Dodaj do ulubionych

Astma na tle alergicznym ?

19.12.10, 23:44
Witam. Moja prawie 4 latka leczona jest na astmę. Początkowo leczyłam ją u alergologa rejonowego ( mieszkam 80 km. od Warszawy ). Brała Aerius 2x2.5, Flixotide 2x50, Montest 1x1. Objawy ustąpiły całkowicie na jakieś 2 miesiące. Potem kaszel pojawił się znowu mimo leczenia. Miałam tydzień temu wyczekaną wizytę w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Dr Najberg. Chyba nie przekręciłam nazwiska smile Leki zostały zmienione ma Ketolifen 2x2.5, Seretide 125 x 2, Singularin lub Montest x1. Poprawy jako takiej jeszcze nie ma. Jedno mnie zastanawia. Córka nigdy nie miała tego kaszlu suchego, brak jest też świszczącego oddechu. Kaszel jest mokry, córka czasem wypluwa bezbarwną wydzielinę.
Badania kupy robię regularnie. Znaleziono nieliczne komórki drożdży. Doktor z Warszawy stwierdziła, że to normalne.
Badania na alergeny wziewne nic nie wykazały. W marcu w CZD jesteśmy zapisane na badania pod kontem alergenów pokarmowych.
Ogólnie córka jest zdrowa. We wrześniu zaczęła przedszkole. Oczywiście przez pierwsze półtora miesiąca łapała infekcję, w tym jedno zapalenie oskrzeli, ale od dwóch miesięcy chodzi do przedszkola non stop, podczas jakby się wydawało szczytowego okresu zachorowań.
Będę wdzięczna za Wasze rady, opinie. Chodzi głównie o ten kaszel. Dlaczego jest mokry?
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Astma na tle alergicznym ? 20.12.10, 05:32
      A skąd podejrzenie astmy?
      Kaszel może być alergiczny, ale sam kaszel to jeszcze nie astma.
    • niewierzewam Re: Astma na tle alergicznym ? 20.12.10, 08:20
      W moim przypadku okazało się (szkoda, że po 25 latach), że moja "astma" to najzwyklejsza alergia pokarmowa na mleko. Skurcz oskrzeli i kaszel byl też, a jakże - wydzieliny tyle, że do wymiotów wlącznie. Skutecznie to wszystko mi działało na absencję w szkole a później na problemy w pracy, może nie jakieś drastyczne ale bardzo dla mnie przykre. Więc zachęcam Cię mocno do poszukiwań. Pozdrawiam
    • ewka272 Re: Astma na tle alergicznym ? 20.12.10, 11:14
      Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Skąd wiadomo, że to astma ? Tak naprawdę żaden z lekarzy nie jest do końca pewien, że to astma. Na podstawie wywiadu lekarskiego wysuwają takie hipotezy. Twierdzą, że musimy leczyć objawy, czyli kaszel. Dlatego mam wątpliwości i mętlik w głowie. Początkowo leki działały, więc lekarz uznał to za dowód, że to jednak astma. Ale teraz córka kaszle mimo leków. Czy badania z krwi na alergeny pokarmowe dla 4 latki mają sens ? I czy nieleczony kaszel alergiczny może doprowadzić do astmy ? Będę wdzięczna za Wasze odpowiedzi smile
      • dorek3 Re: Astma na tle alergicznym ? 20.12.10, 11:35
        U dzieci tak sie właśnie diagnozuje astmę-na podstawie obiajwów i relacji na leki. mój też tylko kaszle (okresowo), nie ma duszności, świstów. Ale ma potwierdzona alergię na pyłki drzew.
        Kaszel trzeba wyleczyć a ew alergie diagnozować moim zdaniem.
      • niewierzewam Re: Astma na tle alergicznym ? 20.12.10, 12:19
        ja ufam w wynik testu tranformacji blastycznej limfocytów jeśli chodzi o alergię pokarmową, jest wykonywany w Instytucie Matki i Dziecka, nie wiem gdzie jeszcze. Tak samo nie umiem się wypowiedzieć czy jest miarodajny dla czterolatka. Naprawdę warto sprawdzać różne hipotezy, ja sama jeszcze doskonale pamiętam jak boli od kaszlu przepona.
      • e-kasia27 Re: Astma na tle alergicznym ? 20.12.10, 13:44
        ewka272 napisała:

>Twierdzą, że musimy leczyć objawy, czyli kaszel.

A niby jak? Sterydami?
        Leczenie objawów, to żadne leczenie, to tylko łagodzenie objawów.

>Czy bad
        > ania z krwi na alergeny pokarmowe dla 4 latki mają sens ?

Mają pod warunkiem, że ma podwyższone IgE-całkowite.
        Najpierw to zrób, jeśli ma w normie, to z tych testów też nic nie wyjdzie.
        Możesz na początek zrobić skórne testy wziewne i pokarmowe. Jeśli coś wyjdzie, to będzie można już się trochę zorientować czego szukać.

> I czy nieleczony kasz
        > el alergiczny może doprowadzić do astmy ?

Tak, ale leczony lekami też.
        Jedynym sposobem na wyleczenie alergicznego kaszlu jest znalezienie jego przyczyny i wykluczenie jeśli to możliwe lub zminimalizowanie kontaktu z alergenami.

• ewka272 Re: Astma na tle alergicznym ? 20.12.10, 23:01
      Córka miała testy skórne wziewne, nie wykazały żadnej reakcji alergicznej. A zakładając, że to jednak astma, to czyż leczenie jej nie polega właśnie na leczeniu objawów? Nie upieram się przy żadnej diagnozie, nie jestem też przeciwniczką sterydów jeśli są konieczne, tylko mam wrażenie, że lekarze działają po omacku. Najgorsze jest też to, że to ja muszę myśleć, kombinować, robić badania na własną ręke. Mam też wrażenie, że nasz rejonowy alergolog diagnozuje wszystkim astmę jak leci.
      Zrobię w najbliższym czasie IgE ( jak któraś z Was mi radziła) i jeśli coś wyjdzie zbadam krew na alergeny pokarmowe.
      Dziękuję za rady i będę wdzięczna za kolejne. Pozdrawiam.
      • dorek3 Re: Astma na tle alergicznym ? 21.12.10, 09:44
        Astma to nic innego jak przewlekły stan zapalny w drogach oddechowych, który może manifestować się kaszlem. Leki wziewne (sterydy) to leki p/zapalne. Czyli wziewami leczymy przyczyne pośrednią. Jeśli udaje się wyeliminowac przyczyne pierwotną to super. Ale w wielu przypadkach tego sie poprostu nie udaje.
      • farfalina Re: Astma na tle alergicznym ? 21.12.10, 09:49
        ja rowniez mam problez z tymi diagnozami lekarzy-astma lub poczatki astmy.wszystko byloby ok ale...jesli za kazdym razem alergolodzy(3 ktorych odwiedzilam,dla potwierdzenia diagnozy)daja moje corce sterydy wziewne na kaszel sezonowy ale one nie pomagaja w ogole to co mam myslec??inna astma??tez jestem zdania,ze nie kazdy kaszel jest astmatyczny,moja corka tez nie miala nigdy dusznosci,w ogole nie kaszle w nocy,czasem ma kaszel po wysilku i to bym podpisala do astmy ale..na astme dzialaj wziewy prawda?tak sie wlasnie leczy astme.a nam nie dzialaja,mimo roznej kombinacji z dawkami.dostawala juz mozliwie duze dawki jak na swoj wiek(gdzie i tak nie bylo podstaw objawowych aby takie brala)i co,i nic.moja corka ma na 100% kaszel alergiczny ale nie moge sie dowiedziec na co bo to co w testach wyszlo nie daje o sobie znac w listopadzie o grudniu.jeszcze nie robilam pokarmowki,ale chyba ona nie dziala sezonowo.je to co zawsze przez caly rok.ja tez juz mam metlik w glowie
        • niewierzewam Re: Astma na tle alergicznym ? 21.12.10, 14:40
          jedna jedna uwaga nt alergii - objawy czasami nasilają się przy stresie i można ją obserwować pod tym kątem. Oglądałam nawet taki film (film co prawda był amerykański czyli z przerysowaniami), gdzie główna bohaterka pędziła po wziewy jak się zdenerwowała bo zaczynała się wtedy dusić. Oczywiście nie zawsze tak to wygląda ale ja sama nabawiłam się poważnej alergii kontaktowej pracując w mało sympatycznej firmie i wychowując dwójkę małych dzieci, wcześniej skórnej praktycznie nie miałam.
          • oliwkawawa Re: Astma na tle alergicznym ? 23.12.10, 21:27
            A może by tak odrobaczyć dziecko w ciemno? (glista często powoduje kaszel)
            Nie zaszkodzi, a może pomoże?
            • kejzi-mejzi Re: Astma na tle alergicznym ? 27.12.10, 18:34
              Czy nie zaszkodzi, tego nie wiadomo. Mojemu zaszkodziło.
    • jotka_aa Re: Astma na tle alergicznym ? 23.12.10, 22:04
      Ja również sugeruje odrobaczenie w ciemno. Mamy podobny problem podejrzenia astmy, napadowy kaszel po wysiłku, skurcze oskrzeli i przeogromną alergię wziewną +leki. Na biorezonansie wyszły nam pasożyty i choć podchodziłam do tego badania z przymróżeniem oka, odrobaczyliśmy dziecko Yomesanem, później Vermoxem (dawka powtórzona za dwa tygodnie). Obecnie bez leków i wszelkie pokasływania się skończyły , a syn jest w takim rewelacyjnym stanie zdrowotnym jak nigdy (borykamy się też z przewlekłym katarem i ten katar również się skończył).
      • marzenak35 Re: Astma a pasozyty 28.12.10, 11:59
        Ja mam podobne doświadczenia jak jotka . Moje dziecko bylo leczone prawie 2 lata na astmę a lekami farmaceutycznymi i ziolami zalatwiliśmy tę astmę w 3 miesiące. Kupy badaliśmy i nic nigdy nie wychodziło , czytałam parazytologię ludzką i poznałam obawy zewnętrzne jakie sa przy pasozytach , dziecko je mialo. Przede wszystkim kaszel jest objawem przy wielu pasozytach; owsikach , gliście , wlosogłowce. Poza tym katar, zaflegmienie , uczulenia na skórze, alergie pokarmowe, nerwowe tiki (dłubanie w nosie, skubanie palcow i ust) nadpobudliwość, brak apetytu, wielka ochota na słodycze, niespokojny sen , lunatykowanie , krzyki w nocy, gadanie przez sen. wymioty po pestkach dyni albo bol brzucha. Objawy nasilaja sie po pelni księżyca. U nas to było zawsze 5 dni po. Zeby pasożyty nie wracały podaję rodzinie mieszanke zioł eligiusza kozłowskiego (mozna kupić przez internet) nr 131. trzeba podawać bez przerwy przez tydzień. wydaje mi się ze same leki nie wytepią robali , te zioła zniechęcają do zagnieżdzania sie pasożytow. Badania kupy bym sobie darowała. kiedyś ludzie nie badali kup a pasozyty zwalczali w sposób naturalny i wiedzieli że jest to konieczne. polecam podawanie tartej marchewki wieczorem a soku z marchwi rano, przegryzanie prazonych pestek dyni , a do zupy dodawanie dużej ilości cebuli (mozna włożyć 3 całe cebule i wyjąć je po 30 min), czosnku, tymianku, kminku, gożdzików.
        • ma_niusia Re: n/t 28.12.10, 14:05
          A ja mam pytanie co do tych naturalnych metod odrobaczania itd.
          Oboje z synem mamy alergię na dynię. Więc pestki odpadają.A tak z ciekawości co do robaków ma cebula czosnek tymianek? Bo tego używamy w dużej ilości do obiadów niemal codziennie i tak się zastanawiam?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka