korniz 07.11.07, 12:26 Czy któraś z was nie brała folika przed ciążą?Teraz głośno o tym w internecie bierz 3 m-ce przed bo urodzisz z wadą cewy nerwowej! Jesteście tu takie-a co z waszymi dziećmi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
markos011 Re: reka do gory. Ja nie bralam. 07.11.07, 12:28 przed nie ale w czasie ciąży tak.Wszystko jest w porządku) Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka123 Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 12:28 ja nie bralam przed ani w trakcie ciazy i zdrowy chlop jest Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 12:29 przed nie...w ciązy tak... ....zdrowe dziecko mam Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 12:32 Ja nie bralam przed ciąża.Zaczelam od 6 tc.Dziecię zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
cora73 Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 12:35 przed ciaza nie, zaczelam brac gdzies w 7tygodniu.Corka zdrowa Odpowiedz Link Zgłoś
mor_lena Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 12:39 Przypuszczam, że jakieś 99% naszych matek Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 12:44 Przed pierwszą ciążą nie brałam, bo nawet nie wiedziałam że trzeba. Tematy okołodzieciowe mnie wtedy słabo interesowały. Zaczęłam jak zobaczyłam dwie krechy. Syn urodził się zdrowy W drugiej ciąży brałam na kilka miesięcy przed poczęciem. Odpowiedz Link Zgłoś
dollores1 Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 12:46 mam dwójkę dzieci - nie brałam ani przed ciążami ani w trakcie, ponieważ jestem uczulona na kwas foliowy dzieci mam zdrowe, ale gdybym mogła przyjmować kwas foliowy to na pewno bym to robiła, nie ma co ryzykować Odpowiedz Link Zgłoś
tyssia Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 12:47 Ja nie brałam dziecko zdrowe jak ryba Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 12:50 Ja nie brałam przed, zaczęłam dopiero jak byłam w ciąży. Dziecko zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
gardeniaa Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 12:53 też nie brałam przed i wszystko było i jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
tosina Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 12:59 Kiedy rodzilam pierwsze i drugie dziecko nikt nawet nie slyszal o czyms takim jak Folik a dzieci sa idealnie zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bea116 Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 13:19 Urodziłam troje bez folika - "nerwowo" wszystkie zdroweBrałam tylko maternę, ale to też dopiero po pierwszym trymetrze. No ale jestem generalnie zdrowa, w rodzinie nie ma wad wrodzonych. Folik jest wskazany zwł u kobiet, które są "rodzinnie" obiążone, biorą leki p/padaczkowe albo np. miały poprzednie dziecko z wadą cewy nerwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
polaola Ja nie bralam, moja mama, moja babcia, prababcia 07.11.07, 13:30 No nikt w mojej rodzinie nigdy nie potrzebowal folika. Dzieci u nas duzo i calkiem zdrowe nerwy maja. Moja rada: zdrowa zywnosc, rozwazny sposob odzywiania zapewnia wszystko czego organizm kobiety potrzebuje aby dziecko i matka zdrowo sie mialy. Odpowiedz Link Zgłoś
adsa_21 Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 13:42 nie bralam. zorientowalam sie ze jestem w ciazy w 3 im miesiacu i dopiero wtedy zaczelam brac. Odpowiedz Link Zgłoś
majka003 Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 15:36 Ja nie brałam,choć się staraliśmy.Nie wiedziałam,że trzeba.Córka śliczna,zdrowa,duża i mądraSłyszałam,że to tylko ułatwia zajście i przygotowuje organizm. Odpowiedz Link Zgłoś
lutowa.2007 Ja nie bralam, 07.11.07, 15:38 eee, w wiekszosci przypadkow nie da sie tak wszystkiego co do miesiaca zaplanowac, zeby dokladnie 3 mies. przed ciaza zazywac. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe52 Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 15:42 Ja nie brałam folika chociaż obie ciąże były planowane, dzieci urodziły sie w 100 procentach zdrowe z 10p w skali apgar. Odpowiedz Link Zgłoś
jodi20l Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 15:48 nie bralam przed bo zadne z moich dzieci nie bylo planowane, malo tego przez cala ciaze nie moglam polknac zadnej tabletki (polkniecie powodowalo wymioty) wiec popijalam sobie tylko witaminki musujace, ale nie znalazlam takich co by z kw. foliowym byly. dzieci zdrowe Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.joan Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 16:05 Nie brałam przed. Brałam od momentu potwierdzenia ciąży. Dziecko zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 16:24 A czego to, przepraszam, dowodzi? Folik bierze się nie dlatego, ze bez niego dziecko na pewno urodzi sie chore, ale dlatego, ze jest mniejsze niebezpieczeństwo, że urodzi sie chore.... Moja matka paliła całą ciążę, a ja jestem okazem zdrowia. Czy to dowodzi, ze wolno palić? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 18:46 tylko pytanie, jaka jest rzeczywista przyswajalnosc syntetycznych witamin chyba lepiej dobrze bilansowac diete,zeby tego naturalnego kwasu foliwego bylo wiecej w spozywanych produktach co do tych syntetycznych witamin - w pierwszej ciazy bralam materne jak lekarz przykazal. Pilnie i w ogole... W drugiej ciazy w zasadzie nie bralam witamin (bo sie zapominalo o witaminkach majac roczne dziecko, za ktorymtrzeba bylo biegac a potem sie padalo z nog ze zmeczenia a nie myslalo o garsci syntetycznych lekow). O dziwo - wyniki mialam zdecydowanie lepsze niz w pierwszej ciazy (ale odzywialam sie zdrowo) Odpowiedz Link Zgłoś
exylia Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 16:23 Nie brałam przed ciążą, bo nie była planowana;P. Brałam dopiero od 8 tygodnia. Z dzieciem wszystko ok. Odpowiedz Link Zgłoś
yola.d Nie bralam ... 07.11.07, 16:47 ... ani przed ciaza , ani w trakcie ciazy - coreczka zdrowa Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna322 Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 17:18 Ja nie bralam. Synek super zdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
justka-3 Re: Kto nie brał folika przed ciążą-zdrowe dzieci 07.11.07, 17:27 Ja nie brałam przed ale w trakcie tak, SYNEK ZDRÓW. Odpowiedz Link Zgłoś