Dodaj do ulubionych

38st,dać czopek paracetamol?

04.08.07, 17:03
Córka ma rozgrzaną trochę główkę,rączki nie,przed chwilą zmierzyłam temp,ma 38
st mierzoną w odbycie.Nie mam pojęcia czy dawać jej czopek czy co?Mała ma
skończone 5 m-cy i nigdy nie była chora,nie mam pojęcia co
robić.Doradzcie,PROSZĘ!Czekam!
Obserwuj wątek
    • misiaczek85 Re: 38st,dać czopek paracetamol? 04.08.07, 17:05
      daj czopek, po co meczyc dziecko, a gdy temp. bedzie sie utrzymywac to radze
      skonsultowac sie z pediatra. moze to jakas infekcja? gardelko?

zycze zdrowka!!
    • mika_p Re: 38st,dać czopek paracetamol? 04.08.07, 17:26
      Jeszcze nie.
      Temperatura mierzona w pupie jest o 0,5 stopnia wyższa niż ogólna, więc tak
      naprawde dziecko ma 37,5.
      Mój pediatra i wiekszość mi znanych zaleca zbijanie gorączki od 38,5.
      A to, co jest teraz, to stan podgorączkowy, może być od ząbków albo i od
      długiego płaczu.
      • mamagai Mika_p 04.08.07, 17:33
        Ząbki chyba nie idą,bo dziąsełka ma normalne,i nie płakała wcale.
        • betti23 Re: Mika_p 04.08.07, 18:20
          moja mala wlasnie skonczyla tzw.3-dniowke-40stopni goraczki na drugi dzien
          wysypka(takie bable-pokrzywka-do tego czerwone gardlo..bole brzucha
          to normlane wirusowe zapalnie ktore przechodzi kazde dziecko tylko jedno
          bardziej drugie mniej-jesli jutro wysypie ja na cialku to tzn ze to na 100%
          trzydniowka i nic poza lekiem na zbicie tempki nie dawac!!!zadnego antybiotyku
          jak to mojej nikolce dali bo sie odrazu nie rozoznali!moze byc
          czopek ..nurofen..pozdrawiam
    • mamagai Re: 38st,dać czopek paracetamol? 04.08.07, 18:32
      Dziś już 3 razy zrobiła kupę,kręci ją w brzuszku,puszcza bączki.Może coś ma z
      brzuszkiem i dlatego ta podwyższona temp?
    • mamagai 39,4!!! 04.08.07, 18:48
      Dam czopek,co jeszcze moge zrobic?????????????????????????????????//
      • pani_z_corka jedz do pediatry!!!!!! 04.08.07, 19:11

• kaeira No i jak? 04.08.07, 22:44
        No i jak tam?
        Spokojnie. Pamiętaj, że to jest te pół stopnia niżej w porownaniu do pachy.
        Dzieci mają zwykle wyższe gorączki niż dorośli.
        Natomiast oczywiście dzwoń do lekarza jeżeli masz kontakt, albo na dyżur nocny.
        Mi się wydaje tak: daj czopek, jak zadziała, to monitoruj gorączkę, do lekarza
        idź ewentualnie jutro. (Jak nie zadziała, tylko będzie rosła, dzwoń na dyżur,
        albo pogotowie)
        Możesz delikatnie przykładać np na czoło, kark, łydki wilgotną pieluszkę tetr. I
        pamiętaj żeby dużo pila. Cały czas proponuj pierś (albo butelkę z mlekiem, czy
        innym płynem). Jak nie będzie chciała, wlewaj do ust po troszku wody z łyżeczki,
        strzykawki itp.

A w ogóle może to trzydniówka, zupełnie niegroźna infekcja wirusowa,
        charakteryzująca się wysoka gorączką:
        www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/1,79373,1396246.html
        • kasi3k1 Re: No i jak? 04.08.07, 23:12
          przy 37C mozesz juz podac czopek po co masz meczy dziecko i siebie (chyba sama
          dobrze wiesz jak sie czujesz jak masz goroaczke).Gorączka jest wyrazem sprawnie
          działających naturalnych mechanizmów obronnych przeciwko czynnikom powodującym
          stany zapalne. Najczęściej są nimi wirusy, a rzadziej bakterie.wiec niczemu nie
          sluzy poprostu organizm sie przed czyms broni.podawj duzo picia postaraj sie
          aby w mieszkaniu bylo wilgotne powietrze i najwazniejsze skontaktuj sie z
          lekarzem.
          rownie dobrze moze to byc lekkie zaczerwienienie gardla
          • kaeira Re: No i jak? 04.08.07, 23:22
            kasi3k1 napisała:
            > przy 37C mozesz juz podac czopek po co masz meczy dziecko i siebie (chyba sama
            > dobrze wiesz jak sie czujesz jak masz goroaczke).

37C??! Oczywiście nie! To nawet nie jest gorączka!
            Nam pediatra także mówiła, aby zbijać gorączkę tylko wtedy, kiedy robi się
            wysoka, albo kiedy męczy dziecko.
            • kasi3k1 Re: No i jak? 04.08.07, 23:28
              przy 37C zbijac tak mowi moj pediatra !!!
              • spoti Re: No i jak? 05.08.07, 09:03
                Ja słyszałam że zbijać powyżej 38!
                • phantomka Re: No i jak? 05.08.07, 09:13
                  Kasik ty zmien pediatre, co za farmazony! Wystarczy ze dziecko porusza sie
                  energicznie przez 10 min. i ma temp. 37, a ty podalabys jej juz czopek, tak?
                  To zapytaj lekarki, do czego prowadzi naduzywanie lekow
                  przeciwbolowych/przeciwgoraczkowych, na pewno zmienisz wtedy opinie.
                  • mamagai Pojechałyśmy wczoraj do szpitala 05.08.07, 10:30
                    Mała ma jakieś zapalenie gardła.Dostała antybiotyk Augmentin,Nurofen,Tantum
                    Verde.Jakby było gorzej to z powrotem do szpitala.
                    Dziś o 6 rano miała 38.4st.Nurofen jakoś połyka,ale z antybiotykiem to jest
                    tragedia.Zaciska ustka i nie chce przyjąć.Antybiotyk jest w zawiesinie.Wczoraj
                    większość wypluła,dziś też.JAK PODAWAĆ ANTYBIOTYK?Napiszcie proszę,bo już nie
                    wiem co zrobić.Próbowałam strzykawką,a także łyżeczką.Katastrofa!
                    Mała prawie cały czas śpi,na szczęście ma apetyt i zjada mleczko.Jak się
                    przebudzi to nawet się uśmiecha i gaworzy.
                    I jeszcze jedno pytanie:JAK DŁUGO MOŻE SPADAĆ GORĄCZKA?
                    Dziękuję za odpowiedzi,pozdrawiam!
                    • kaeira Re: Pojechałyśmy wczoraj do szpitala 05.08.07, 10:38
                      Od razu antybiotyk???! Wg mnie na pewno skonsultuj się co do tego z zaufanym
                      pediatrą (albo i niezaufanym).
                      Nie poradzę, jak dawać, bo u nas jakoś się udawało strzykawką, a dziecko dwa
                      razy starsze.
                      • phantomka Re: Pojechałyśmy wczoraj do szpitala 05.08.07, 11:58
                        O ile sie nie myle Augmentin mozna mieszac z mlekiem (sprawdz w ulotce) wiec
                        moze sprobuj dodac do odrobiny mleka. Strzykawke kieruj zawsze na policzek i
                        wstrzykuj powoli, w malych porcjach.
                        Temp. przy antybiotyku moze byc do 3-4 doby, moze nagle podskoczyc, to tez jest
                        normalne o ile spada po kompresach czy czopkach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka