kagana 01.04.08, 18:53 Witam. Od pewnego czasu moja 8-letnia córka bardzo się poci. Mimo codziennej kąpieli i mycia również w dzień, zapach potu jest bardzo intensywny. Czy ktoś spotkał się z taką dolegliwością u dziecka w tym wieku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulawes Re: Nadmierna potliwość u 8-latki. 01.04.08, 19:43 To wcale nie musi być dolegliwość, tylko odziedziczenie.Być może ma dużą ilość gruczołów potowych skupionych np. pod pachami i włąsnie w tym wieku sie to uwidacznia. Ja tak właśnie miałam. Juz w pierwszej klasie strasznie się pociłam i stale z tym walczyłam. Ale lekarz też powinien się wypowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
kagana Re: Nadmierna potliwość u 8-latki. 01.04.08, 19:48 Dzięki za odpowiedź. Ani ja, ani mąż nigdy nie mieliśmy problemów z nadmierną potliwością, nie wystąpiły one również u naszej starszej córki. Młodsza córka jest dzieckiem nadruchliwym, bardzo szczupłym i mocno wszystko przeżywającym. Zastanawiam się czy może mieć to jakiś związek, czy jest to jednak objaw jakiejś choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
cn_tower Re: Nadmierna potliwość u 8-latki. 01.04.08, 22:09 z pewnością badanie na poziom cukru we krwi, hormonu tarczycy i za jednym zamachem morfo z rozmazem nie zaszkodzą Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Nadmierna potliwość u 8-latki. 01.04.08, 22:39 Moze to być skłonność dziedziczna ale ja był sprawdziła tarczycę(czy nie ma nadczynności),funkcjonowanie przytarczyc oraz cukier.Poobserwuj też, czy nie jest to na tle nerwowym. Odpowiedz Link Zgłoś
kagana Re: Nadmierna potliwość u 8-latki. 02.04.08, 08:20 Cukier i morfologię sprawdzaliśmy, były ok. W takim razie zostały nam jeszcze hormony tarczycy do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś