re: Wszczep soczewki 29.05.15, 19:04
          Onunka, czy możesz się ze mną skontaktować na adres ald77@gazeta.pl?
          Moja 6-latka będzie miała w lipcu wszczep u prof. Prosta.
      • vulpi Re: Wszczep soczewki 14.04.14, 17:49
        A do kogo Państwo jedziecie na kwalifikacje? My myśleliśmy o doktorze Jaworskim z Katowic. Ale dosyć daleko jeśli chodzi o dojazd.
        • mia80 Re: Wszczep soczewki 10.05.14, 22:07
          Wybieramy się do prof. Prosta. Decyzję o operacji podjęliśmy zgodnie z jego sugestią o wcześniejszym wszczepie.
      • kosmoss100 Re: Wszczep soczewki 10.05.14, 23:06
        Witam serdecznie

a czy moge zapytać jakiej marki soczewki macie? U kogo zamawiane? Te zle doswiadczenia polegały na tym, że soczexka przesuwala się/ wypadala?

Pozdrawiam
        • mia80 Re: Wszczep soczewki 11.05.14, 19:01
          Soczewki dobieraliśmy kilkakrotnie we wszystkich ośrodkach w Polsce - poczynając od Gdańska, przez Warszawę aż po Wrocław i Katowice. Z tego co wiem te katowickie i wrocławskie były firmy Hecht. Wszystkie - pomimo wielu reklamacji, ponownych pomiarów i starań niektórych lekarzy (tu moje ukłony należą się w szczególności dla pań z wrocławskiego Spektrum) - nagminnie wypadały. Wiele razy ginęły lub znajdowane były rozdeptane. W końcu straciliśmy cierpliwość, ale też wyczerpało się nasze zaplecze finansowe i przeszliśmy na okulary. To jednak nie jest najlepsze rozwiązanie w przypadku zaćmy jednoocznej - tak więc, wybierając mniejsze zło, przygotowujemy się do wcześniejszego wszczepu, który pozwoli nam na skuteczniejszą rehabilitację synka.
          • budlaska Re: Wszczep soczewki 11.09.14, 10:29
            Czy moglabym sie dowiedziec gdzie w Gdansku dobieraja soczewki maluchom?
            • vulpi Re: Wszczep soczewki 11.09.14, 12:18
              W gdańsku zajmuje się tym dr Urszula Stodolska-Koberda www.koberda.pl/flash/flash.php
              • budlaska Re: Wszczep soczewki 11.09.14, 12:28
                Dzieki bardzo za info. A czy jest godna polecenia?
                • mia80 Re: Wszczep soczewki 12.09.14, 18:17
                  Bardzo przystępna i konkretna, jest z nią dobry kontakt, zawsze można się poradzić nawet telefonicznie, ale u nas się nie udało je dobrać soczewki dla naszego synka. Każda soczewka wypadała już pierwszego dnia. I trzeba odbierać soczewki osobiście, to też jest mankament dla osób spoza Trójmiasta.
      • paweg84 Re: Wszczep soczewki 09.08.14, 22:52
        mia80, bardzo proszę o kontakt na priv, moj synek ma mieć operacje zaćmy z jednoczesnym wszczepem soczewek we wrześniu u prof. Prosta. Bardzo proszę o kontakt paweg84@interia.pl
      • ryba0411 Re: Wszczep soczewki 09.02.15, 17:27
        Ja tez mam córkę 3 latka która ma zacme jednooczna i tez mamy takie samo doświadczenie (corka nie chce nosić soczewki) i tez się zastanawiam nad wszczepem soczewki.napiszcie gdzie można wszczepic taka soczewkę i czy na NFZ.
        • budlaska Re: Wszczep soczewki 09.02.15, 21:53
          W CZD na NFZ, terminy nie są chyba zbyt odległe ale najpierw trzeba zapisać dziecko na wizytę kwalifikacyjna.
      • krzysiaa Re: Wszczep soczewki 09.05.15, 13:09
        Dzień dobry!
        Prawdopodobnie w najbliższym czasie również będziemy zmuszeni (z tych samych powodów co Państwo) zdecydować się na operację naszej dwuletniej córki. Piszemy z zapytaniem o Państwa doświadczenia po wszczepieniu soczewki.
    • paweg84 Re: Wszczep soczewki 09.02.15, 23:22
      witam. Moj synek jest po operacji zaćmy obuocznej z jednoczesnym wszczepem soczewek. Synek ma 2 latka operacje miał w wieku 20 m-cy. Był operowany przez Prof. Prosta. Podaję swojego maila jeżeli ktoś chciałby się ze mna skontaktować i jeżeli będę w stanie to chętnie pomogę i opowiem jak to wygladało u nas. M?j email to paweg84@ interia.pl
      • ald77 Re: Wszczep soczewki 10.02.15, 08:02
        Cześć,

A możecie napisać jakie są ograniczenia po wszczepie soczewki... Słyszałam, że przez 2-3 miesiące trzeba unikać wysiłku fizycznego, ale czy później dziecko wraca do normalnej aktywności? Czy może uczestniczyć w zwykłych lekcjach wf, chodzić na basen (w tym skoki do wody, ale na szczęście nie na główkę ;)?

Pozdrawiam.
        • ald77 Re: Wszczep soczewki 14.08.15, 08:04
          Odpowiem na swoje własne pytanie - może komuś się przyda w przyszłości :)
          W przypadku niepowikłanej zaćmy i jej usunięcia z wszczepem soczewki powrót do normalnej aktywności jest możliwy już po 3-4 tygodniach. Jeśli lekarz stwierdzi, że oko się wygoiło i ciśnienie jest prawidłowe to nie ma żadnych ograniczeń, dziecko może uczestniczyć w zajęciach wf, dodatkowych zajęciach sportowych i nie ma sportu, z którego musiałoby rezygnować.

To opinia prof. Prosta i do tych zaleceń zamierzamy się stosować. Dla nas to świetna wiadomość, bo przed zabiegiem dwóch okulistów dziecięcych poinformowało nas, że po wszczepie soczewki dziecko nigdy już nie będzie uczestniczyć w zajęciach sportowych...
    • gabilukas Re: Wszczep soczewki 03.10.16, 21:20
      Witam,
      odgrzewam temat, bo chciałabym się dowiedzieć jak wygląda u Was "życie po wszcepie" . Nasza córka skończyła 6 lat (operację usunięcia zaćmy obuocznej miała w 3-4 mies. życia) i na ostatniej wizycie dr Hautz zasugerował wszczep soczewki "bo nie ma na co czekać". Byliśmy potem u prof Bakunowicz-Łazarczyk w Białymstoku (poleconej nam przez prof. Szaflika), która odradziła operację, zwracając uwagę na możliwe komplikacje:
      - oko jeszcze rośnie do ok 12 r.ż. i nitki na których mocuje się soczewkę mogą się naprężać a nawet pęknąć.
      - takie dziecko ma na stałe zwolnienie z WF i do końca zycia zakaz wszelkich sportów, gdzie mogą być urazy/wstrząsy (podobno miała pacjenta, który dostał piłką w głowę i soczewka wbiła mu się w tył oka)
      - czytała jakies opracowania z CZD i tam podobno zaczęli wszczepiać soczewki mocując je tylko na jednej nitce, co wg niej nie jest dobre bo soczewka jest niestabilna.
      Dr Hautz jest mało wylewny i nic nam nie powiedział jak wygląda operacja, jakie mogą być powikłania, czym wszczep skutkuje dla dziecka. Powiedział tylko, że wszczepiać będą soczewkę niezwijalną.
      Prof Łazarczyk zajrzała córce do oka po rozszerzeniu źrenic i powiedziała, że jednej torebki widzi połowę, a drugiej nie widzi wcale i faktycznie w tym przypadku trzeba te twarde soczewki wszczepiać. Dr Hautz nie rozszerzał źrenic, więc myślę, że wziąłby dziecko na stół operacyjny i wtedy zajrzał i dopiero podjął decyzję co i jak robić... Ja wolałabym wiedzieć wcześniej co się będzie działo...
      Córcia świetnie sobie radzi w okularkach-teraz ma progresywne (zdecydowaliśmy się nie stosować soczewek nagałkowych - zakraplanie oczu po operacjach było wystarczającą traumą - nie wyobrażałam sobie wkładania jej czegoś oka...)
      Proszę o Wasze doświadczenia po wszczepach, bo nie wiemy jaką decyzję podjąć...
      • ald77 Re: Wszczep soczewki 05.10.16, 22:01
        Moja córka w lipcu 2015 (w wieku 6 lat) miała wszczepioną soczewkę jednoogniskową zwijalną przez prof. Prosta. Ograniczeń nie ma żadnych :) Ćwiczy na wf w okularach sportowych, jeździ konno, tańczy, gra w piłkę... Obawiam się tylko skoków do basenu i gier zespołowych w starszych klasach.
        Decyzję o wszczepie konsultowaliśmy wcześniej z 3 specjalistami. Może warto, aby inni lekarze ocenili szanse na wszczep soczewki zwijalnej w Waszym przypadku...
      • budlaska Re: Wszczep soczewki 17.10.16, 21:15
        Dr , Kanigowska jest bardziej komunikatywna niż Hautz . W mojej rodzinie dzieci mialy wszczepy w wieku 2 i 7 lat u Prosta. maja się ok
        • gabilukas Re: Wszczep soczewki 27.10.16, 09:34
          Dziękuje bardzo za odpowiedź. Byliśmy wczoraj u dr Kanigowskiej. Po tych 3 konsultacjach podjęliśmy decyzję o rezygnacji z operacji. Córcia świetnie sobie radzi w okularkach i chce spróbować nosić soczewki kontaktowe.
          Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę zdrówka!
          • mama_ma123 Re: Wszczep soczewki 22.11.16, 19:40
            Witam moja córeczka ma 10 miesięcy w wieku 4mcy miała usuniętą zaćmę jednooczną oczka prawego , obecnie rehabilitujemy okularkami, wszczep planujemy w Katowicach w wieku 2latek, jestem pełna leku, strachu o wszystko;( proszę mi powiedzieć jak dzieciaczki mają się po wszczepie soczewek i czy któreś z dzieci miało wszczep w Katowicach , będę wdzięczna za odpowiedz!
            • sklu77 Re: Wszczep soczewki 15.09.17, 12:11
              Witam! My mamy miec wizyte kwalifikacyjna wkrotce - jest wskazanie do operacji zacmy u corki i wszczepie sztucznej soczewki - wlasnie w Katowicach. Czy Wy jestescie juz po? jakie wrazenia z Katowic?
          • kasia.han1 Re: Wszczep soczewki 02.08.18, 17:20
            Witam,
            mojemu synowi własnie postawiono diagnozę podwichnięcia soczewki, w CZD chcą ją usunąć bez wszczepienia nowej, za kilka dni jedziemy do Białegostoku do prof Bakunowicz-Łazarczyk, bo chcemy się skonsultować. Mam pytanie ja córka radzi sobie z soczewkami? Czy jej wzrok się poprawił? nie chcemy skrzywdzić syna i nie wiemy czy szukać pomocy gdzieś dalej. jeśli to możliwe proszę o kontakt na maila: kasia.han1@wp.pl
        • sklu77 Re: Wszczep soczewki 15.09.17, 12:12
          Witam, czy moglabym sie skontaktowac z Toba na priv i podpytac jak wyglada zycie 7-latka po wszczepie sztucznej soczewki? jak wygladaja ograniczenia sportowe? W Katowicach "postarszyli" nas wiecznym zwolnieniem z WF i wlasciwie zakazem wszystkich sportow oprocz plywania....
    • ujutno Re: Wszczep soczewki 27.02.17, 21:25
      Hej,
      Piszę z prośbą o uzupełnienie szczegółowej ankiety, która posłuży mi do napisania pracy magisterskiej na temat:
      Dostępność usług medycznych oraz opieka nad pacjentem po zaćmie wrodzonej w Polsce.
      Mam nadzieję, że wyjdzie w tego podsumowanie jak naprawdę wygląda to w naszym kraju. Uda mi się to tylko jeśli mi pomożecie i poświęcicie chwilę.

Kliknij tu by uzupełnić ankietę: docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf3JCfycoLWHyxCuqZdK7Greuepv-6cdmYjdMGTCpFziydG7A/viewform
    • kazido Re: Wszczep soczewki 21.09.17, 22:33
      Witam
      afromans@o2.pl moja córka miała operację u prof. Prosta w wieku 1 roku oraz 1,5 roku obustronnie podwichnięte soczewki.
      Usunięcie oraz wszczepienie IOL do obu oczek generalnie jest ok :) pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka