kassiik 26.05.08, 17:37 Moja dwuletnia córeczka wczoraj miala załzawione oczka a dzis rano obudzila sie z całymi zaropialymi oczkami, do tego stopnia ze az ich nie mogla otworzyc tak byly pozaklejane? Od czego to moze byc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fogito Re: zaropiałe oczka 26.05.08, 17:46 infekcja bakteryjna - ropne zapalenie spojówek. Powodów może być kilka - brudne ręce wpakowane do oka, katar, piasek itp itd. Trzeba udać się jak najszybciej do lekarza po kropelki a póki co okłady z rumianku lub świetlika albo jakieś homeopatyczne krople w ramach przemywania. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiareczka Re: zaropiałe oczka 26.05.08, 20:35 przerabiałam to samo kilka razy, moje 2 letnie bliźniaczki przyniosły bakterie ze złobka, oczy spuchnięte i zaropiałe że nie dalo rady otworzyć, na szczescie w rodzinie okulista wiec pomoc szybka i fachowa. Dziewczynki dostały tribex (chyba dobrze pamietam nazwe), przemywałam tez solą fizjologiczną, rumianku okulisci nie polecają bo może mimo wszystko podrażnić. Co ważne bakteria wracała 2 razy... wazne by nie dotykac oczu i wszystko sterylizować powszechnie dotykane, np. klamki... dodam że zarówno ja i moja mama od dzieci równiez sie zaraziłyśmy.... bo własnie nie przestrzegalismy super czystości nie dotykać paluszkami i często myć ręce.. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: zaropiałe oczka 26.05.08, 22:14 Niedawno sama to mialam - zapalenie spoówek - dostałam gentamycynę w kroplach do stosowania na 11 dni. Tbrex to chyba też antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: zaropiałe oczka 26.05.08, 22:38 na pewno tobrex, też to brałam, ale mojemu Synkowi lekarka przepisała gentamycynę, pomogło. Mały ma alergię, więc dosyć często na wiosnę zdarza się mu zapalenie spojówek (oczy łzawią i swędzą a on brudną rączką zatrze) i pomogło same przemywanie świetlikiem, ale to był sam początek, więc pewnie dlatego. Przy ropie poszłabym jednak do lekarza po coś silniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś