23.04.04, 22:34
Hej,
jakiej wody używacie do przyrządzania posiłków dla dzieci z alergią.
Specjalnej czy po prostu "kranówy"
Obserwuj wątek
    • tymonia Re: Jaka woda 23.04.04, 23:03
      Kranówy nigdy w życiu! Zależy jaka leci u Ciebie w kranie, ale w Warszawie nie
      nadaje się do niczego - sama nie napiłabym się "kranowej" kawy ani herbaty... A
      mojemu dziecku na testach BICOM wyszła alergia na "kranówę"...Do picia i
      jedzonka dobra jest oligocenka lub specjalna mineralka z atestem np."Żywiec".
      Pozdro
    • kruffa Re: Jaka woda 24.04.04, 10:14
      Ja musiałam założyć filt węglowy do pralki, bo moje dziecko było od niej
      czerwone jak burak... O kapieli już nie wspomnę.... wink
      O wodzie z kranu mogą myślec ewentualnie osoby które mieszkają np w jakiejś wsi
      Mazurskiej położonej w srodku puszczy (muszą być to bardzo czyste tereny)i mają
      ujęcia głębinowe. Oczywiście trzeba co jakiś czas taką wodę przebadać.
      • 4dorcia Re: Jaka woda- do kruffa 24.04.04, 12:27
        Czy założony przez Ciebie filtr do pralki sprawdził się i jeśli tak to jakij
        firmy?
        Myślę o tym samym, bo moja córcia ma strasznie wrażliwą skórę.

pozdrawiam
        • kruffa Re: Jaka woda- do kruffa 24.04.04, 14:28
          Powiem szczerze, ze nie wiem jakiej jest firmy.(zamontowany jest za szafką i nie
          mogę się w prosty sposób do niego dostać). Wyglada tak jak 2 pierwsze w
          załączonym linku: www.aquafilter.pl/pl/prod/nar-housings2.html.
          Jeśli jesteś z Warszawy to mogę podac adres gdzie go kupiłam. Zdaje się, ze
          bardzo długo prowadzą już biznes "filtrowy".
          Jest to zwykły filt węglowy. Odradzili mi odwórconą osmozę, bo zależało mi na
          filtrze do pralki.
          Jestem bardzo zadowolona. Z przyjemnością patrzę na skórę małej. Wreszcie
          wyglada normalnie, baz wiecznych czerwonych plam. Na początku nie byłam na 100%
          przekonana, ale teraz widzę, że jej skóra potrzebowała czasu aby "dojść do
          siebie" smile) Filtr działa już od miesiąca. Sprzedawca powiedział mi, ze
          wystarczy wymieniac go raz na 6 miesięcy, ale ja zamierzam raz na kwartał.
          Wiadomo, przy dziecku, a szególnie przy alergiku - dzień bez prania, dniem
          straconym smile)) - więcx pewnie szybciej się zanieczyści.

POzdr
          • 4dorcia Re: Jaka woda- do kruffa 24.04.04, 17:16
            Dzięki serdeczne za informacje.
            Właśnie zastanawiałam się nad osmozą do całego domu, ale faktycznie wystarczy
            mi do pralki.

pozdrawiam
      • kerstink Re: Jaka woda 26.04.04, 07:52
        A wode do kapieli skad bierzesz ?
        Zastanawiam sie nad filtrem do wody w lazience. Mamy wszyscy bardzo wrazliwa
        skore. Kazdym razem jak wracam do Warszawy po dluzszym czasie mam wrazenie, ze
        tam leci jakis kwas z kranu.
        K.
        • 4dorcia Re: Jaka woda 26.04.04, 09:40
          Ja w tej chwili kupuje baniaki wody mineralnej i ją przegotowuje. Blisko domu
          mamy hurtownię napojów, więc tam się zaopatruję. Ceny są niskie w porównaniu do
          sklepowych.
          Dziecko kąpie się na razie w wanience, więc tak dużo wody nie potrzebuje.
          Moja Kinga ma strasznie wrażliwą skórkę. Bardzo ciężko dobrać jest jej jakiś
          krem. Podrażnia ją maść cholesterolowa, euceryna, lipobaze, maść tranowa itp. a
          najbardziej wit.A - retinol.
          Byliśmy z nią u dermatolog pediatry z CZD, diagnoza- bardzo wrażliwa skóra.
          Nie możemy używać jakichkolwiek maści, jedynie lekkie emulsje i lotiony. Maści
          zatykają pory i podrażniają delikatną skórę, dla tak delikatnej skóry sąniczym
          tarka.
          Od tego czasu nie używam tych mazideł i skóra jest lepsza.
          Tylko mam problem z natłuszczaniem suchych dłoni.

pozdrawiam

• izapema Re: Jaka woda 25.04.04, 18:54
      My od poczatku przygotowujemy mleczko na wodzie Zywiec i zawsze bylo dobrze,
      zas do pralki tez mam zalozony filtr, ale moj maluch jest wyjatkowo silny i
      dobrze reaguje na nowe smaki, czy kosmetyki, wiec ta nasza alergia byla tylko
      na poczatku, gdy zaczelismy jesc nowe warzywka, moze troche za wczesnie, a
      pomogla zmiana mleka, z NAN na Nutramigen i jest O.K.
      Pozdrawiam
      Iza i Mati 9 m-cy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka