eter.nal 26.01.10, 20:40 czy przy pasożytach IgE całkowite zawsze jest podwyższone? wyszło w normie i nie wiem czy dalej szukać robali czy innego powodu alergii. za to żelazo poniżej normy -28. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sandra00 Re: IgE i zelazo a pasożyty 27.01.10, 07:22 sama ostatnio robiłam ponieważ podejrzewam u dziecka robale , IGE wyszło 0,5 i lekarka powiedziała że jak są robale musi byc wysokie , do tego eozynofile tez powinny być w normie u nas są aż za bardzo a robaki i tak nadal podejrzewam ! Odpowiedz Link Zgłoś
eter.nal Re: IgE i zelazo a pasożyty 27.01.10, 08:11 dzięki. może podłącze jeszcze jedno pytanie. czy jeśli ige całkowite jest w normie to robi się dalej ige specyficzne czy nie ma sensu? Odpowiedz Link Zgłoś
letizia2 Re: IgE i zelazo a pasożyty 27.01.10, 09:04 Nie słyszałam, aby IgE było podwyzszone przy pasożytach. Eozynofile, też nie zawsze wychodzą podwyzszone. Natomiast niski poziom żelaza występuje przy lambliach. Moje dziecko ma IgE w normie, eozynofile w normie, żelazo w normie, a lamblie ma Odpowiedz Link Zgłoś
sandra00 Re: IgE i zelazo a pasożyty 27.01.10, 10:43 ja nim robiłam badania właśnie dużo czytałam , ale to co piszesz o żelazie niskim i lambliach też jest ciekawe - pytanie jak dużo te żelazo ma być obniżone ? Odpowiedz Link Zgłoś
oliwkawawa Re: IgE i zelazo a pasożyty 27.01.10, 10:51 eter.nal napisała: > dzięki. może podłącze jeszcze jedno pytanie. czy jeśli ige całkowite jest w > normie to robi się dalej ige specyficzne czy nie ma sensu? raczej nie ma sensu. wygląda na to że Twoje dziecko ma alergię IgE niezależną, albo robale lub lamblie... Jakie ma objawy? Odpowiedz Link Zgłoś
eter.nal Re: IgE i zelazo a pasożyty 27.01.10, 11:34 objawów nie ma jakiś strasznych i cała rodzina uważa że mam obsesje. moze tak jest. córka ma od paru miesięcy kilka liszajów na rękach i nogach i czasami czerwone policzki, mam już dwa podejrzane alergeny. pediatra kazała dawać pepti i odstawić gluten. bardzo dobrze się rozwija, nie choruje. jak była mała to ciągle miała problemy brzuszkowe, teraz jest ok. w wakacje z powodu braku apetytu robiłam badania kału wyszła candida albicans +++. cały czas na probiotykach, zero cukru i w grudniu candida tylko +. Odpowiedz Link Zgłoś
letizia2 Re: IgE i zelazo a pasożyty 27.01.10, 12:09 Probiotyki podawałaś cały czas, nawet w trakcie zbierania kału na candide? Odpowiedz Link Zgłoś
eter.nal Re: IgE i zelazo a pasożyty 27.01.10, 12:25 tak, daje cały czas. dawałam kał na lamblie i też w trakcie probiotyków. domyślam się że źle zrobiłam Odpowiedz Link Zgłoś
eter.nal Re: IgE i zelazo a pasożyty 27.01.10, 12:31 ale za pierwszym razem jak wyszło +++ to nie brała probiotyków. dopiero po tym badaniu Odpowiedz Link Zgłoś
oliwkawawa Re: IgE i zelazo a pasożyty 27.01.10, 14:17 wypadałoby podczas zbierania próbek odstawić probiotyki, nie wiem dokładnie czym to skutkuje, może inne mamy się wypowiedzą.. ale nam dr O zalecił w trakcie zbierania kału nie dawać probiotyków... Odpowiedz Link Zgłoś
antyka Re: IgE i zelazo a pasożyty 27.01.10, 17:52 Moja miala zelazo 25, a Ige leciutko podwyzszone. I do tego piekne lamblie panoszyly sie w jej organizmie. Po ich wybiciu/ przetrzebieniu zelazo skoczylo w ciagu pol roku na 145. Dziecko przytylo w ciagu roku prawie 4 kilo, b. uroslo. I to wszystko na diecie - nie podawalam zadnych tabletek. Odpowiedz Link Zgłoś
eter.nal Re: IgE i zelazo a pasożyty 27.01.10, 19:39 gratuluję. możesz powiedzieć jaką dietę stosowałaś? ja już trochę wprowadziłam. nie daje cukru, glutenu. jedzą dużo kaszy jaglanej, warzyw, od wczoraj daje olej z pestek dyni. co jeszcze Natalia jest chuda ale zwalałam to na wcześniactwo. a czy możliwe że brat nie ma żadnych objawów, problemów, i żelazo piękny wynik? Odpowiedz Link Zgłoś
antyka Re: IgE i zelazo a pasożyty 27.01.10, 20:10 W skrocie byla to dieta Montignaca - czyli nielaczenie + jedzenie rzeczy o niskim indexie glikemicznym. Pogooglaj sobie, jest duzo stron na ten temat. Z diety jednak wykluczylismy nabial (dostawala suplementy), drozdze i ser zolty. Tutaj znajdziesz opis moich zmagan. www.lamblioza.blox.pl Jesli jestes z Wawy, moge Ci podac namiar na zajebistego pediatre, ktory sam naprowadzil nas na temat pasozytow i dodatkowo przeprowadzil wlasciwa kuracje. Sporo osob na forum pasozyty/ candida sie u niego leczy. Jesli chcesz namiary, wyslij mi maila na priva - wtedy odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
antyka zelazo... 27.01.10, 20:14 Jeszcze jedno, jesli jeden domownik ma lamblie, prawie na pewno maja go wszyscy. Mozna miec piekne wyniki (ja mialam) i miec robale. Kazdy organizm reaguje inaczej. Nie podawaj jednak suplementow z zelazem - to wszystko mozna wyprowadzic dieta. Zelazo, najlepiej przyswajalne jest w czerwonym miesie. Do tego lepiej sie przyswaja z wit c, ktora jednak uwaga! ginie pod wlywem obrobki termicznej. Tak wiec polecam podawanie czerwonego miesa a do popicia wode z wycisnieta cytryna. Salata ma duzo wit. c, ale wylacznie swiezo zerwana. Jesli jest kilka dni w lodowce, ma jej min. ilosci, wiec mija sie to z celem. Odpowiedz Link Zgłoś
eter.nal Re: IgE i zelazo a pasożyty 27.01.10, 21:58 bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi. w przyszłym tyg wyślę próbki do felixa. robiłam już dwa razy elisa w miejscowym labie z wynikiem ujemnym ale muszę się upewnić bo nie zasnę spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś