Dodaj do ulubionych

Dziecko na butli a wit. D3??

21.06.03, 21:38
Prosze o podpowiedzi,bo od jakiegos czasu mam zupelny metlik w glowie...co
pediatra to inna opinia. Czy dziecko ( 11 m-cy) ,ktore dostaje mleczko z
butelki,powinno latem dostawac wit. D3? Moja pediatryca twierdzi,ze
absolutnie nie, ale w koncu nie przebywam z dzieckiem na dworze caly
dzien,nie zawsze swieci slonce...
Obserwuj wątek
    • orlaa Re: Dziecko na butli a wit. D3?? 22.06.03, 02:27
      Hej!
      Decyzja o podawaniu /okresleniu dawki/, badz niepodawaniu witaminy D3 powinna
      byc uzalezniona od potrzeb organizmu danego dziecka a podjeta przez lekarza
      majacego pelne wiadomosci w tym temacie /a to nie jest zjawisko powszechne/.
      Pod wplywem promieni slonecznych /niekoniecznie opalanie/ "wytwarzana" w
      organizmie jest D3 w jedynej formie, ktorej nie mozna przedawkowac. W
      mieszankach /i wielu innych produktach/ jest rowniez zawarta witamina D3.
      Trzeba wiedziec, ile dziecko potrzebuje, aby wiedziec, czy ja podawac, badz
      znac odpowiednie dawkowanie. Okres sloneczny, czyli maj - wrzesien, to okres, w
      ktorym przewaza sloneczna pogoda /nie musi byc patelni slonecznej/. W tym
      okresie rezygnuje sie z dodatkowej podazy witaminy D3 /choc w mieszance i tak
      jest/, bo przedawkowanie D3 jest bardzo niebezpieczne. Lekarz moze jednak
      zauwazyc "objawy krzywicze" /nie musza one swiadczyc o krzywicy i dlatego
      wykonuje sie badania w celu ustalenia przyczyny/, zlecic badania i na podstawie
      wynikow zlecic podawanie wiekszej ilosci D3. Bledem jest podawanie D3 "w
      ciemno", bo jak pisalam prowadzi do jej przedawkowania, a to skolei zaburza
      gospodarke wapniowo-fosforanowa i moze spowodowac grozne nastepstwa.
      Mojemu synkowi w krotkim czasie przedawkowano witamine D3 /wykryte, gdy mial
      3,5 miesiaca/ i od tamtej pory jej wlasciwie nie dostawal -jedno z zalecen
      Poradni Metabolicznej CZD /w ktorej jest leczony/. Ma teraz prawie 11-miesiecy
      i ewentualna podaz witaminy D3 rozpoczniemy na jesieni, jesli lekarz bedzie
      widzial taka potrzebe.
      Tak to wyglada w naszym przypadku.
      Pozdrawiam serdecznie
      Ania

ps. Jesli chcesz, to moge Ci przeslac materialy odnosnie rozwoju ukladu
      kostnego? Napewno jest tam wszystko dokladniej wyjasnione.
      • venabili Re: Dziecko na butli a wit. D3?? 22.06.03, 09:34
        Orlaa- dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz,ja tez bardzo boje sie
        przedawdkowania D3!
        Jesli mozesz przeslac mi te materialy,to bardzo prosze na priv. Wieeeelkie
        dzieki!!!Pozdrawiam
        • orlaa Re: Dziecko na butli a wit. D3?? 22.06.03, 13:45
          Hej!
          Wyslalam w dwoch wersjach w postaci z zalacznikiem i bez. Mam nadzieje,ze
          otrzymasz.
          Pozdrawiam
          Ania
      • olaiala Re: Dziecko na butli a wit. D3?? 27.06.03, 23:48
        Bardzo prosze o przyslanie materialów tez dla mnie.
        Z góry dziękuje.
        Ola
    • edytkus Re: Dziecko na butli a wit. D3?? 22.06.03, 02:45
      Sprawdz na opkaowaniu mieszanki ile wit. D zawiera na porcje i porownaj z norma
      dzienna dziecka, jesli maluch dostaje tyle i potrzeba w mieszance to nie ma
      potrzeby go faszerowac suplementem.
    • nidia Re: Dziecko na butli a wit. D3?? 23.06.03, 15:44
      Ja mójemu 6 miesięcznemu Samiemu przestałam podawać D3 jak miał 4 miesiące i od
      miesiąca był już tylko na mieszance. Właściwie to była wyłącznie moja decyzja
      bo jednak pediatra upierała się że powinnam dawać. Jednak wiedząc o
      niebezpieczeństwie i skutkach przedawkowania D3 i szczegółowym przeanalizowaniu
      i przekalkulowaniu ilości mleka (które zawiera tą witaminę) wypijanego przez
      dziecko, doszłam do wniosku, że dziecko dostaje wystarczającą ilość D3. Po
      moich kalkulacjach p. doktor była bardzo sceptyczna i postraszyła mnie wizją
      krzywicy. Jednak ja i tak wiedziałam swoje. Ostatnio udało mi się załatwić w
      Centrum Zdrowia Dziecka badania i okazało się, że synek ma nadal dużą ilość
      wapnia w organiźmie. A przcież nie podawałam mu witaminy prawie od 2,5 m-ca.
      Lekarz kategorycznie zabronił podawania D3 i skierował na późniejszą kontrolę,
      a wznowienie podawania wit i to w mniejszej ilości zalecił dopiero w końcu
      września. Poza tym czytałam, że do wytworzenia dziennej dawki wit. D3, ( tej
      bezpiecznej której nie da się przedawkować)wystarczy przebywanie na słońcu
      przez 3 min dziennie jeśli dziecko jest całe nagie, lub 18 min. jeśli
      wystawiona jest tylko buzia.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka