lch74 02.01.04, 13:06 Witam Czy 4-ro miesięcznemu niemowlęciu można podawać Syrop Prawoślazowy? Jeżeli tak, to jak dawkować? Zła jestem i tyle, akurat synek zachorował, a u mnie w mieście żadna przychodnia nie podpisała kontraktu z NFZ i są pozamykane Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maga102 Re: Syrop Prawoślazowy 02.01.04, 14:08 Witaj w klubie U mnie w mieście jest to samo-przyjmują tylko przypadki doraźne, czyli złamanie nogi itp. A moje dziecko dziś obudziło się z wielkim kaszlem, i co mam jechac z nim na pogotowie, zeby go przyjął lekarz, który go nie zna i pierwszy raz na oczy widzi??? Koszmar po prostu i brak słów. A co do syropu prawoslazowego to mam go własnie przed sobą i niestety nic na nim nie pisze o ograniczeniach wiekowych w przyjmowaniu. Mój synek ma już 2 lata, więc nie mam z nim takiego problemu, ale 4-miesięcznemu dziecku chyba bym sie bała troszke podać. Może spróbuj podać syropek Drosetoux-jest homeopatyczny,powinien byc bezpieczniejszy. maga Odpowiedz Link Zgłoś
guadalahara Re: Syrop Prawoślazowy 02.01.04, 16:25 Nie ryzykowałabym z syropem. Nalewką bursztynową wysmaruj mu plecy i piersi, dwa razy dziennie cebion i sól fizjologiczna lub woda morska do nosa. Powinno pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Syrop Prawoślazowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.04, 18:53 Witam moja córcia miała co prawda 5 m kiedy się przeziębiła i lekarz przepisał jej syrop prawoślazowy po jednej trzeciej łyżeczki trzy razy dziennie.pomogło.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Syrop Prawoślazowy 02.01.04, 19:38 A czy tak małe dziecko mozna nacierac nalewka na spirytusie? Przeciez on sie wchłonie przez skóre? Odpowiedz Link Zgłoś
maga102 Re: Syrop Prawoślazowy 02.01.04, 22:47 Zamiast nalewki proponowałabym Pulmex baby odpowiedni do wieku. maga Odpowiedz Link Zgłoś
lch74 Re: Syrop Prawoślazowy 03.01.04, 11:22 Wielki dzięki za wszystkie rady Niestety wszelkie smarowidła można stosować dopiero od 6-go m-ca Pozdrówki Odpowiedz Link Zgłoś
guadalahara Re: Syrop Prawoślazowy 03.01.04, 15:16 Nalewka bursztynowa prócz tego, że jest lekiem homeopatycznym jest jednym z nielicznych "smarowideł" dozwolonych u noworodków. Co do pulmexu zaś, to primo: taki maluch jest rzeczywiście za mały, a secundo: mimo, że maść ta nie zawiera kamfory, ma jednak w swym składzie olejek eukaliptusowy i rozmarynowy, co nie jest obojętne dla dzieci ze skłonnością do duszności Odpowiedz Link Zgłoś
maga102 Re: Syrop Prawoślazowy 03.01.04, 21:53 Nalewka, rozumiem, że jest na czystym alkoholu, byc może nawet na spirytusie. Troszkę nie widzi mi się smarowanie delikatnego ciałka dziecka spirytusem 90%. Co, żaś, do "homeopatyczności" nalewki bursztynowej, to, szczerze mówiąc, pierwsze słyszę, żeby miała takie właściwości. Możesz to wyjaśnić??? maga Odpowiedz Link Zgłoś
guadalahara Re: Syrop Prawoślazowy 03.01.04, 22:10 Oczywiście, że na spirytusie - na 96-cio procentowym etanolu. Być może przy uczuleniu na spirytus smarowanie mijałoby się z celem. Pierwszy raz taka nalewką poratowała mnie moja babcia, kiedy mój miesięczny wówczas syn miał zapalenie oskrzeli. Pomogło. Od tamtej pory smarowałam nią syna przy każdym przeziębieniu. Kiedy urodziły się moje córki nadal - prócz leków ordynowanych przez lekarza z powodzeniem stosowałam również bursztyn. Było to dla mnie o tyle istotne, że jedna z moich córek chorowała bardzo często dostając przy tym duszności (odpadały więc pulmexy, depulpole itp) Nie jestem farmaceutką, więc o homeopatii wiele Ci nie powiem. Jest to jedynie informacja umieszczona na etykiecie "aptecznej" nalewki. = A to feler - westchnął seler... Odpowiedz Link Zgłoś
lch74 Re: Syrop Prawoślazowy 03.01.04, 23:04 Hmmm... synek ma jeszcze pozostałość AZS m.in. na brzuszku i pleckach, trochę się boję tą wysuszoną skórkę smarować nalewką na spirytusie Odpowiedz Link Zgłoś